De School Chauffeur Spreekt

Zaterdag 15 maart 2014

Voor de Ds. Hasperschool gingen Stefan, Simon, Rick en Germ uit groep 7 naar de finale van het Fries Kampioenschap Basisschool Schaken in Buitenpost. Op de heenweg zat de stemming er goed in. Rick en Simon hadden nog niet veel ervaring met het schaken met een klok. Dus de regels en de tips en tricks werden nog even uitgebreid uitgelegd door Stefan en Germ.

Stefan zat op bord 1, Germ op 2, Simon op 3 en Rick op 4. Dit hield in dat Stefan steeds de zwaarste, en Rick de makkelijkste tegenstander kreeg. Elke speler kreeg 20 minuten op de klok, er was dus genoeg tijd om goed na te denken voor een volgende zet.

Hasper2014 1

Om ongeveer 13:00 uur begon de eerste partij, als eerste moesten de heren tegen basisschool Matthijsje. Simon had in het begin wat moeite met de klok en Rick had nog wat moeite om zich te concentreren, in deze nieuwe omgeving. Desondanks hebben ze alle vier prima geschaakt. Stefan won zijn eerste partij maar helaas verloren Germ, Simon en Rick, na een verbeten strijd, de eerste partij. De partij van Germ duurde zelfs bijna de volle 40 minuten (2 x 20 minuten)!

Hasper2014 2

De volgende wedstrijd was tegen het tweede team van de basisschool De Drie Dorpen. Deze wedstrijd werd, met vier gewonnen partijen, de eerste overwinning voor de Ds. Haspersschool. Simon was binnen 5 minuten klaar maar de andere mannen namen de tijd om hun partij te winnen.

Hasper2014 3

De derde partij was tegen basisschool “It Fijfde Sté”. Tegen deze tegenstander wist alleen Germ, na opnieuw een lange strijd, zijn partij te winnen. Desondanks opnieuw geen overwinning voor de Ds. Hasperschool.

Hasper2014 4

Tegen basisschool “De Riemsloot” hadden de mannen meer resultaat. Alleen Stefan kwam door een fout in de problemen en verloor zijn partij. De andere heren wonnen. Dus de tweede overwinning voor de Ds. Hasperschool. De strijd tegen de “Regenboog” was een spannende. Rick en Germ waren binnen 5 minuten verslagen. Simon en Stefan bleven geconcentreerd schaken en wisten uiteindelijk te winnen. Deze wedstrijd beëindigde dus onbeslist. Heel bijzonder was dat in deze ronde alle 7 wedstrijden onbeslist eindigden.

De laatste partij was een Akkrum-Nes streekderby. Ds Hasperschool vs. OBS Akkrum. Stefan moest tegen Janko, Germ tegen Rutger, Simon tegen Hessel en Rick moest tegen Michael. De meeste heren kennen elkaar natuurlijk wel van de schaakvereniging. Simon wist Hessel te verrassen met soort van “Herdersmat”. Dus de eerste overwinning was snel binnen. Stefan en Germ verloren helaas hun partij. Rick maakte het spannend. Hij kwam in de lange partij op grote voorsprong maar moest uiteindelijk genoegen nemen met pat (gelijkspel). Dat betekende dat de streekderby deze keer gewonnen is door OBS Akkrum. Helaas, volgende keer beter heren!

Hasper2014 5

Van de 14 teams die mee deden is de Ds. Hasperschool 9de geworden met 5 wedstrijdpunten en 12,5 bordpunten. Onze vrienden van It Fiifde Sté uit Haskerdijken werden 12e, ook met 5 wedstrijdpunten, maar met 2 bordpunten minder. De OBS Akkrum werd  4de met 8 wedstrijdpunten en 14,5 bordpunten. CBS “De Paedwizer” uit Beetsterzwaag werd eerste en mag Friesland vertegenwoordigen op de landelijke kampioenschappen. Om 17:30 uur gingen de heren moe gestreden naar huis.