Een bevlogen seizoen 2013-2014

Het seizoen 2013-2014 heeft het jeugdige schaken van S.S.V. Mid Fryslân veel gebracht. Van Bolsward via Sneek naar Rotterdam, ze kwamen overal. Een seizoen in vogelvlucht.

Tijdens dit seizoen hebben Rick Pol, Damian Groen, Cristino Prias Acosta en Noel Blaakmeer hun eerste officiële schaak stappen gezet. Onder begeleiding van Peter en Erwin Koning werden de schaak regels geleerd en ook gebruikt bij het Jan Soeten Jeugd Schaaktoernooi. Een mooi begin in het schaken is gemaakt met stap 1 diploma’s voor Rick, Damian en Cristino. De vraag is hoever ze kunnen komen als ze op deze manier door gaan.

Onder bezielende leiding van de immer creatieve Ymco Leyenaar zat er een kleurrijk 5-tal in stap 2. Een voorbeeld in sportiviteit en spelplezier was Marijke de Vos wat helaas geen extra punten opleverde. Ondanks een uitstekend eerste half jaar schitterde Luca Weiss daarna in afwezigheid, helaas ook bij het diploma schaken. Grote vooruitgang was er bij de leergierige Piter Vellinga wie steeds gevaarlijker wordt als tegenstander achter het vierkante bord. Het is verbazingwekkend hoe sterk Rutger Timmerman al is geworden met zo’n sterke eigen speelstijl. Daarnaast lijkt hij ook nog eens Erben Hof nog sterker te maken door hem uit te dagen. Hoe Erben daarmee omgaat is geweldig en met overmacht wist hij de eerste prijs voor stap 2 te winnen.

Een goede manier om technisch beter te schaken en lekker aan te vallen is in stap 3 les krijgen van Siard Eijzenga. Een nadeel voor Daniel Kuperus is dan dat hij bij erg grote schaak talenten in de groep zit waardoor het lastig is om bij te blijven. Michael Kroes gaat daar een stuk beter mee om en wist een mooi aantal overwinningen te pakken. Naast goede vrienden zijn Germ van den Akker en Stefan Veltman vooral ook echte concurrenten. Dit heeft al vaak een mooie competitie opgeleverd, vooral nu ook Hessel Stokman niet alleen met de prijzen mee doet maar ook de interne competitie voor stap 3 won.

Als kleine club heeft S.S.V. Mid Fryslân de luxe dat Geart Jacob de Jong, Jeroen Sparenberg en Jippe Kamstra lesgeven aan de stappen 4 en 5. Ondanks dat Martijn van Dijk weinig toernooien speelt gaat hij nog vol voor het halen van de theorie van stap 4 met hulp van Geart Jacob. Hier begonnen Lammert de Vos en Janko Eelsingh ook mee totdat ze besloten om liever praktijk schaken te oefenen met Jeroen. Top spelers als Femke Koning en Jelmer Steenstra hebben zelfs het stap 5 diploma gehaald dankzij de lessen van Jippe.

De kampioen van de interne competitie is Janko Eelsingh na een geweldige inhaal race op de nu oud-kampioen Jelmer Steenstra.

Over de Grand Prix toernooien in Friesland is op het moment van schrijven Erben Hof de koploper. Op zaterdag 14 juni mag Erben proberen om de hoofdprijs in Bolsward binnen te halen.

Bij het Fries Kampioenschap werd Femke Koning kampioene bij de meisjes C in Sneek. Als beloning mocht ze mee doen met het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam waar ze buitengewoon presteerde met een 50% score terwijl ze de laagste rating had.

Wat het nieuwe seizoen brengt, er zijn nieuwe rondes, nieuwe kansen en hopelijk wordt het weer genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *