Nadenken is de Kunst

Johnny Visser – Maurice Brenkman 1-0
Het moet toch wel vreemd lopen als een Douma hier komt adviseren om over elke zet na goed te denken. Toch heeft hij wel een punt. Al vraagt Maurice zich af hoe een Douma of een Visser zich achter het schildersdoek zouden manifesteren, kunst is ook een vak apart. Maar Johnny kan via een vorkje een Paard winnen, en de partij langzaam maar zeker naar zich toe trekken. Daarna blijkt in een na-partijtje dat Maurice een stuk beter speelt als hij niet hoeft te noteren en zich niet druk hoeft te maken over de tijd. Die 2e partij gaat dan ook een stuk beter.

Janko Eelsingh – Femke Koning 0-1
De twee jongelingen van deze avond, Janko vond tijdens de partij dat hij niet goed genoeg nadacht. Femke maakte er optimaal gebruik van, haar stukken stonden actiever, Janko’s stukken stonden lastig, en daarmee kon Femke op kunstige wijze eerst een stuk en later zomaar de partij winnen.

Julian Frijlink – Erwin Koning 0-1
Nadat Julian lichtelijk een nieuwe theorie had bestudeerd besloot hij deze tegen Erwin in de praktijk te brengen. Na 1 zet was Julian zijn voorbereiding echter al kwijt en bevond hij zich op onbekend terrein. Ondanks dat hij zich op onbekend terrein bevond besloot hij vol de aanval in te gaan, na een foutje kon Erwin het echter dichtschuiven waarna zwart druk uit kon gaan oefenen. Julian zag een verdedigingsmogelijkheid over het hoofd waardoor zijn stelling snel sneuvelde. Enkele zetten later kon hij ook opgeven.

Ymco Leijenaar – Thomas Douma 0.5-0.5
Ook met stukken blijven schuiven tot er weinig muziek in een stelling zit, is natuurlijk ook een kunst. Ymco kwam dan wel een pion voor, maar met ongelijke Lopers op het bord, is dat niet zo even te winnen. Thomas bood tot 3x remise aan, Ymco speelde stug door, maar toen ook de laatste varianten niet het verwachte resultaat opleverde, berustte Ymco toch maar in remise.

Geart Jacob de Jong – Peter Koning 0.5-0.5
En sommige partijen worden zelfs tot kunst verheven. Peter dreigde naar voren op de Koningsstelling van Geart-Jacob, en die vond het nodig een Loper tegen 2 pionnen te geven om de aanval niet verder te laten komen. Maar Peter vond het op zijn beurt nodig een Toren tegen een Paard terug te offeren, en de Koningsstelling van Geart-Jacob kwam helemaal open te staan. Toch vond Peter de winstvariant niet, alle schaakjes en matdreigingen werden verijdeld, stukken verder afgeruild en er restte weinig anders dan een eeuwig schaak en dus remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *