Anti-Siciliaan in Akkrum

 

Anti-Siciliaan in Akkrum

In de 6de ronde van de seniorencompetitie van SSV Mid-Fryslan speelde ondergetekende weer een anti-Siciliaanse partij. Iets wat ik al jaren doe, om de complexe systemen en het labyrint van openingsvarianten te vermijden. Vroeger durfde ik nog wel eens een Draak, Scheveninger, of Svesnikov aan, maar te vaak liep ik in een openingsval. Op verzoek van Erwin Koning, wil ik onderstaande partij wel becommentariëren. Het is een korte rustige strijd, die opeens bloederig eindigt.

Frank Schuurmans – Julian Frijlink, 26-10-2015

  1. e4, c5, 2.b3, Pc6, 3.Lb2,d6, 4.Lb5, Alles draait in het begin om de diagonaal a1-h8. Zwart moet zien dat hij zijn koningsvleugel ontwikkeld. 4…,Ld7, 5.f4,e6, Sluit de witte loper van zwart af van de koningsvleugel. Peter Koning exploiteerde eerder dit seizoen de zwarte dame loper naar g4 en had daar bijna succes mee. 6.Pf3,a6, 7.Lxc6,bxc6?, Natuurlijk is Lxc6 veel beter. De loper doet weer mee in het centrum. 8.0-0,Tb8?!, tamelijk nutteloos, maar 9…,c4 kan een dreiging zijn en lost de dubbelpion op. Zwart moest iets bedenken om zijn koningsvleugel te ontwikkelen. 9.d3,d5, 10.Pbd2, Ik overwoog hier Le5 te spelen, maar in de analyse bleek dat de loper in moeilijkheden komt na het wijken van de toren op b8.f6?!, ziet er lelijk uit, maar niet zo slecht. Het veld e5 dat voor wit belangrijk is, wordt hem ontnomen. 11.De2,Dc7, 12.exd5, computerprogramma Fritz 11 geeft de voorkeur aan e5 met voordeel voor wit. 12…,cxd5, 13.f5,Tb6, Op doorschuiven van zwart naar e5 offert wit op e5 met het paard en blijkt het nadeel voor zwart van een flirtende witte dame in de lijn tegenover de zwarte koning 14.Tae1,Kf7??? Na 14…,Ph6 staat het gelijk! De blunder van zwart kost hem de partij. 15.fxe6+,Txe6, 16. Pg5+… 1-0

Jeroen Sparenberg – Erwin Koning 1-0

Terwijl het 3de team een scheidsrechter nodig had, deelde competitieleider Erwin ook nog Jeroen dubbel in door ook nog tegen elkaar te moeten spelen. Helaas voor Erwin had Jeroen eigenlijk geen last van zijn dubbelrol en kon Jeroen een mooie Siciliaanse aanval opzetten. Erwin overzag in een ingewikkelde aanval dat hij al een stuk verloren had. Met flink manoeuvreren wist Jeroen uiteindelijk ook de winstvariant te vinden.

Peter Koning – Thomas Douma 1-0

Een mooie partij waarin Peter deze keer met f4 wel een kans weg gaf aan Thomas. Maar Thomas vertrouwde zo’n kans helemaal niet, koos voor een veilige voortzetting, waarna Peter weer lekker in de partij zat. Terwijl Thomas verder opbouwde, vergat hij alleen even dat Peter op f7 een pion kon winnen en vervolgens zijn Loper op g6 parkeerde. Die Loper bleef daar de rest van de partij hangen, enkele stukken gingen de doos in, en Thomas wilde eindelijk met Lg5 een echt goede zet spelen. Maar Peter hakte zonder nadenken die Loper eraf met zijn Toren, en zette vervolgens met een Paard mat op e7, een onverwacht einde van de partij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *