28 Diploma’s bij ssv Mid Fryslân

Maandagavond 13 mei vond bij ssv Mid Fryslân het officiële diploma schaken weer plaats. Zoals elk jaar een feestelijke afsluiting van het jeugdseizoen met diploma’s en de prijsuitreiking van de interne competities. Deze keer waren er extra veel deelnemers, niet alleen via de maandagavond lessen, maar ook Nij Beetsers van Geert van der Velde, Erwin’s maandag- en donderdagmiddag BSO klassen, én enkele betrokken ouders. Diplomatiseur Egbert Bergsma deed een extra bestelling bij de KNSB, kalligrafist Maurice Brenkman schafte extra pennen aan, en in een overvolle achterzaal van Kromme Knilles kon de spannende strijd tegen de tijd en de opgaven beginnen.

Van de BSO maandagmiddag kwamen 3 jeugdschakers voor hun test. Fenna Riemersma had Stap 1 al en haalde deze avond met gemak haar diploma voor Stap 2. Yago Origel-Koers en Joep Wolff gingen zowel voor Stap 1 als Stap 2 en slaagden met mooie cijfers. Met 5 diploma’s ook een groot compliment voor trainer Erwin Koning. Joep Wolff kon ook nog eens een medaille ophalen voor de eerste plaats in de interne competitie.

Van de BSO donderdagmiddag verschenen 7 kinderen, allen kwamen voor hun Stap 1 diploma en allen slaagden daarin. Kleine zus Ilse en grote broer Sven Bootsma scoorden mooie cijfers, De gebroeders Dinther en Senne Koopmans toevallig beide een 8! Ook Floris Taute en Jaime haalden hun diploma, maar niemand met een zo hoge score als Jouke van der Werff, hij haalde maar liefst de perfecte 10! In de interne competitie pakte Senne ook de 1e plaats in de A-groep en Dinther en Ilse scoorden samen de 1e plaats in de B-groep, het leverde al met al 7 diploma’s en 3 medailles op, met complimenten en chocola voor Erwin en een fles wijn voor Gezina Koning.

Van de maandag avond groep was de opkomst zeer divers. Voor Stap 1 haalden Fabrice van de Ridder en Robin van der Velde met gemak hun diploma. Robin won ook nog de 1e prijs in de interne Stap 1 competitie. Mathijs Nagel haalde Stap 1, zijn grote broer Doede Nagel haalde Stap 2 en onder de noemer “familieschaak” scoorde hun moeder Elise van Beek ook nog een Stap 1 diploma.

Uit Nij Beets gingen Roan Dijkstra en Jarno van der Meulen voor Stap 2. Roan mocht een diploma meenemen, maar Jarno redde het helaas net niet. Gelukkig won Jarno wel de medaille voor de interne competitie Stap 2. En natuurlijk zijn er ook de al wat grotere jeugdschakers die zowel hun Stap 1 als Stap 2 diploma scoorden, zowel Elise Knobbe als Osama Arabi pakten 2 diploma’s op 1 avond. Complimenten en chocola waren er voor de trainers Jan Lodewijk Boonstra (Stap 1) en Jeroen Sparenberg (Stap 2).

Dan Stap 4 van jeugdtrainer Jippe Kamstra. Op dat niveau wordt het tamelijk moeilijk om het diploma te halen, slechts enkele jeugdschakers pakten in het verleden van Mid Fryslân een Stap 4 diploma. Voor Jelte Reitsma en Roan Sixma ging het feest niet door, ze haalden het net niet. Maar voor Tijmen Kuipers uit Adeboarn en Jelmer van Steinvoorn uit Goengahuizen was het wel prijs, ze haalden beide hun Stap 4. Jelmer mocht daarnaast ook gekroond worden als algeheel jeugdkampioen van Mid Fryslân. Complimenten en chocola waren er voor trainer Jippe Kamstra, die volgend jaar gewoon met de hele groep verder gaat.

Dan blijven er van de totale 28 diploma’s vreemd genoeg nog 4 over, en die gingen alle 4 naar 1 persoon. De jeugdtrainer uit Nij Beets, Troubadour en Chessable goeroe, Geert van der Velde wilde de uitdaging wel aan, hij ging voor 4 diploma’s op 1 avond en scoorde ze ook alle 4! Voor zover bekend, heeft nog niet eerder een Mid Fries zo’n prestatie neergezet.

Met 28 diploma’s op 1 avond een gezellige, drukke en lange laatste avond voor de jeugd en hun ouders. Volgend jaar maar eens kijken hoe we dan het jeugdschaken neerzetten. De BSO groepen worden lastig om voort te zetten, maar de woensdagochtend in Nij Beets en de maandagavond in Kromme Knilles gaan zeker wel door voor het jeugdschaken.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *