Update: het opmerkelijke kampioenschap van MF2

Met het uitvallen van het seizoen 2020/2021 durfde de Friese schaakbond het aan om 2021/2022 wel te laten starten. Omdat het toch niet zeker was hoe alles zou verlopen zijn enkele standaard regels aangepast. Zo wordt er minder streng opgetreden tegen invallers en wordt er makkelijker omgegaan met het uitstellen van wedstrijden of zelfs hele rondes.

Daarbij is er ook over de verschillende klasse heen een prestatie klassement. Veel teams hebben spelers zien vertrekken (of erger) waardoor sommige teams in 2020/2021 kampioen aspiraties hadden maar in het nieuwe jaar worstelen met het vinden van genoeg spelers. Om iedereen een kans te geven wordt er een speciale prijs uitgegeven voor de beste overprestatie.

De schakers met genoeg wedstrijden hebben een rating, een getal wat enigszins aangeeft hoe sterk de speler is. Bij een rating verschil van 200 punten zou de sterkere speler bij 2 partijen een keer moeten winnen en een keer remise mogen spelen. Dit is echter makkelijk gezegd, er zijn meerdere zaken die daar invloed op hebben.

In de klasse 1A heeft Mid Fryslân 2 gemiddeld de laagste rating. Naast teamleider is Jeroen Sparenberg binnen het team de ‘oude rot’ van het team terwijl bij alle andere teams hij de gemiddelde leeftijd flink naar beneden zou halen. Met een gemiddelde leeftijd van nog geen 24 zitten Julian Frijlink (rating 1534), Femke Koning (rating 1577) en Jelmer Steenstra (rating 1469) nog volop in ontwikkeling en worden steeds sterker. Als er dan geen rating wedstrijden zijn, blijft de rating achter bij de speelsterkte wat de tegenstanders wel merken.

Bij Julian lijkt er altijd een bepaalde chaos op het bord te komen. Als hij dan met de zwarte stukken speelt krijgen de tegenstanders zelden de stelling die ze willen en ontstaat er een echte strijd. Van de altijd gevaarlijke aanval spelers Hans Kloosterman (NEO, 1747), Bauke Woudstra (Jurjen Tolsma, 1759) en Gerrit Meppelink (Bakkeveen, 1622) kantelt het evenwicht bij Hans en Gerrit in Julians voordeel en verliest hij alleen van Bauke. Daardoor is Julian alleen al verantwoordelijk voor een overscore van +1.18.

Femke heeft toch meer een bepaalde rust, zowel achter als op het bord. Alle 3 de tegenstanders hebben op hun eigen manier daar geprobeerd mee om te gaan. Maarten Kroondijk (Jurjen Tolsma, 1754) was tevreden in een evenwichtige stelling en maakte remise. Thijs Tuinstra (Emanuel Lasker, 1851) zocht een uitbraak maar werd zeer rustig en beheerst terug gedrongen totdat zetdwang de winst voor Femke opleverde. Tenslotte gooide Anne van Streun (Bakkeveen, 1686) de trukendoos helemaal open maar wist Femke de enige route naar de winst te vinden. Een geweldige score en een overscore van +1.72.

Met de promotie van Osama Arabi naar Mid Fryslân 1 kwam Jelmer als vervanger binnen. Met een wellicht te simpele overwinning tegen Johan Broens (NEO, 1418) herhaalde Jelmer de wens om tegen de sterksten te spelen. Met de overige uit wedstrijden mocht Jelmer met wit op bord 1 zichzelf bewijzen. Jaap Overeem (Jurjen Tolsma, 1850) wist een pion voorsprong te pakken in het eindspel maar Jelmer sloot de deur naar remise. Tegen Johnny Diekstra (Emanuel Lasker, 1889) was er respect van beide kanten en een razendsnelle remise. Jasper Zijlstra (Bakkeveen, 1779) moest tegen een koningsaanval verdedigen en overzag de veiligheid van zijn dame en pardoes de winst voor Jelmer. Ondanks dat Jelmer hiermee een bord punt minder haalde dan Femke is zijn overscore +2.02.

Altijd belangrijk voor een team is dat er invallers paraat staan. Geart Jacob de Jong en Peter de Jong wisten voor de match erg belangrijke remises binnen te halen voor respectievelijk de 2,5-1,5 winst tegen NEO en 2-2 gelijkspel tegen beoogd kampioen Emanuel Lasker.

Teamleider Jeroen heeft steeds besloten om het niet gemakkelijk voor zichzelf te maken. Met zwart nam hij het tegen gerenommeerde sterkhouders Sjoerd Hoekstra (NEO, 1900) en Murk Viersma (Emanual Lasker, 1957) op, helaas zonder succes. Tegen de oude bekende en even beruchte tegenstanders Piet Hoogland (Jurjen Tolsma, 1737) en Ben de Vries (Bakkeveen, 1740) kon Jeroen kleine pluspuntjes vergroten en uiteindelijk in het eindspel in winst omzetten. Een bescheiden overscore van +0.33.

Hiermee heeft Mid Fryslân 2 een fantastische prestatie al neergezet, mede mogelijk gemaakt omdat het qua rating een underdog is in de klasse. Dit betekend dat er eigenlijk 5,5 bord punten teveel gescoord is.

Met bovenstaande stand in de klasse zou het 2de team met 5 bordpunten maximaal 4 match punten kunnen hebben of zelfs met 0 match punten onderaan staan. Kortom: het is nu al een memorabel seizoen en als het niet lukt om kampioen te worden dan is winnen van de prestatie competitie nog volledig in eigen hand.

Update 2022-05-23

Van tevoren zijn alle mogelijke scenario’s wel besproken. Bij winst op Schaakwoude 2 zouden we kampioen zijn. Bij een 2-2 gelijk spel zouden we 2 matchpunten voorsprong hebben op zowel Schaakwoude 2 en E.Lasker 2 met minstens 3 bordpunten voorsprong zodat het erg leuk zou kunnen worden om die wedstrijd te bezoeken. Aangezien Schaakwoude 2 toch 4 spelers met een rating boven 1700 heeft zou een verlies ‘logisch’ zijn en zouden 1 of 1,5 bord punten toch ruim genoeg moeten zijn om de overprestatie competitie te winnen.

Tot zover alle verwachtingen.

Bij aankomst in het ijsclub gebouw te Damwoude bleek dat Schaakwoude 2 op volle sterkte aanwezig was. De strijd ging beginnen.

Jelmer mocht dus weer op bord 1 met wit tegen oude bekende Bauke Vroom (1720). Ondanks zijn ruime wedstrijd ervaring kroop er toch enigszins een vorm van onderschatting in zwart zijn gedachten. Met een rating voorsprong van 200 punten wou zwart het eerst rustig aan doen. Jelmer heeft echter voor zijn opening gekozen omdat het lekker aanvallend is en de beste zetten een scherpe stelling opleveren. De zwarte dame werd opgejaagd en ging verloren op F4. Nog binnen het uur was het 1ste volle bordpunt al binnen.

Het was de strijd tussen de teamleiders op bord 2 met Jan Torensma (1788) tegen Jeroen met natuurlijk de zwarte stukken. Er kwam een leuke konings indische opening op het bord waarbij Jeroen blij was met de concessies die wit opliep.
Er was daarna een zacht telefoon geluid te horen waarop Jeroen begon na te vragen wat dat was. Er kwam helemaal geen reactie. Femke zag onder de tafel door een telefoon oplichten in de jas van Jan, nog steeds geen reactie. Dan blijft er niets anders over om de wedstrijdleider in te schakelen met als gevolg een 2-0 voorsprong waarmee de titel al bijna zeker was.

Bord 3 was voor Femke met wit tegen Henk van der Heide (1755). In de opening ging het een beetje mis waardoor Femke een pion verloor en zwart een vrij pion op de C lijn kreeg. Zwart koos er echter niet voor om die pion gevaarlijker te maken maar om Femke onder druk te zetten. Het zag er gevaarlijk uit maar na ruilen hield Femke het loperpaar over in een pionnen eindspel. Ondanks de pion voorsprong zag zwart niets meer dan remise waarbij het aanbod snel werd aangenomen door Femke: het beslissende halfje voor het kampioenschap was binnen!!!

Op bord 4 had Julian met de zwarte stukken tegen Christiaan Houpst (1724) een niet optimale voorbereiding. Toch kwam er (zoals verwacht) weer een chaotische stelling op het bord. Hierin wist Julian 2 pionnen te winnen waarna hij natuurlijk en terecht wou winnen.
Zonder avondeten en met een opkomende vermoeidheid had Julian niet eens door dat niets meer hoefde. Er werd een pion geofferd om een meer aanvallende stelling te krijgen. Die sloeg helaas niet door waarna er meer pionnen verloren gingen. Met nu een pion voorsprong voor wit was het nu Julian wie moest verdedigen. Uiteindelijk lukte dit waardoor de einduitslag 3-1 werd.

Dit gaf voor de klasse 1A de volgende ranglijst:

Met het kampioenschap kan er geen klok gewonnen worden voor de prestatie competitie. De eer om met een monsterscore deze te domineren is echter priceless:

Zoals eerder beschreven waren de remises van de Jong’s (Peter en Geart Jacob) nodig om kampioen te kunnen worden. Als teamleider ben ik blij dat ik mijn bescheiden bijdrage heb (2 uit 4 met 1 reglementaire winst) kunnen leveren. De hoofdschuldigen zijn echter:

Julian wie steeds met de zwarte stukken de anderen in staat stelde om met wit te spelen en zelf met 2,5 uit 4 een plus score haalde tegen gerenommeerde sterke aanvalsspelers.

Femke met 2x winst en 2x remise dus 3 uit 4 met wellicht de grootste overwinning van het seizoen met de scalp van Thys Tuinstra.

Topscoorder Jelmer met 4 keer de stoel van bord 1, 3x winst en 2x remise dus 4 uit 5. De hoogste TPR van het team en de hoogste over prestatie van de Friese competitie 2021-2022 met +2,7. Zonder zijn teamgenoten zou Jelmer dus nog steeds in de top 5 van de prestatie competitie staan.

’t is’n bijzonder seizoen, dat is het.

1 reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *