Derk staat stevig in zijn schoenen maar …..

Erwin Koning – Jesper v/d Heide 1-0

In de opening wist Jesper door een paar kleine foutjes van Erwin een pion voor te komen. Weliswaar kon Erwin deze gewonnen pion vaker aanvallen dan Jesper kon verdedigen en won Erwin dus vrij simpel deze pion weer terug, al kwam zijn paard wel in de penning. Voordat Jesper ook zijn andere toren in de aanval kon halen had Erwin al ruimte gecreëerd om zijn paard zo neer te zetten dat die samen met de koning de dubbele aanval op toren gemakkelijk kon verdedigen. Hierna werden toren afgeruild maar kwam Erwin in een net iets sterkere positie. Nadat Erwin zijn paard en wat pionnen naar voor had geschoven zat er een mat in 1 variant op het bord die Jesper nog net kon voorkomen. Erwin gaf nog een pion weg en leek een 2de weg te geven, maar toen Jesper de 2de sloeg kon Erwin via een dubbele aanval een volle toren winnen waarna Jesper opgaf.

Menno Steenstra  – André Tanis  ½ – ½

In de opening was André niet nauwkeurig en dat kostte een pion. Menno vergiste zich ook en André kon materiaal winnen. Het leek erop dat zwart kon afwikkelen naar winst. Maar het liep anders. André leverde onnodig materiaal in. Er ontstond een eindspel waarin wit een loper en zes pionnen had. Zwarte een toren met vier pionnen. In deze stelling bood zwart remise aan. Menno accepteerde dat. Analyse achteraf leerde dat er voor beide kanten winstkansen waren als de ander het onnauwkeurig speelde. Gezien de gemaakte fouten van beide kanten was remise een terechte uitslag.

Johnny Visser – Julian Frijlink 1-0

De jeugd heeft de toekomst maar helaas kwam Julian nog wat ervaring te kor ondanks de vooruit gang sinds vorig seizoen. Eerst sneuvelde een pion daarna verzette Julian zijn loper en zag te laat dat die geslagen kon worden. Maar toen kwam een verkeerde zet van Johnny die goed na moest denken en offerde zijn loper tegen een pion. Langzaam kwam de ontsnapping en pakte Johnny nog een pion.Helaas verzette Julian zij koning naar voren en met een paar zetten was het schaakmat.

Derk Brom – Siard Eijzenga 0-1

Derk staat de laatste tijd stevig in zijn schoenen en moest het opnemen tegen Siard, die de laatste tijd niet in vorm is. Derk leek met wit in eerste instantie het initiatief te nemen door zijn paard tegen een loper te ruilen. Dit bleek later echter niet in zijn voordeel. Siard zijn paarden werken goed samen en namen samen met zijn loper het centrum in handen. Langzaam maar zeker kwam Derks stelling meer en meer onder druk te staan. Een pion dreigde te vallen als Derk ook maar één verkeerde stap deed. Hierdoor werden al zijn stukken min of meer lam gelegd. Siard dwong een dameruil af, die er voor zorgde dat de verdediging van Derk als een kaartenhuis in elkaar stortte. Derk gaf hierna op.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *