Als ik meer fouten maak dan jij, dan win ik.

Soms kun je uren met je neus in de theorie zitten en jezelf heel goed voorbereiden op de schaakdag die gaat komen. Zoals ik deed tijdens de KNSB thuiswedstrijd tegen de Spassky’s. Waarbij ik vervolgens keihard op mijn lazarus kreeg na zet vier?! Een bedrijfsongeval, aldus de woorden van Sipke de Schiffart. En zo was ik na anderhalf uur al uitgespeeld, wat me wel in de gelegenheid stelde om het wedstrijdverslag te schrijven.

Na mijn partij kort en bondig geanalyseerd te hebben met mijn opponent was het tijd voor een rondje langs de borden. Op bord 1 stond Jeroen een pion achter en in de verdrukking, maar hij leek het nog wel een tijdje dicht te kunnen houden. Erwin stond er op bord twee niet veel beter voor met twee pionnen achterstand. Jan was op bord drie verwikkelt geraakt in een stelling waar behoorlijk wat spanning op stond. Peter stond een pionnetje achter op bord vier in een enorme chaos stelling. Op bord vijf was Femke in een gelijkwaardig middenspel terecht gekomen waarbij ik toch een lichte voorkeur had voor het loper/paard duo tegenover Femke haar twee paarden. Sipke voerde op bord zes een gelijkwaardige strijd met zijn tegenstander die vooral ging om de macht over de witte velden. Op bord acht had Geart-Jacob twee pionnen aan zijn tegenstander geschonken, zijn tegenstander had daar tegenover wel een onderontwikkelde damesvleugel.

Na ongeveer drie uur spelen moest Erwin de handdoek gooien hij kreeg geen compensatie voor de twee pionnen die hij vroeg had verloren. Volgens mij bleek in de evaluatie nog wel dat er bij wat andere keuzes er nog wel interessante opties voor Erwin in hadden gezeten. Ook Jeroen moest niet veel later de handdoek werpen, ik heb helaas even gemist waar het bij hem mis ging. Jan had ondertussen een kwaliteit verloren een loper voor een toren. Na een gedwongen dameruil waarmee Jan zijn tegenstander nog twee torens op het bord had, besloot ook Jan het voor gezien te houden en zo stond het al 0-4 voor de bezoekende partij.

Na 3,5 uur spelen leek er enige verbetering aan Mid-Fryslân zijde te ontstaan. Peter stond ondanks een kwaliteit achter dreigend en de vraag was dan ook of hij die druk op zijn tegenstander wist te behouden? Niet veel later is de druk op zijn tegenstander zo hoog opgelopen dat hij een kwaliteit en een pion terug wint en zo ineens op twee pionnen voorsprong komt. Wel een kleine kanttekening dat dit een dubbelpion op de a-lijn was die moeilijk te verdedigen bleken. Op bord acht is ook GJ goed bezig hij heeft ondertussen al vier pionnen geofferd, maar dreigt op verschillende manieren met mat. Zijn tegenstander heeft ook nog altijd zijn damesvleugel niet ontwikkeld en zo staan een toren en loper elkaar nog steeds in de weg.

Sipke komt terecht in een lastig eindspel waar hij voor mijn gevoel toch iets laat liggen in de afwikkeling. Hij verliest twee pionnen en zijn tegenstander dreigt met twee vrij pionnen te gaan promoveren. Sipke ziet de bui al hangen en besluit ook op te geven. Femke is ondertussen in een lastig eindspel beland en verliest voor mijn gevoel nogal ongelukkig en onterecht een pion. Ze weet in het vervolg geen voordeel te halen uit de ontstane positie en als beide dames van het bord verdwenen zijn is het ook voor haar de hoogste tijd om de stukken op te ruimen.

Dan de laatste twee borden kan in ieder geval de eer nog gered worden? Peter geeft helaas het voordeel dat hij heeft uit handen, zijn tegenstander kan eerder zijn pion promoveren. GJ wint in het vervolg van zijn aanval een kwaliteit en twee pionnen terug en besluit remise aan te bieden, deze wordt helaas afgeslagen door zijn tegenstander. Ook GJ verliest uiteindelijk, hij wordt helaas niet beloont voor zijn goede en aggresieve spel. Zo geschiedt het dat er met liefst 0-8 verloren wordt, maar goed we zijn de derde klasse ingegaan om te leren en sterker te worden als spelers. Om met een positieve noot te besluiten zoals we bij de KLM zeiden: “Als ik meer fouten maak dan jij, dan win ik”. Er is weer veel geleerd door de Mid-Friezen op naar de volgende wedstrijd!

Tot de volgende! Jean-Louis

2 reacties

  1. Fraai en reeel verslag.
    Geflatteerde uitslag.
    Wij leefden met jullie mee Dit gun je niemand..maar daar kopen jullie
    geen Boonstra oranjekoek voor….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *