De doos van Linda

Peter de Jong – Julian Frijlink 1-0

Aanvankelijk leek het punt dat in deze wedstrijd te verdienen was op de doos die aan het einde van Linda de Mol’s spelprogramma ‘Ik hou van Holland’ in de rondte gaat: Iemand heeft de doos op schoot, en moet net zo lang lastige vragen oplossen, tot de doos kan worden doorgegeven. Het enige verschil is dat de doos na een goed antwoord van schoot veranderd, terwijl het te verdienen punt in de schaakpartij die route volgt na een fout antwoord.

En zo ging het voordeel na de fraaie opening naar de witspeler, hij kende de theorie van de gevolgde variant. Daardoor kon wit in het begin vlot spelen. Zwart kwam ook aardig voor de dag, maar had daarvoor beduidend meer tijd nodig. In de opening wist wit twee pionnen buit te maken. De compensatie voor zwart moest zich later nog uitbetalen. Er was door zwart wel een voorschot genomen door een voordeeltje op de damevleugel op te bouwen.

Ergens na ongeveer 17 zetten begon de witspeler de vraagstukken van de stelling verkeerd op te lossen en de doos veranderde van plaats. Na achter elkaar vier van dergelijke antwoorden te produceren bleef de doos en daarmee het punt stevig bij de zwartspeler liggen. Zwart had nu het initiatief volledig overgenomen en haalde achtereenvolgens een pion, nog een pion, een kwaliteit en nog een derde pion binnen waarna hij huizenhoog gewonnen stond.

Zwart had om steeds goede zetten te vinden wel heel veel tijd geïnvesteerd, de doos zou elk moment kunnen ontploffen. Kennelijk werkte dat verlammend op zwart, want na het bereiken van de gewonnen stelling deed hij alle moeite de doos weer bij wit in de schoot te leggen. Dat lukte, toen er nog twee minuten op zijn klok stonden was de zwarte koning op de achterste rij in een door wit geweven matnet terecht gekomen.  Daarmee het punt definitief naar wit gaand.

Geart-Jacob – Damian Groen 1-0

Een goede partij van Damian, hij had alleen de pech dat GJ een opening speelde die hij niet kende. Het gevolg hiervan was dat Damian al snel een toren en pion achterkwam, waarna Geart-Jacob de partij simpel uitspeelde. Na afloop hebben beide heren de partij nog even geanalyseerd en deze opening/partij zal volgende week tijdens de les nogmaals worden behandeld. Uit de analyse is ook gebleken dat de partij met een paar goede openingszetten voor zwart heel anders was gelopen.

Peter Koning – Carlo de Moor 1 – 0

Carlo kwam laat binnen van het voetballen, Peter ook laat vanuit midden Nederland, dus speelden de heren met wat kortere tijd. De opening met f4 was vanzelfsprekend en Carlo maakte daartegen geen fouten. Tot er met zwart een korte rokade volgde en Carlo direct zag dat er 2 Lopers, een Dame, een inspringend Paard en een verre Toren allemaal naar de Koningsstelling keken. Een zet als h6, of pionwinst op g2, of nemen van een Paard op g5, het opent allemaal lijnen voor Peter en de mat dus niet te vermijden. Leerzaam gebeuren zo.

Johnny Visser – Jelmer Steenstra 0-1

Een mooie partij van beide kanten, door een goede opening wist Johnny al snel een pion voorsprong te krijgen en een mooie aanval met zijn dame. Jelmer kroop door het oog van de naald en kon alles nog net verdedigen, hierna ging Jelmer de tegenaanval in met een toren op de 2e rij wist hij al snel zijn pion weer terug te winnen en met een kleine voorsprong weg te komen ook. Johnny had zich nog goed geweerd met zijn “loopgraven” maar kon het net niet houden door een kleine pion die Jelmer later in de partij had gesmokkeld. Door die pion voorsprong kwam na weer een lang eindspel de stand toch op 0-1 uit.

Erwin Koning – Frank Schuurmans 1-0

Voor de partij begon zei Erwin al grootmoedig tegen zijn studenten dat hij vanavond wel ging winnen van Frank Schuurmans. Zo is een overwinning op de regerend kampioen een mooi opstapje naar een eigen kampioenschap, al is er natuurlijk nog voldoende tijd om punten te verspillen. Zoals gewoonlijk begint Erwin met f4, een opening waar de grootmeesters jaloers op mogen zijn. Frank duikt er met e5 vol bovenop en een ingewikkelde partij begint. Wanneer Zwart dan zo rond zet 10 een aanval denkt te openen lijkt het allemaal erg mooi. Met een paard de stelling in en met pionwinst eruit. Echter blijkt wit nog een uitkomst te hebben, resulterend in twee stukken tegen een toren winst. Erwin weet zijn stukken goed neer te zetten en bied Frank weinig kansen meer. Wanneer hij vervolgens een stuk wint met een dubbele aanval is de partij gedaan. Een ingewikkelde en mooie partij voor beide heren.

Bert Hassing – Thomas Douma 1-0

Bert opende weer met Engels en alle paarden kwamen vroeg in actie. Tot in het middenspel waren beide spelers goed aan elkaar gewaagd, totdat Thomas bij de 25e zet  geen goed gebruik maakte van een minder sterke zet van zijn tegenstander, om vervolgens kort daarop zelfs de weg te openen voor een matnet. Thomas gaf op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *