Ds. Hasperschool op het FK Basisschoolschaken 2013

“Daniël Kuperus was in vorm!”

Voor het FSB Basisschool Schaakkampioenschap in Buitenpost kreeg de Ds. Hasperschool een wildcard en mocht daarom toch mee doen. Met veel enthousiasme gingen Stefan, Germ, Jornt en Daniël naar buitenpost om de Ds. Hasperschool te vertegenwoordigen. Ze waren er helemaal klaar voor. De eerste ronde waren ze vrij. Hiermee hadden ze wel gelijk de eerste overwinning pakken maar of dit echt een voordeel was…

De volgende ronde moesten ze aan de bak tegen de gedoodverfde favoriet “Op ‘e Hichte 1” uit Scharnegoutum. De mannen van de Ds. Hasperschool hebben gevochten als leeuwen. Ze gaven zich bij voorbaat absoluut niet gewonnen. Super geconcentreerd, hebben ze het eerste team uit Scharnegoutum behoorlijk later zweten. Uiteindelijk trokken de vier van de Ds. Hasperschool aan het kortste eind. Ze verloren met 0-4.

Hasperschool 1

De derde ronde kwam de Ds. Hasperschool uit tegen “It Fijfde Ste” uit Haskerdijken. Daniël maakte er op bord 4 een spannende partij van. Hij nam zijn tijd en bleef tot het einde geconcentreerd wat uiteindelijk, vlak voor het verstrijken van de tijd, resulteerde in de keurige overwinning. Ook Stefan won op bord 1 zijn partij. Germ en Jornt troffen tegenstanders die net iets beter waren. Dit werd dus een 2-2 gelijkspel.

In de vierde ronde bleek dat er in Scharnegoutum nog veel meer goede schakers wonen. De Ds. Hasperschool moest tegen “Op ‘e Hichte 2”. Deze ronde verliep voor de Ds. Hasperschool niet best. Kansloos verloren ze alle vier hun partij. Resultaat: 0-4, dus geen punten voor de Ds. Hasperschool.

Hasperschool 2

De laatste twee rondes moest de Ds. Hasperschool tegen respectievelijk “De Drie Dorpen 1” , de heren uit Oldeholtwolde, en de “De Drie Dorpen 2”, de dames uit Oldeholtwolde. Voor Stefan, Germ en Jornt twee partijen om snel weer te vergeten. Tja… Maar Daniël Kuperus was zaterdag 16 maart wel in vorm! Hij kon als enige goed omgaan met het verlies tegen Scharnegoutum. In eerste instantie was Daniël een beetje onder de indruk van de eerste tegenstander uit Oldeholtwolde. Hij was een kop groter dan hem en een stuk breder maar schaken is gelukkig een denksport. Daniël bleef tot het einde geconcentreerd, bleef nadenken en nam de tijd. Dus: hij won! Ook tegen de dame uit Oldeholtwolde bleef hij goed geconcentreerd. Dus: hij won nog een keer! Helaas leverde dit voor de Ds. Hasperschool niets op. De laatste twee rondes werden verloren met 3-1 en 1-3. Dus opnieuw geen punten.

Hasperschool 3

Daniël heeft zaterdag de eer van de Ds. Hasperschool hooggehouden door 3 van zijn 5 partijen te winnen. Geweldig!
De Ds. Hasperschool is uiteindelijk op de 13de plaats geëindigd. “Op ‘e Hichte 1” uit Scharnegoutum is Fries kampioen basisschoolschaken 2013 geworden en mag samen met nummer 2, “De Liberije” uit Gorredijk, Friesland vertegenwoordigen op de landelijke kampioenschappen. De OBS Akkrum was met een 5de plaats een stukje succesvoller.

Bauke van den Akker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *