Clash of Kings

Damian Groen – Menno Steenstra 0-1

Menno dacht ook maar weer eens bij Mid Fryslan langs te komen voor een interne wedstrijd en mocht het op nemen tegen Damian Groen. Damian opende zeer aanvallend en zette beide centrum pionnen op lijn 4. Nadat een aantal stukken werden afgeruild besloot Damian zijn loper te offeren om vervolgens een vorkje te kunnen zetten met z’n paard. Nadat nog meer stukken werden afgeruild wist Menno met zijn paard een 3 dubbele vork te creëren, hierdoor kwam Menno een kwaliteit en een pion voor. Deze voorsprong wist Menno om te zetten in een overwinning.

 

Jelmer Steenstra – Peter Koning 0 -1

Een gelijke opening van talent Jelmer tegen de ervaren Peter, waarbij Jelmer gedurfd het initiatief nam. Maar vlak na de opening rekende Jelmer een leuke variant door met volgens hem 99% kans op succes. Daar keek Peter toch anders tegenaan, dwong een andere volgorde in afruilen af, wat Jelmer een vol stuk kostte. Toch wilde Jelmer van geen wijken weten en speelde vol op de aanval door met diverse nare schaakjes. Maar 2 dolle dames op het bord is wel het voordeel van de speler met een stuk meer, en nadat de Koning van Jelmer naar de zijkant was gejaagd, bleek een mat onvermijdelijk. Een mooie creatieve en gedurfde partij voor Jelmer, wat helaas niet met een punt beloond kon worden.

 

Johnny Visser – Thomas Douma 0-1

De partij begon in rustig vaarwater. Er werd rustig opgebouwd en een aantal stukken afgeruild. Richting het middenspellen verdwenen er nog meer stukken van het bord waaronder de dame. Thomas vond dit eigenlijk wel prima. In zijn partij tegen Rijs had Thomas een winnend eindspel niet goed uitgespeeld en wou hier mee op gaan oefenen. Er begon een gelijk eindspel. Thomas begon de druk op te voeren, en meer druk, en nog meer. Uiteindelijk brak een pion door. Johnny kon het nog lang tegenhouden maar uiteindelijk was de druk dan echt te veel.

Femke Koning – Erwin Koning 0,5-0,5

Afgelopen maandag mocht het kleine zusje tegen de grote broer spelen, altijd een feest. Net als wel vaker speelde Femke een defensieve partij en was het dus aan zwart om aan te gaan vallen, wat hij dus ook deed. Dit resulteerde al vroeg in een lelijk geplaatste dubbelpion voor wit en een ietwat sterkere stelling voor Erwin. Niet veel later offerde Femke een pion om een aantal dreigingen uit de zwarte stelling te halen met het idee die iets later weer terug te winnen. Aan Erwin was op dat moment de keuze om de gewonnen pion weer terug te geven voor een mooie stelling of in een lelijke stelling proberen het voordeel te behouden, waarbij hij voor de eerste optie ging. Een sterke toren op de open lijn, een vrijpion aan het eind van een batterij en eigenlijk geen aanvalsmogelijkheden voor Femke leek erg mooi te zijn. Na het afruilen van de torens kwam Erwin zijn Paard ook nog eens op een erg sterk veld en stond het blijkbaar +3 voor zwart. Een slechte voortzetting gaf Femke echter weer kansen die ze net niet wist te benutten (mede dankzij een toch nog steeds erg sterke set pionnen van zwart) en eindigde de partij in een remise. Een erg mooie partij waar beide spelers het uiteindelijk toch hebben laten liggen.

 

Willem Sipkema – Frank Schuurmans [A52] Budapester gambiet

1.d4 Pf6 2.c4 e5 3.dxe5 Pg4 4.Pf3 Lc5 5.e3 Pc6 6.Pc3 0–0 7.Le2 Pgxe5 8.Pd4 d6 9.0–0 Ld7 10.Pd5 Pe7 11.Pxe7+ Dxe7 12.a3 a5 13.Ld2 a4 14.Lc3 Tfe8 15.Dc2 g6 16.Tad1 Pc6 (zie diagram) 17.Lf3 Pe5 18.Lxb7 Tab8 19.Ld5 c6 20.Lf3 Lxd4 21.Txd4 Pxf3+ 22.gxf3 Lh3 23.Dxa4 Dg5+ 24.Tg4 Lxg4 25.fxg4 Dxg4+ 26.Kh1 Df3+ 27.Kg1 Te4 0–1

schermafbeelding2016-10-22om13-38-49

In deze stelling speelde ik weer Pe5 en na Lxb7 zou wit een pion winnen, als hij de loper had teruggetrokken naar e4 op de 20ste zet, na eerst c6 van zwart te hebben uitgelokt. Nu kwam er na 20.Lf3 snel een eind aan de partij.

Frank Schuurmans

Naschrift; na nadere analyse met Fritz 11 blijkt zwart na halsbrekende toeren toch de pion terug te winnen en zelfs in het voordeel te kunnen komen. Schaken blijft toch vaak ondoorgrondelijk.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *