De jeugd heeft de toekomst

Als de jeugd de toekomst heeft dan is de externe wedstrijd van het 3de team van ssv Mid Fryslan tegen Gorredijk wel erg speciaal te noemen. Terwijl de Akkrummers met de gemiddelde leeftijd onder de 20 zitten, heeft Gorredijk naast vader en rijder Jelle de Jong 3 jonge maar zeer talentvolle tieners meegenomen. Helaas niet een overwinning, maar wel spannende partijen die ook de andere kant uit hadden kunnen vallen.

Jesper van der Heide – Jelmer Kootstra 0-1
Jesper werd verkozen om tegen een van Friesland’s beste jeugdspelers met zwart een mooie remise te scoren. Lang lukte het om de stelling ingewikkeld en apart te houden, al moest Jesper hierbij steeds voor achteruit. Ondanks een gelijke stand, was het duidelijk dat Jesper een erg lastig te verdedigen stelling had. Langzaam maar zeker nam Jelmer hem meer velden af, waardoor Jesper uiteindelijk het niet meer kon houden.

Thomas Douma – Tjeerd de Jong 0-1
Thomas opende met wit verrassend met het Evans gambiet. In eerste instantie leverde dit een voorsprong op voor wit. Toch was zwart niet van zijn stuk gebracht en kwam sterk terug. Hierna ging het een tijd gelijk op. Thomas begon opnieuw met druk zetten en na wat afruilen met pion winst zag het goed uit. Zwart echter zag met deze afruil een penning wat een vol stuk opleverde. Dit was te veel voor wit en Thomas ging dan ook mat.

Erwin Koning – Jelle de Jong 1-0
De eerste competitiewedstrijd voor Mid-Fryslân thuis tegen Gorredijk, het andere jeugdteam in de 5e klasse. Erwin mocht met zwart tegen Jelle de Jong, het enige seniorlid en teamcaptain. Na een vrij simpele opening kon Jelle met wit een mooie aanval opzetten. Al vrij snel kon zwart echter het initiatief overnemen en een pion winnen. Wat verder in de partij kon de witte Dame alleen vol in de zwarte stelling duiken waardoor wit ineens een zeer gevaarlijke aanval had, de Dames werden afgeruild en aan de h-kant had wit een mooie pionnenstelling en aan de a-kant had zwart dat. Na een foutje van Jelle kon Erwin dusdanig profiteren dat Jelle opgaf.

Menno Steenstra – Anneke Kootstra 0-1
Met een niet aangenomen damegambiet begon de partij redelijk gelijk. Op een gegeven moment zag Anneke met zwart geen mogelijkheid meer tot ontwikkelen en moest een pion offeren om wel verder te kunnen ontwikkelen. Anneke speelde het verkeerde stuk op en zo kwam Menno een pion voor en stond zwart nog steeds vast. Met veel gevaarlijke aanvallen van Menno bleef wit 1 pion voorsprong houden. In het eindspel haalde Anneke deze pion wel terug maar Menno had overduidelijk de winnende stelling. Door een echt domme zet van Menno verloor hij zijn Toren en gaf op.

2 reacties

  1. Aangepast, meneer Peter de J. Natuurlijk had Menno wit. Mea culpa voor de door mij aangepaste tekst, de jongens van team 3 treft geen enkele blaam, behalve dan dat ze hebben verloren ……

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *