Bakkeveen vs MF2

Op woensdagavond naar Bakkeveen blijft toch altijd bijzonder, het begint al met het regelen van genoeg spelers…. 10 man op papier waarvan er 3 niet kunnen dus een vervanger regelen. Gelukkig is Bert Hassing sinds dit jaar lid van de club en altijd bereidt om in MF2 in te vallen. Met enige omwegen arriveren we in Hotel Restaurant de Stripe, chauffeur Frijlink besloot om via Friese Palen te rijden en chauffeur Nettinga dacht dat hij op de racefiets zat en besloot meerdere binnendoor routes te nemen. Eenmaal aangekomen snel de opstelling in orde maken en er achter komen dat Bakkeveen met een tactische opstelling speelt…. Ze deden ook al een beetje geheimzinnig bij het maken van de opstelling. Begrijpelijk is het wel want Bakkeveen kan de punten wel gebruiken.

Na een zeer uitgebreide uitleg van de spelregels door de arbiter (het leek wel een hoorcollege) kunnen we beginnen. Vaste waarde van MF2 (Carlo) mag het op bord 8 opnemen tegen dhr. Weidema en die begon met 1. B4. Niet een opening die vaak op het bord komt. Carlo komt er niet helemaal goed uit en kan uiteindelijk in het eindspel de deur niet meer gesloten houden.

Op bord 6 vergaat het onze invaller Bert niet veel beter, hij lijkt goed te staan maar raakt ergens een kwaliteit achter en dat weet zijn tegenstander Ben de Vries wel uit te spelen. En zo staan we om 10 uur met 2-0 achter. Ik doe eens een rondje langs de overgebleven borden en zie dat het een zware avond gaat worden. Voor zover ik het kan zien staan we op geen enkel bord echt beter maar zeker ook niet slechter.

Gelukkig nemen de 2 teamcaptains van MF2 het team weer op sleeptouw bij de 0-2 achterstand. Ondergetekende wint met een fraaie combinatie van Anne van Streun op bord 4. Erwin mocht het op bord 2 opnemen tegen Milan Heller, maar zoals al eerder gebleken schrikt onze Erwin niet meer van een 2000+ speler (zij inmiddels wel van hem). Erwin biedt remise aan en dit wordt aangenomen. Uit de analyse blijkt dat Erwin op het moment van remise zelfs iets beter staat. En zo staat het 22.30 uur 2 ½ -1 ½ voor Bakkeveen.

Maar gelukkig hebben we nog wat ijzers in het vuur. Ons puntenkanon van dit seizoen JLB hebben we maar eens op bord 1 gezet in de hoop hier een tegenstander van formaat te treffen. Helaas door de tactische opstelling zitten de sterkste spelers van Bakkeveen op bord 2 en 3. JLB wint overigens weer keurig zijn partij al zat er volgens mij wel wat geluk bij. Want hij begon het eindspel met een pion minder. JLB heeft nu 4 uit 4 gescoord en gaat proberen tegen Steenwijk deze 100% score vast te houden!

De stand is inmiddels 2 ½ – 2 ½ en we doen weer volop mee voor de overwinning, op bord 7 staat Trevin veel beter (2 stukken voor)dan zijn tegenstander. Trevin slaat met een loper in op g7 en weet zo een mat in 1 dreiging te creëren, de loper terughalen en het is mat. Zijn tegenstander kan nog een paar keer schaak zetten maar dan lijkt het toch gewonnen te zijn voor Trevin. De tegenstander gelooft er eigenlijk al niet meer in maar ziet dan dat hij met een pion schaak kan geven en zo de dame kan winnen en weg is de matdreiging… achteraf gezien hadden de torens even geruild moeten worden en dan had Trevin het punt bij kunnen schrijven.

Gelukkig zit Julian nog aan het bord en hij weet zijn partij weer op fraaie wijze te winnen. Zijn tegenstander staat toe dat Julian mag slaan op f7 en vervolgens is het mat in 4. Maar dit vergde nog wel wat precisie, natuurlijk vond Julian deze precisie in tijdnood! Complimenten van de TC. En daarmee is de stand weer gelijk 3 ½ – 3 ½

Dan speelt alleen de kersverse penningmeester, dhr Douma junior, nog op bord 3 tegen Dirk Müller. Er komt een Caro-Kann op het bord en Thomas speel hier volgens mij de Bronstein variant tegen. Het is een redelijk gesloten partij en het lijkt erop dat dit remise gaat worden. Thomas biedt het een keer aan maar Dirk kan het niet aannemen want Bakkeveen is de overwinning nodig. Uiteindelijk komt er een lastig eindspel op het bord waarin Thomas in grote tijdnood verkeert. Toch weet hij nog 25 goede zetten te vinden met minder dan 1 minuut op de klok en de druk van alle toeschouwers. Helaas weet Dirk toch een voordeeltje te vinden en Thomas verliest daarmee de partij. Geen schande gezien het ratingverschil van 400 punten. Als de tijd niet de bepalende factor was geweest dan had Thomas waarschijnlijk wel remise kunnen houden en misschien nog wel een kansje in het eindspel kunnen verzilveren.

Helaas verliezen we net met 4 ½ – 3 ½ er had zeker meer ingezeten. En daar werd door een niet nader te nomen MF2 speler nog even flink van gebaald. Maar winnen doen we samen en verliezen dus ook! De foto is de kampioensfoto van 2 jaar geleden toen we samen kampioen werden in de 2deklasse FSB. Dit team heeft nog een enorme potentie en het zou mij niet verbazen dat we binnen 2 a 3 jaar ook een keer kampioen worden in de 1ste klasse FSB.

In maart hebben we een vrije ronde. We kunnen 2 ronden voor het eind al niet meer degraderen en daarmee is de doelstelling voor dit seizoen alweer behaald. In de slotronde nemen we het op tegen kampioenskandidaat Steenwijk, ik zie deze wedstrijd met veel vertrouwen tegemoet!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *