Diploma’s, Medailles en Bekers

Maandag 11 april was de laatste avond van het jeugd schaak seizoen bij Mid Fryslân. Traditioneel dus diplomaschaken en de prijsuitreiking van de interne jeugdcompetitie, met vermelding van de prestaties van de schaakjeugd in de Friese Grand Prix.

In de jongste groep waren de 7-jarige Rens van de Berg en Stefan Veltman nog niet toe aan diplomaschaken. Zij vormen voor volgend seizoen de basis voor een nieuwe groep talenten die voor hun Stap 1 diploma kunnen gaan. Wel had Stefan al meegedaan aan het eigen jeugdtoernooi en daar een 4e plaats in de jongste groep gehaald. Wouter van Dixhoorn haalde overtuigend zijn diploma voor Stap 1, en kan volgend jaar door naar Stap 2. In de interne competitie kreeg Wouter ook een medaille, hij was 2e geworden achter Johannes Tulner die met ruime cijfers won.

In groep 1B hadden Keimpe de Vries, Xander van den Akker, Rens Broeshart, Jelle Brouns, Jelmer Steenstra en Lammert de Vos al halverwege het seizoen hun Stap 1 diploma gehaald. Daarbij bleken Jelmer en Lammert de toppers, want zij scoorden allebei een 10, terwijl Keimpe een uitstekende 9 haalde. In de interne competitie was het spannend in deze groep, want Jelle Brouns en Lammert de Vos stonden erg dicht bij elkaar. Op de laatste avond won Lammert echter van Jelle en werd daardoor 3e. Tweede in deze groep was Jelmer Steenstra, maar overtuigend kampioen was Xander van den Akker. Dat in deze groep veel talent zit, bleek uit de resultaten in Friese Grand Prix. Jelle Brouns en Jelmer Steenstra haalden ieder 2 bekers op. Lammert de Vos speelde 6 toernooien, won ook 2 bekers, en staat 15e op de ranglijst van Friesland. Ook hier bleek Xander van den Akker de topper, hij staat inmiddels 11e in de Friese Grand Prix en won in 5 toernooien maar liefst 3 bekers.

Bij het diplomaschaken voor Stap 2 leverde Mid Fryslân 4 kandidaten. De slechts 9-jarige Janko Eelsingh haalde net als Koen Langedijk en Tanne Wijbenga met prima cijfers hun diploma. Uitschieter was Femke Koning, die net als vorig jaar een 10 haalde. In de interne competitie was het spannend, want Femke en Tanne bleken even goed te zijn. Het verschil was zo klein dat besloten werd de beide dames allebei een 1e plaats toe te kennen. Deze groep haalde in de Friese Grand Prix veel bekers op. Femke en Koen haalden ieder 1 beker. Tanne Wijbenga staat in de Grand Prix op de 5e plaats, ze haalde 5 bekers. Topper hier bleek Janko Eelsingh te zijn, want hij haalde 5 bekers uit 6 toernooien en staat 3e van Friesland!

Voor Stap 4 had David Romkes besloten dat dit nog wat te vroeg was om een poging te wagen, maar uit zijn groep gingen Jesper van der Heide, Menno Steenstra en Erwin Koning wel voor Stap 3. Alle drie haalden ze met gemak hun Stap 3 diploma, Erwin met als hoogste cijfer een 8,5. Hij bleek ook veruit de sterkste in de interne competitie want hij haalde in 13 wedstrijden een volle 100% score met 13 punten. Tweede in deze groep was David Romkes, ook hij mocht een medaille mee naar huis nemen. De B-poule van de Friese Grand Prix kent veel sterke spelers, alleen Erwin slaagde er 2x in een beker mee naar huis te nemen.

Al met al weer een een zeer geslaagd seizoen voor Mid Fryslân. Op maandag 12 september gaat het nieuwe seizoen weer van start, en we hopen dan weer veel nieuwe jeugdleden te verwelkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *