Senioren avond naar een steeds hoger niveau

Peter Koning – Janko Eelsingh 1-0

En alweer een nieuwtje in het verhaal meester – leerling, want Janko had nog niet eerder tegen Peter een echte serieuze partij gespeeld. Tot aan zet 20 speelde Janko verbazingwekkend goed. De partij stond volledig gelijk, terwijl Peter toch met zijn favoriete witte kleur speelde. Peter kende Janko dan ook een ratingniveau van 1400 – 1500 in deze partij tot Janko op zet 20 een echt minder goede Damezet speelde. Gedwongen moest deze Dame een aantal zetten doen, terwijl Peter zijn stukken op prachtige plekken kon neerzetten. Een Paard werd zo een Olifant, Torens en een Loper hadden lange lijnen en na een afruil ontstond er ondekbaar mat. Peter won dan wel, maar de complimenten gingen toch naar Janko.

Erwin Koning – Peter de Jong 0,5-0,5

Voor de tweede keer dit seizoen mocht Erwin tegen Peter de Jong aantrede. Waar hij de vorige keer met wat geluk een punt kon ophalen bleek het deze keer lastiger te zijn. Al vanaf de start begon Peter meer druk zetten, maar Erwin wist met wit alles steeds dicht te houden. Langzaam maar zeker verdwenen er meer stukken van het bord tot er aan beide kanten een handvol pionnen en een Loper overbleven. Aan beide kanten werd nog gekeken naar winstmogelijkheden maar die werden zo snel niet gevonden, waarna tot een remise overeengekomen werd.

Jeroen Sparenberg – Sipke de Schiffart 1-0

Het gebeurt niet vaak dat een oud top speler van de schaakclub Westergoo naar Akkrum verhuisd en gelijk langs komt. Vol ambitie wou Sipke gelijk een sterke tegenstander waarna beide Koningen Jeroen naar voren schoven. Ondanks dat Sipke al ruim 2 jaar geen lange partij heeft gespeeld, kwam een zeer scherpe stelling op het bord die veel denkvermogen vraagt. Hierin was een kleine misrekening van Sipke al genoeg voor Jeroen om de winst te pakken.

Ymco Leijenaar – Jelmer Steenstra 0,5-0,5

Jelmer doet deze week mee aan het FK voor de jeugd. Hij is merkbaar in goede vorm, Ymco kon geen vat krijgen op de stelling van Jelmer. Met evenveel stukken op het bord en ongelijke lopers was het een duidelijke remise stelling. Ga zo door Jelmer en veel succes op het FK!

Wendy Ypeij – Johnny Visser 0-1

Al snel kwam wit in de problemen door een diagonale lijn waar een Toren en Paard stonden. Beter was om het in veiligheid te brengen maar wit plaatste haar Dame ervoor. Zwart viel het Paard aan maar ipv het Paard op te offeren werd dat Paard verplaatst. Hierdoor viel de witte Dame van het bord. De rest van het spel verdedigde Wendy zeer goed, en speelde daarmee waarschijnlijk haar beste partij van het seizoen. Maar uiteindelijk was zwart toch te sterk en promoveerde zelfs een pion naar Dame. Al snel daarna was het toen toch mat. Toch een hele prima partij van Wendy!

Tjisse Hettema – Geart Jacob de Jong 1-0

De langste partij van de avond tussen onze penningmeester GJ en oud Philidor speler Tjisse die samen met Sipke vanavond op bezoek kwam. Beide stelling stonden op scherp, en hoewel GJ een kwaliteit voor kwam, zag de aanval van Tjisse er bijzonder gevaarlijk uit. Om de aanval van Tjisse te keren moest Gj 2 kwaliteiten inleveren, maar kon de koning van Tjisse wel over het hele bord jagen. Helaas voor GJ liep het net niet mat en kon Tjisse de partij winnen. Al met al een mooie partij die alle kanten op ging!

Robert Dales – Damian Groen 0-1

De eerste partij bij de senioren voor Robert, en hij mocht tegen Damian aantreden. Damian heeft al flink meer ervaring en kon daardoor te gemakkelijk winnen. Reden voor voorzitter Peter om de heren een opdracht te geven en in een 2e partij verplicht na te denken, waarbij ze elke zet er ook tijd bij kregen. De heren hadden onderling de grootste lol en meerdere partijtjes werden zo afgewerkt. Leerzaam voor Robert en Damian om goed na te denken bij elke zet in de partij.

Rick Pol – Maurice Brenkman 0-1

Nadat Maurice in een vorige ronde Damian van het bord prikte, was deze week zijn mede stap 2 collega Rick aan de beurt. Maurice komt er steeds beter in zo, en wist na een gewelddadige partij Rick aan zijn zegekar te binden. Ook deze heren kregen van voorzitter Peter dezelfde opdracht als Robert en Damian, en tot ieders verbazing ontstond een wel heel nette partij, die lang gelijk op ging. Ook vervolgpartijen gingen prima, maar Maurice won uiteindelijk met 3 – 2 van Rick.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *