De kop is eraf, de eerste externe ronde gespeeld

Westergoo II – SSV Mid Fryslân

De kop is er af, de eerste externe ronde is gespeeld, het seizoen is nu echt begonnen. De eerste ronde moesten we schaken in Bolsward tegen het gepromoveerde team van Westergoo II. Op Jan na waren we compleet, Stefan was bereid het achttal te completeren. Rond 10 voor acht werden we door arbiter Dijkstra  welkom geheten en kon de wedstrijd beginnen. Op basis van het ratingoverwicht lag een ruime overwinning voor de hand, maar je moet de huid niet verkopen voor de beer in de kuil ligt of zo iets….

Als eerste is Ymco klaar. Tegenstander Rintje Altena vergeet in een slagreeks een tussenschaak en dat kost een vol stuk. 0-1 tussenstand het gevolg. Het levert nog enige consternatie op, omdat de Bolswarders op bord vijf en zes niet aan het juiste bord hebben plaatsgenomen. We doen er verder niet te moeilijk over, we komen om te schaken tenslotte. Een rondje langs de borden.  Peter K.  zit niet lekker in de partij maar houdt de moed er wel in. Er komt vast nog wel een kansje. Jeroen’s tegenstander probeert alles dicht te schuiven en op die manier het slot op de deur te houden. Rinze staat al wat ruimtelijker en het lijkt er op dat hij een vrijpion kan krijgen. Zelf ben ik aardig uit de opening gekomen, heb wat aanvallende kansjes, maar moet maken dat de loper van f8 ontwikkelt. Naast mij zit Frans. Hij heeft veel last van een hinderlijke kuch die hem de hele avond parten blijft spelen. Dan Caspar, een stelling die er naar uit ziet dat er nog wel twee a drie uur geschaakt kan worden zonder dat er wezenlijke verschillen ontstaan. Stefan heeft gezond ontwikkelt en hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken.

Door een slecht gekozen en nog beroerder uitgevoerd plan ben ik zowel mijn voorsprong als ook heel veel bedenktijd kwijt. Tijd om de troefkaart bluf uit te spelen. Mij tegenstander plaatst een tactisch goed gekozen remiseaanbod. Even denk ik er over, maar besluit door te spelen. Dat doorspelen betaalt zicht uit. Na het ruilen van wat materiaal staat de witte koning op de tocht. Er ontstaat toch nog een aanval van wit maar mijn koning houdt een actief vluchtveld en na een tussenschaak kan ik op een voorsprong van een vol stuk komen. Veel tijd heb ik nu niet meer, maar dit kan niet meer misgaan. Wanneer een volgend stuk richting het doosje dreigt te gaan vindt mijn sympathieke tegenstander Smit het wel welletjes. 0-2 . Vrij snel daarna blijkt dat het Jeroen is gelukt om tegenstander De Jong’s stelling kapot te spelen. 0-3 direct daarna tikt Rinze de 0-4 op het scoreformulier. De vrijpion is daadwerkelijk ontstaan en wordt dan vaak beslissend.  Dit neemt serieuze vormen aan.

Caspar komt bij me en geeft aan het wel te hebben gezien zo langzamerhand. Ik geef aan dat hij remise mag aanbieden. August Niemarkt is het er mee eens en zo zorgt Caspar dat het beslissende halfje voor de matchpunten binnen is.  De andere 3 kunnen nu op hun gemak schaken. Stefan heeft ergens een vol paard buitgemaakt. Het is nu zaak de torens af te ruilen en intussen een gunstig veld voor de koning te bereiken. Wanneer dat is gelukt geeft zijn tegenstander direct op. Al onze zwartspelers hebben gewonnen. Even later moet Frans capituleren. Niet omdat hij is weggespeeld, maar omdat hij te veel tijd heeft gebruikt om zijn zetten te produceren. Jammer, het zij zo. De plotseling opspelende kriebelhoestaanval is daar debet aan geweest. De opmerking van zijn tegenstander was er één van de flauwe soort, we zullen de tekst hier niet herhalen.

Rest nog de partij aan bord 1. Peter Koning. De man uit vorm.  Waar het maandag al gruwelijk misging tegen zijn eigen zoon was het ditmaal Hans van den Bosch die Peter stof liet happen. De stelling gaf weinig aanknopingspunten, foute keuze’s in zetten, nare gevolgen en wat je nog meer aan superlatieven wilt loslaten. Toch bleef Peter lang doorgaan in de hoop, al of niet tegen beter weten in, er toch nog iets uit te halen.  Hans was wel wat zenuwachtig, maar gaf geen krimp. Er kwam nog een eindspel van ongelijke lopers,  de koning van zwart kon te snel bij de pionnenketen komen en toen was het eigenlijk wel uit.

De eerste punten zijn binnen. 2,5-5,5 gewonnen.  4 november volgt de volgende wedstrijd. Thuis tegen Schaakcombinatie Leeuwarden, een fusie van De Burght en Knudde.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *