JSN A1 debuteert in Meesterklasse JCC

 

Zaterdag 1 september mocht JSN A1 voor het eerst deelnemen aan de Meesterklasse van de Nederlandse jeugdclub competitie. De naam Meesterklasse is ook dit jaar niet onterecht; er doen weer een aantal meesters mee op de hoogste borden. Bij JSN hebben we helaas (nog?) geen meesters, maar bij vlagen kunnen ook wij meesterlijk spelen! Hieronder het verslag van Jan Bosma.

 

 

Ronde 1 tegen STB A1

Onze delegatie bestond dit keer uit Jonas Hilwerda, Jan Bosma (auteur), Sven Broersma en Marrit Adema (Daan Noordenbos, Femke Koning en Gerbrich Kroon waren verhinderd). Invallers Sven en Marrit hielden zich niet in en wisten met vlijmscherpe openingen hun tegenstanders in verlegenheid te brengen! In ronde 1 mochten we direct tegen het hoogst geplaatste team: STB A1. Eventuele voorbereidingen voor in de openingen bleken direct waardeloos, omdat eerste bordspeler IM Max Warmerdam en derdebordspeler Charlie Tang niet van de partij waren. Voorzitter Peter Koning raadde ons aan om “de nul vast te houden”. Dat is gelukkig niet gelukt!

Op bord 1 speelde Jonas een Spaanse opening tegen FM Jasper Beukema. Jasper speelde zoals gewoonlijk de Cozio variant (met 3. … Pge7), een relatief weinig gespeelde variant. Jonas moest daardoor vroeg in de partij nadenken, maar besloot niet om complicaties te mijden! Onderstaand diagram geeft een mooi beeld van de chaos op het bord (analyse door Roelof Kroon):

Jonas (wit) aan zet

“In deze stelling besloot Jonas tot het zeer interessante 1.Da6 c5 2.Dxa7 Txb7 3.Dxb7 cxb4 4.a4 h3 5.g3 Dc6 6.Dxb4 Kd8 met onduidelijke stelling. Het is een heel creatieve vondst van Jonas: vol op de complicaties gespeeld. Volgens mij stond Jonas ergens onderweg heel sterk tot gewonnen. Uiteindelijk nekte de voortdurende tijdnood hem en verloor hij het eindspel.”

Op het tweede bord mocht ik het opnemen tegen Luuk Baselmans, die duidelijk graag revanche wilde na mijn winst op het ONJK. We speelden een variant die hij goed kende, maar waar eigenlijk geen gevaar in zat voor Zwart. In een gelijke stelling besloot ik te kiezen voor snelle ontwikkeling, maar Luuk wist daardoor mijn toren op te sluiten. We ruilden af naar een pionneneindspel wat op het eerste gezicht makkelijk gewonnen was voor Luuk, maar hij miste een interessante truc:

Jan (zwart) aan zet

Met Zwart speelde ik hier 1. …g2, waarop Luuk Dg8?! speelde, met als plan om een eventuele dame op g8 te slaan, een nieuwe dame halen met de c-pion en die te ruilen voor de h-pion, waardoor de overgebleven a-pion de partij beslist. Maar nu komt echter direct 2… g1D!. Als Wit nu deze dame slaat, staat zwart opeens pat! Helaas is het dame eindspel alsnog verloren voor zwart, na 3. De6+ Kh2 4. De2+ Kg3 5. Dd3+ Kh2 6. Dc2+ Kb3 7. c6 is de c-pion niet meer te stoppen. Een leuke truc om te onthouden, maar helaas wederom geen punten voor ons.

Op bord 3 mocht Sven het opnemen tegen Sjoerd van Roon, een tegenstander met ruim 300 ratingpunten meer! Sven trok zich er niets van aan, en besluit dapper al vroeg in de partij om een pion te offeren! Na de eerste zetten kwamen ze terecht in een variant van het Geller Gambiet, waarbij wit een tempo had verloren door de pion via e3 naar e4 te brengen. Later legde Sven uit dat hij slechte herinneringen had aan het directe e4: hij had ermee verloren tegen Mid-Fryslân! Sven kreeg alsnog wel degelijk tegenspel voor zijn pion, maar Zwart bleef in het grootste deel van de partij iets beter staan. Toch kreeg Sven (in tijdnood) een kans op remise:

Sven (wit) aan zet

Sven had kort hiervoor een kwaliteit geofferd, omdat “de zwarte koning erg zwak is”. Deze stelling bewijst dat Sven gelijk had, want het spectaculaire 1. Pe5+! zou Sven remise opleveren! 1… fxe5 is geforceerd, omdat na bijvoorbeeld 1…Ke8 2. Lxe4 wit gewonnen staat, omdat het terugslaan van de loper leidt tot mat. De prachtige pointe van het stukoffer is dat wit na 2. Lxe4 Dxe4 eeuwig schaak kan geven na 3. Da7+ Kd6 4. Dc5+. De zwarte dame kan niet helpen tegen de schaakjes, en de zwarte pionnen blokkeren een eventuele vluchtroute voor de koning. De achtste rij betreden zou leiden tot torenverlies na een röntgenaanval. Kortom, zwart kan niet ontkomen aan remise! Een mooie kans voor Sven om een goede partij te bekronen, maar het is begrijpelijk dat deze variant niet gespeeld werd in tijdnood, al gaf Sven aan dat hij wel had gekeken naar Pe5+!

Tot dusverre hebben we nog geen punten behaald… debuteren we nou met een 4-0 nederlaag?! Nee! Want Marrit heeft ons gered! Zij mocht het met zwart opnemen tegen de voor ons onbekende Bas Leyssens en kwam snel in een scherpe stelling terecht met tegengestelde rokades. Marrit wist echter de witte koningsaanval vakkundig af te slaan, om vervolgens met haar pionnen de witte koning te bestoken! Dit leidde tot een stukwinst, maar daarna zag Marrit geen verdere winstkansen meer. Ze besloot daarom om in een gewonnen stelling remise te nemen, waardoor wij in ieder geval het eerste halfje binnenhaalden!

Ronde 2 tegen Chesscool A2

Debuteren met een halfje is natuurlijk niet geweldig, en we moesten zelfs vrezen voor een bye in ronde 2 (na het terugtrekken van STB A2). Gelukkig mochten we (waarschijnlijk dankzij Marrit) toch een tweede ronde spelen, ditmaal tegen de op papier zesde geplaatste Chesscool A2, bestaande uit 3 leden van de Honkoop familie. Het minieme ratingverschil tussen ons leidde tot een enorm spannende match, waarbij alles tot op het laatste moment nog mogelijk was. Van de laatste 6 partijen in de zaal speelden wij er 4! Op de foto (van Roelof) is te zien dat we na 3,5 uur nog allemaal bezig waren!

JSN A1 in de landelijke Jeugd Club Competitie

Marrit wist het eerste volle punt binnen te halen tegen de jongste Honkoop: met wit wist ze uit de opening een prettig ruimtevoordeel te behalen. Ze wist vakkundig de stukken van Stella te beperken, waardoor Stelle besloot een stuk te offeren. Marrit wist echter de aanval te weerstaan en behaalde de volgende mooie stelling:

Marrit (wit) aan zet

Bij de meeste schaakdiagrammen wordt gevraagd naar “welke zet wint?”. Maar voor zwart is hier misschien een betere vraag: “welke zet verliest niet direct?”. Marrit heeft haar tegenstander zo klemgezet, dat zwart op geen enkele wijze haar stelling kan verbeteren. Marrit besliste de partij met 1. Txg5 e4 2. Tdg1 en nu er een toren op g8 binnenkomt is er geen houden meer aan. Stella gaf kort hierna op.

Sven speelde op bord 3 een ongelukkige partij tegen de tweede Honkoop. Wit wist met een “Maroczy bind” een prettige stelling te behalen, maar doordat Sven goed ontwikkelde was er geen concreet gevaar. Wel wist wit een zwarte dubbelpion te forceren, waardoor de zwarte pion structuur ietwat werd aangetast. Sven ruilde af naar een toreneindspel, omdat hij zag dat dat objectief remise was (dat was inderdaad zo!). In tijdnood bleek het echter te lastig om steeds de beste zet te vinden, en na een gedwongen torenruil waren de witte pionnen te sterk. Jammer voor Sven, want hij heeft twee prima partijen gespeeld!

Jonas speelde met zwart tegen de derde Honkoop een interessante opening, waardoor hij met zwart veel spel kreeg op de koningsvleugel, maar daardoor wit het initiatief moest geven op de damevleugel. Het zag er veelbelovend uit voor Jonas, totdat er een stuk verloren / geofferd werd. Jonas wist echter de stelling complex te houden en wist door een aantal offers een gevaarlijke aantal te creëren. Jonas en Roelof hebben na afloop van de partij de stelling verder onderzocht. Roelof Kroon schreef over de volgende stelling:

Jonas (zwart) aan zet.

1… Tg8 ! Tijdens de terugreis zei Jonas dat hij eigenlijk 1… Dh4 wilde spelen, maar het in zijn tijdnood allemaal niet kon uitrekenen. Na 2. gxh3 Dxh3+ 3. Lh2 Df3+ 4. Kg1 en nu miste ik 4… Tg8+ dat direct wint. De andere zet die we onderzochten was 2. Txd2 Lxd7+ (2… Lc8+ 3. Lh2 De1+ 4. Lg1 Dxd2 is beter dan Lxd7+ volgens de computer) 3. Lh2 Lxc6 en nu had Jonas gezien dat 4. De2! kan. Voor de stand in de match had ik liever gehad dat Jonas nu remise door eeuwig schaak had genomen met 1… Lxg2+ en eeuwig schaak. Ik weet alleen niet of Jonas door had dat Jan ondertussen gewonnen stond en Marrit al bijna gewonnen had.

2. Lxg8 Dxd1 3. Dd3 Lxg2+ 4. Kxg2. Hier hadden we na afloop ook een discussie over. Ik verwachtte namelijk dat 4… Kxg8 winnend zou zijn. De koning staat op g2 onveilig en daardoor lijkt 5… D~+  gevolgd door 6… d1D onvermijdelijk. Er is alleen toch een verdediging: 5. Dc4+! Kg7 6. exd6 en er is geen dameschaak dat winst oplevert. Zwart moet wel kiezen voor 6… Dxg1+ 7. Kxg1 d1D+ 8. Kg2 Dxd6 met ongeveer gelijke stelling. Jonas speelde  4… Dg4+ 5. Kf2 Dh4+ 6. Kg2 Dg4+ met remise door eeuwig schaak (1,5-1,5). Thuisgekomen ontdekte ik dat wit nog voor de winst kan spelen met: 6. Kf1 De1+ 7. Kg2 Kxg8 8. Lf2! d1D? 9. Dg3+ met winst. (Einde analyse van Roelof)

De stand was nu 1,5 -1,5 en ik was ditmaal als laatste bezig. Ik had het voordeel dat ik het niet hoefde op te nemen tegen een Honkoop; mijn tegenstander was Vlad Omata. Met wit kreeg ik een Stonewall stelling op het bord, een opening met veel strategisch interessante plannen. Ik wist de damevleugel (bijna) dicht te schuiven en zette daarmee alle zwarte lichte stukken buitenspel. Daarna zocht ik de aanval op de koningsvleugel, maar dat gaf Vlad net de tijd om zijn stelling te consolideren. In tijdnood vond ik echter een plan met h4 (altijd een goede zet!) waardoor ik in ieder geval extra complicaties creëerde ten koste van mijn eigen koningsstelling. De kritieke stelling kwam na zet 42:

Jan (wit) aan zet.

Zwart heeft net een pion opgeraapt met Dxc5, maar miste de dreiging op de koningsvleugel. Ook met maar een paar seconden is het duidelijk dat 1. Lxg6 de zwarte koningsstelling verwoest. Hoe stopt zwart een dame op f7 en dan op h7? Dat kan alleen met 1… De7, maar dan is Dh5 beslissend. Vlad besloot tot 1… Dc1+ 2. Kg2 Txh4 3. Df6+ Kh6 en wit heeft mat in 1 met Lf7#. Ik speelde echter 4. Lxh7+? en claimde mat. Vlad zag gelukkig dat 4. Kh5 nog mogelijk was. Nadat ik me had verontschuldigd (en wederom mat in 1 had gemist) ging de koning uiteindelijk alsnog mat en had JSN A1 de eerste match in de meesterklasse gewonnen!

Het was een verdiende overwinning en een mooie afsluiting van de dag, waarop we allemaal twee prima partijen hebben gespeeld, maar toch ook allemaal mogelijkheden hadden op meer. Vooral Jonas en Sven hadden meer verdiend. Toch denk ik dat het een geslaagd debuut in de Meesterklasse was voor JSN. Het geeft vertrouwen voor de volgende partijen!

Verslag: Jan Bosma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *