De Analyse: draak van een Joegoslavische aanval

Peter de Jong – Siard Eijzenga, 27 januari 2014

Het zou wel eens een enerverend potje kunnen gaan worden. Siard, de man in vorm, want onlangs gewonnen van Frits Pen (Sneek) en Peter Koning tegen Peter, die de afgelopen periode met moeite de punten kon halen. In vrijblijvende snelschaakpartijtjes weet Siard regelmatig het punt te halen.   Een dubbele waarschuwing dus aan het adres van Peter.

We krijgen een siciliaanse opening op het bord, waarbij Siard zich bedient van de versnelde draak.
1. e4,c5 2. Pf3, Pc6   3. d4, cxd4   4. Pxd4, g6

Hier wil ik wel op ingaan, maar liever ga ik over naar de normale drakenvariant en speel daarom
5. Pc3,  Lg7    Het meest voor de hand liggend antwoord is dan 6. Le3, dit om de Joegoslavische aanval op te zetten.   o.a Van Wely en Morozevich bedienen zich van dit                                  systeem.  Ik koos nu voor Pxc6 , tegen de regel in die verbiedt in de opening 2x met hetzelfde stuk te spelen.
6. Pxc6, bxc6
7. Lc4, e6       zwart sluit de poort naar f7.
8. 0-0               De Koning veilig weg en de toren kan straks gaan drukken op de d- of e-lijn.
8. …, d5       zwart wil een verklaring van de loper.
9. exd5, cxd5     Dit alles binnen enkele minuten, de jeugdspelers hadden we het juist verboden, maar ja, wie eenmaal van de verboden vrucht geproefd heeft…

10. Pxd5!            Fritz geeft al een ruime +1,34.  Dan sta je wel lekker.    Er wordt nu door de zwart-speler erg lang nagedacht. de witspeler ruimt op zijn gemak het                                                   materiaal van de jeugdclub in, zet wat stoelen recht, en kan zelfs aan de bar een kop koffie gaan drinken. Bij terugkomst in de speelzaal zit zwart nog                                            steeds in de denkmodus. Het is ook geen eenvoudige opgave. met de pion het paard slaan levert een vijandelijke loper op d5 op. Met een vervelende aanval op toren a8, zicht op veld f7 en dus dreiging van een aftrekaanval naar de dame.  Allemaal ontzettend naar. Wat de zwartspeler niet weet is dat de witspeler in de zomervakantie een stelling met hetzelfde patroon al eens op het bord had bij het bestuderen van een andere variant, en dus redelijk eenvoudig de zetten kon vinden.   Uiteindelijk besluit zwart het offer niet aan te nemen.

10. …, Pe7            Met het niet slaan van het paard heeft wit een pion gewonnen.
11. Pxe7, Kxe7
12. Df3, Ld7        de toren wordt nu door de dame gedekt.  Wits plan is nu om de torens op de open lijnen te plaatsen, en liefst zo snel mogelijk. Er ligt ook nog een andere                                    kleine mogelijkheid om de pionstructuur van zwart te verzwakken. Dat voert wit eerst maar uit;
13. Lg5+,  f6       De zwarte loper wordt het zicht naar de witte pion b2 voorlopig ontnomen.
14. Lf4,  Db6.
15. Da3+, Kf7   dit laat de loper op d7 wel erg alleen staan.
16. Dd6, Dxd6
17. Lxd6              is het logisch gevolg.

17. …, f5              maakt de loper terug actief.
18. c3, Thc8
19. Lb3                de witte loper houdt een fijne diagonaal
19. …, Lc6
20. Tfe1, Ld5   dit zorgt voor een verzwakking in de pionstructuur en door het ruilen blijven er in elk geval geen lopers van ongelijkveldige kleur over.
21. Lxd5, exd5
22. Te7+, Kf6
23. Tae1              Dreigt door te gaan naar e6. hier is voor zwart weinig aan te doen.  De beide zwarte torens zijn net de zwakke verdedigingslinie van SC Heerenveen. Ze                                         doen doelloos mee, blinken uit door elkaar in de weg te staan, en hebben geen enkele aanvallend intentie.  Dit in tegenstelling tot de witte kastelen, die het                                 spel nu rap uitmaken.
23. …, Lf8
24. T1e6+, Kg5  gedwongen.
25. h4+!             En nu ziet het er heel zorgelijk uit voor zwart.   Er volgden voor de statistiek nog enkele zetten, maar het is uit. Dat mag u zelf verder analyseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *