Ridders van de Witte Herbergh

Al 20 jaar kent Workum het jaarlijkse Witte Herbergh Toernooi, een gezellig en sportief schaaktoernooi rond de kerstdagen. Vooral deelnemers uit Zuidwest Friesland doen er aan mee, gezien de beperkte ruimte passen er maximaal 22 deelnemers. Vanuit Mid Fryslân was er altijd al wat sluimerende belangstelling, want uitbaters Janet en Nico zijn familie van Peter Koning, en die wilde toch graag eens een kijkje daar in Workum nemen.

Toen Erwin Koning toevallig de affiche in de mail kreeg, besloten Peter, Erwin én Femke Koning zich gelijk op te geven. Rondvragen op de clubavond leverde ook Julian Frijlink, Geart Jacob de Jong en Jan Lodewijk Boonstra op, waarmee het toernooi met 6 Mid Friezen gelijk VOL zat. De Koningsbus vertrok vroeg uit Akkrum, en na een hartelijke begroeting en een openingsspeech met nadruk op gezelligheid en sportiviteit kon het toernooi beginnen met het bijzondere speeltempo van 13.13 per persoon per partij.

Jan Lodewijk begon wat lastig aan het toernooi met eerst wat verliespartijen en bungelde de hele dag onderin de deelnemerslijst en onder de rest van de Mid Friezen. Ook niet zo gek omdat dit toernooi voor hem als “straftraining” bedoeld was wegens zijn verliespartij bij Team 3 van afgelopen maandag. Ook trof Jan Lodewijk geen enkele andere clubgenoot, waardoor zijn partijen een beetje onder de radar bleven. Maar langzaam doch zeker kwam hij toch beter in het toernooi en pakte regelmatig zijn puntjes mee. Met 5 punten eindigde Jan Lodewijk vlak onder de middenmoot op plaats 17, gezien zijn TPR van 1486 mag het zeker als een geslaagd toernooi beschouwd worden.

Maar liefst 4 Mid Friezen kwamen uit op een 50% score met 5,5 punten uit 11 matches en hier waren ook veel onderlinge partijen te bespeuren. Julian Frijlink gaf een Dame weg tegen Femke, verloor ruim van Erwin, maar pakte in andere partijen wel mooi 5 punten mee tegen vooral de onderkant van de ranglijst. Met 5,5 punten had Julian wel de laagste SB score en eindigde op plaats 16 net boven Jan Lodewijk. Femke Koning deed het dit toernooi onverwacht goed, ze beschikte met een rating van 1101 over veruit de laagste speelsterkte. Maar na in ronde 2 van Julian een Dame cadeau gekregen te hebben, herhaalde ze die stunt ook tegen Geart Jacob én won ze een Toren en de partij tegen grote broer Erwin Koning. Met 3 punten uit 4 partijen draaide Femke met Geart Jacob en Erwin enige tijd mee in de top van het klassement. Femke hield dit zelfs zo lang en zo goed vol dat ze tegen 4 van de top 5 spelers mocht spelen, alleen vader Peter werd ontweken evenals de punten tegen de top 5. Met 5,5 punten op plaats 13, een TPR van maar liefst 1439, én een W-we van +4,18 maakte van Femke zelfs de beste toernooischaker.

Erwin Koning had dan wel van zusje Femke verloren, maar hij had in ronde 2 zijn toernooi al gelijk tot succes gebombardeerd door vader Peter helemaal van het bord te vegen. Een open Loper diagonaal luidde Loper verlies in voor Peter, waarna Erwin zelfs 2 Torens en de partij mee mocht pakken. Met ook een remise tegen Geart Jacob en flink wat andere punten, kwam ook Erwin op 5,5 punten op plek 12 en een TPR op eigen niveau. Datzelfde gold ook voor Geart Jacob, prima op niveau qua TPR, plek 11 op de ranglijst met ook 5,5 punten mooi in de middenmoot. Maar dat Geart Jacob toch niet helemaal in vorm was, bleek wel uit de salonremise tegen Erwin, Dame verlies tegen Femke en een blindpartij tegen Peter. Geart Jacob gunde Midden Friesland veel, en pakte zijn punten vooral tegen Zuidwest Friesland.

Tenslotte Peter Koning, met de 3e rating van het toernooi toch aan zijn stand verplicht een goed toernooi te spelen en hopelijk een kansje te maken op eeuwige roem. Tegen de vriendelijke Wytze van der Zee van Sneek moest de winst al van ver komen, ronde 2 bleek een kansloze missie tegen Erwin, en het toernooi werd vechten voor een goede klassering.  Gelukkig hielp onder andere Geart Jacob hem wat, waardoor Peter toch in de buurt van de andere Mid Friezen bleef. Sympathieke remises tegen toernooi organisatoren Siebolt Haijtema en Pieter de Boer, winst tegen onder andere Diploma-meester Eppie Bergsma waren mooie momenten. Maar tegen toernooiwinnaar Mark Masmeijer was het een kansloze partij en ook in de laatste ronde tegen Jan Nota kon Peter er weinig van bakken. Toch eindigde hij met 7 uit 11 toch op de 3e plaats en mocht niet ontevreden zijn.

De einduitslag is te vinden op de website van ODI uit Workum. De prijsuitreiking was net zo bijzonder als we in Akkrum kennen. De grote beker met een vleespakket was er voor de overtuigende winnaar Mark Masmeijer, de rest van de prijzen werd verloot. En wie anders als Jan Lodewijk Boonstra mocht 1 van de twee vleespakketten uit de Witte Herbergh meenemen. Een zeer geslaagde dag, een sportief en gezellig toernooi, wat zeker voor herhaling vatbaar is. De hele Mid Friese afvaardiging wilde zich voor volgend jaar gelijk weer opgeven 🙂 .