Femke Koning 2e bij meisjes D op Fries Kampioenschap

In de voorjaarsvakantie organiseert schaakclub Sneek altijd het Bogerman Schaakfestijn, het officiële Fries Kampioenschap voor de jeugd. Op zaterdag 25 februari begon de E-jeugd met 4 spelers van ssv Mid Fryslân in hun midden. Maandag en dinsdag speelden de C- en de D-jeugd met in beide categoriën 2 vertegenwoordigers uit Boarnsterhim.

Alle uitslagen met een verslag van de organisatie staan op de FSB Website.  Ook zijn er veel foto’s gemaakt door Wytze.

Bij de E-jeugd begonnen de talenten Janko Eelsingh en Stefan Veltman gelijk goed met een winstpartij. Stefan won daarbij van clubgenoot Daniël Kuperus. Germ van den Akker verloor zijn openingspartij. Het leverde in de 2e ronde een titanengevecht op tussen Janko en Stefan, een partij die Janko won. In de derde ronde won Germ van den Akker zijn eerste match, maar moest daarbij wel zijn grote vriend Stefan Veltman verslaan. Janko verloor van het Gorredijkster talent Harm Jan Kootstra. Daniël Kuperus pakte met een bye in de 4e ronde een welverdiend punt en kwam eindelijk van de 0 af. De vijfde ronde kende 3 winstpartijen van Janko, Stefan en Germ. Ook kon Germ in de 6e ronde een punt bijschrijven en kwam op gelijke hoogte met Janko en Stefan, want die verloren van 2 toppers. Tenslotte konden Janko en Stefan in de laatste ronde weer winnen, en eindigden met 4 punten uit 7 wedstrijden gedeeld 4e. In de eindranglijst op weerstandspunten werd Janko 8e en Stefan 9e. Germ verloor zijn laatste match en eindigde met 3 uit 7 prima op de 16e plaats, Daniël eindigde 19e.

De C-jeugd begon op maandag dramatisch. Jelmer Steenstra, de talentvolle lijstaanvoerder bij Mid Fryslân in de interne competitie, verloor zijn eerste 4 partijen op rij! Maat Agterhof speelde in de 2e ronde een prachtige partij en won gemakkelijk van Arjen Adema, maar zijn andere 3 partijen verloor Maat helaas ook. Ook dinsdag kon Maat geen partij meer winnen en eindigde met 1 punt uit 8 wedstrijden op de 18e plaats. Jelmer deed het dinsdag heel wat beter, won eerst 3 partijen achter elkaar, onder meer tegen Maat. Maar Jelmer verloor de laatste  partij, en eindigde toch met een prima 3 punten op de 16e plek. Het geeft wel aan dat het deelnemersveld bij de C-jeugd erg sterk was.

Tenslotte de D-jeugd met Jelle Brouns en Femke Koning. Beide begonnen met een strakke verliespartij en moesten er nog even inkomen. Jelle won in ronde 2 gemakkelijk, maar Femke speelde remise tegen de sterke Folkert Scholten uit Beetsterzwaag. Terwijl Jelle zijn volgende 2 partijen verloor, pakte Femke in ronde 3 en 4 makkelijk 2 punten. Jelle krijgt dan een bye en dus een punt in ronde 5, Femke verliest van topspeler Arjen Meijer van sc Gorredijk. Dinsdag begon net zo strak, maar nu met 2 prachtige winstpartijen. Jelle won van een sterke Philidor speler, Femke versloeg Sake Algra, de overtuigende kampioen van de E-jeugd. Ook in de 6e ronde kan Mid Fryslân 2 punten bij schrijven, en komen beide spelers wel erg hoog in de ranglijst, Jelle staat 10e en Femke klimt zelfs naar de 4e plaats. Ronde 8 moet Femke dan tegen de latere kampioen Jan Bosma uit Sneek en kan dat niet winnen. Ook Jelle verliest van Sneker Alec Sealy, die 3e zal eindigen, Jelle zelf kan daarna niet meer winnen en eindigt uiteindelijk op de 19e plaats. Alleen Femke wint in ronde 11 een cruciale partij tegen Selina Talsma uit Sneek, in de eindranglijst eindigt zij op een fraaie 9e plaats. Maar nog opvallender is dat ze in de aparte ranglijst voor de meisjes op de 2e plaats achter wereldtopper Anna Maja Kazarian eindigt. Afhankelijk van de keuzes van Anna Maja kan het zomaar gebeuren dat onze jongedame uit Nes straks een uitnodiging krijgt om aan het Nederlands meisjeskampioenschap deel te nemen!