Dertig maal schaak bij ssv Mid-Fryslân

Terwijl er voor de beker tegen Philidor werd geschaakt probeerde de jeugd zo stil mogelijk hun lessen te volgen. Nadat de indeling werd gemaakt op de laptop begonnen 8 spelers met de competitie.

Een mooie partij. In een opening waarin Ymco de drang naar voren niet kan weerstaan, komt Caspar met zijn Dame op B3 om vervolgens te slaan op B7. Ymco laat dat toe, omdat hij verwacht de Dame te kunnen vangen of toch op zijn minst een ontwikkelingsvoorsprong te krijgen. Dat laatste lukt, maar kan niet worden verzilverd. Voorzichtig manoeuvreren van Caspar voorkomt dat de ontwikkelingsvoorsprong schade brengt. Het ene pionnetje voorsprong van Caspar kan hij houden en dat wordt in het eindspel een vrijpion. Doorlopen van de pion is door Ymco uiteindelijk niet meer te voorkomen.

Een lange, interessante en leerzame partij. Gerben ging voortvarend van start en had Jan na tien zetten aardig inde tang. Maar toen zag hij een paard zet van Jan over het hoofd en hij verloor in de dertiende zet zijn dame. Daarna verloor Gerben steeds meer materiaal, maar hij wilde niet opgeven. Vanaf de 25ste zet ging Jan op jacht naar zijn koning en eindelijk na nog tien zetten gaf Gerben zich verloren.

Lange tijd ging het gelijk op geen spannende stellingen. Pas in het eindspel ontstond een stelling wie als eerste de toren afruilde die kreeg het moeilijk. Het was Bolinda die haar toren afruilde zo dat Johnny langzaam zijn pion kon promoveren en dus de partij won.

Jesper begon weer eens met een aanval, waarbij een dame en een loper aanwezig waren. Jesper had een paard op geofferd om een toren voor terug te geven. En daarna begon Appie ook een aanval met een dame op een toren. Na de 12e zet kwam Appie ook met een dubbele aanval en ook wel 3 keer. Jesper moest naar alle kanten op het bord springen om het te kunnen overleven. Daarmee kon Appie vele stukken van Jesper veroveren. Ongeveer bij de 13e zet zette Appie telkens weer schaak en langzamer hand ook in tijd nood. Na 30 keer Jesper schaak te zetten had Jesper en Appie 3 keer de zelfde zet gedaan, of te wel remise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *