Chaos in het Koningsgambiet

Sinds een tijdje ben ik als F4 speler (wat echt een geweldige opening is trouwens), zonder naar de theorie te kijken, een beetje aan het experimenteren geslagen met het Koningsgambiet. Nu is de heer Douma Junior van mening dat ik dat niet helemaal begrijp en met dit korte verslagje wil ik dat standpunt graag even bevestigen. Vanwege mijn gebrek aan theoretische kennis over deze opening kan het dan dus voorkomen dat je in rare stellingen terecht komt, zoals gisteravond tegen Geart Jacob absoluut het geval was.

 

Zoals al vermeld begint de partij dus met 1. f4 e5 2. e4 xf4 3. Pf3 Le7 (Waarna mijn theoretische kennis is uitgeput.) 4. h4 d6 5. d4 Lg4 6. Lxf4 Lxh4 7. g3 Le2 (Wat natuurlijk een erg laffe zet is, ondanks dat chess.com het als beste zet geeft) 8. Lc4 Pf6 9. Dd3 h6 (Op dit moment heeft wit een kleine plus en lijk ik de opening redelijk te hebben overleeft) 10. Pg5 (Waarop de kleine plus omslaat naar -2, al ontstaat er wel een interessante stelling waarin alles mogelijk lijkt) d5 11. Lb3 (Na d5 daalt het voordeel van zwart een beetje, maar met deze zet zorg ik er meteen voor dat hij het ook weer terugkrijgt) Pxe4 (Maar ook Geart Jacob wil gekke dingen doen en de partij lijkt weer in evenwicht) 12. Pxf7 Kxf7 13. Dxe4 (Volgens chess.com drie keer op rij de beste zet gespeeld, en ik maar denken dat ik gekke dingen aan het spelen was. De dame mag inslaan omdat de pion gepend staat)

In deze stelling speelt GJ c6, wat niet zo’n goeie zet bleek te zijn (De computer geeft Be6 aan als de juiste zet). 14. Lxb8 Dd7 (omdat de g4 loper ook instaat) 15. Df4 (Waarop de computer zegt dat ik kort had moeten rokeren, een variant waar ik ook een redelijke tijd naar heb zitten kijken maar toch ergens niet helemaal lekker leekEchter dwing ik de zwarte koning in die variant wel meteen naar de 8ste rij waardoor de torens niet meer met elkaar verbonden zijn) Lf6 (En plots zegt de computer dat de partij weer gelijkwaardig is) 16. Le5 Tae8 (Waarmee ik blijkbaar weer op +3 kom) 17. 0-0 (Geart Jacob was al vergeten dat ik nog mocht rokeren) Thf8 (Gelukkig mocht ik erover na gaan denken wat ik hier tegen wil gaan spelen, Geart Jacob wil zijn koning naar de hoek spelen en mijn dame van de open lijnen afjagen) 18. Pd2 (Dit was in ieder geval niet het juiste antwoord) Kg8 19. De3 Lg5 20. Dc3 (zie later pas dat Dd3 een betere zet was omdat het Le2 voorkomt) Le2 21. Tf2 Dg4 (Na deze zet bied GJ remise aan, ik denk onterecht dat ik beter sta en speel vervolgens een geweldige grafzet) 22. Pf1 Txf2 23. Kxf2 Tf8+ 24. Kg1 Tf3 (Wat uiteindelijk een slechte zet blijkt te zijn, helaas zie ik 25. Ph2 met vorkje op dame en toren over het hoofd en maak ik mijn volgende blunder)

25. De1 Txe1+ 26. Dxe1 Lxe1 (Blijkbaar zat er ook een mat in 10 voor Geart Jacob in, schande dat hij dat mist natuurlijk) 27. Txf1 (Om de matvariant weer terug te brengen, ik zie op dit moment zo ongeveer alles over het hoofd) Le3+ 28. Kg2 De2+ waarop ik opgeef.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *