Akkrummer Scholen schaken naar behoren in Buitenpost

Zaterdag 21 maart was het weer zover, de finale van het Fries kampioenschaak schaken voor basisschoolteams stond weer op het programma. Voor de (voormalige) regio Boarnsterhim kwamen de Ds. Hasperschool en de OBS Akkrum in actie. Directe tegenslag voor OBS Akkrum was het niet op komen dagen van 1 van de spelers waardoor Hessel Stokman, Michael Kroes en Jochem Witting het met zijn drieën moesten gaan doen. Ook de Ds. Hasperschool, bestaande uit Stefan Veltman, Rick Pol en de Streekstra broers Simon en Thomas, kende met 1 punt uit twee wedstrijden een stroeve start.

Dit kwam ws. door het wennen aan de entourage van de volle speelzaal en mede ook door gelijk twee sterke tegenstanders uit de regio Opsterland, Librije en De Paedwizer. Deze scholen doen al jaren bovenin mee doordat ze training krijgen van de wel bekende jeugdschaaktrainer Johan van de Berg. Stefan is wel gewend aan dergelijke omstandigheden en won zijn beide partijen waaronder tegen de sterke Arjen Meijer. Omdat ook OBS startte met 1 punt uit 2 wedstrijden en het zwitserse systeem de loting bepaalde rolde in de 3e ronde de derby uit de computer. Ondanks het numerieke overweegt eindigde de derby onbeslist door winst van Jochem op Simon, Michael op Rick en Stefan op Hessel. Thomas kreeg uiteraard zonder te spelen de winst toegeschoven.

Vanaf ronde 4 liep het voor Ds. Hasperschool uitstekend door 3 overwinningen op rij tegen respectievelijk De Drie Dorpen, De Eker en De Regenboog. OBS Akkrum liet een wat gemengder beeld zien, uiteraard beïnvloedt door een speler minder, en behaalde een winst een verlies en een remise tegen respectievelijk Tsjerne, Simon Havingaschool en De Riemsloot.

Door de ware opmars van Ds. Hasperschool moest in de laatste ronde aangetreden worden tegen de gedoodverfde kampioen de Stevejobs-school uit Sneek. Dat team won alle wedstrijden met 4-0 doordat ze konden beschikken over zo’n beetje de nummers 1 tot en met 4 van het persoonlijke FK schaken, Sake Algra, Wisse Piersma en de tweelingbroers Lucas en Thomas van Ruiten. Het verlies in deze laatste ronde kwam dan ook niet als een verrassing maar het was wel een top prestatie dat Ds. Hasperschool in de laatste ronde mocht aantreden op de hoofdtafels door de stevige opmars in het klassement.

Uiteindelijk resulteerde één en ander in een gedeelde 4e plaats in de eindrangschikking waardoor een mooie bokaal in de wacht werd gesleept. OBS Akkrum verloor ook haar laatste wedstrijd tegen De Aventurijn waardoor de gedeelde 10e plaats werd bereikt. Met 3 man achter de borden toch best wel een goede prestatie. Het Akkrumer schaken heeft op deze mooie finale dag zo weer aardig van zich doen spreken.