Een ongewoon online FK jeugd

Het is niet om te voorkomen dat er een jaar lang geen berichten op onze website werden gezet. Omdat het een bijzondere tijd is vond nu ook het Fries Kampioenschap voor de jeugd voor het eerst online plaats. Vanuit onze jeugd ‘belden’ 6 leden vanuit Akkrum, Heerenveen, Goëngahuizen, Terherne, Leeuwarden en Almere in: wij kunnen zeker zeggen dat onze club een streek schaak vereniging is. Onze deelnemers hebben zelf een aantal leuke vragen beantwoord.

Jelte: De eerste partij tegen Leandro, een erg gecompliceerde positie maar wel een leuke partij.

Oscar: Deze stelling na een dame offer.

Osama: De mooiste zet van het toernooi in de laatste partij wat een heel goed gevoel opleverde.

Dan de resultaten:
In een grote groep van 14 spelers in de D en E categorie was Mathys een van de jongsten en dan is het lastig om een hoge score te halen. Als dan ook de computer wat problemen heeft met een goede verbinding houden is de 3de plek in de E categorie een fraaie prestatie.

In de C categorie zaten 4 deelnemers waarvan 3 op onze leden lijst. Jelmer en Elise winnen beide een keer van elkaar waarna ze tegen de minder bekende deelnemer Jelmer nog remise pakte in een gewonnen stelling en Elise wel nog een winst pakte. Het resultaat: Jelmer werd eervol 4de, Elise pakte brons in het algemeen en de titel voor het beste schakende meisje in Friesland.
Voor Oscar was niet het grootste doel om Fries Kampioen te worden. Het moest vooral met goed spel komen om goed voor de dag te komen op het NK. Met fris aanvallend spel werd de volle score, de titel en de plaatsing voor het NK behaald, chapeau!

In de A categorie was er maar 1 deelnemer en in de B categorie slechts 3 deelnemers te vinden binnen Friesland. Besloten is om de A en B categorieën samen te voegen. Aangezien het altijd mogelijk is om een kampioen aan te wijzen kunnen we dus er echt van spreken dat Jelte met zijn deelname er een kampioenschap van heeft gemaakt. De score van 0 uit 4 lijkt dan niet bijzonder, het waren leerzame partijen en goed voor heel Friesland dat er überhaupt partijen waren, dankzij Jelte.
Met Leandro Slagboom ook in de groep wist Osama al van tevoren dat het niet zomaar makkelijk zou worden. In de allereerste ronde met wit tegen Leandro stond Osama goed, offerde speculatief een paard en zijn durf werd beloond. Makkelijkere winstpartijen volgden tot de 4de ronde met zwart tegen Leandro. Osama kwam solide te staan maar probeerde misschien teveel de remise te halen. Doordat Leandro won en beide verder alles wonnen was de stand met 5 uit 6 gelijk en kwamen er 2 beslissingswedstrijden.
Met wit kwam Osama een mooie kwaliteit voor en ruilde alles af om te winnen in een eindspel met toren tegen loper. Dan wisselen de kleuren en is remise genoeg om onder toezicht van vele jeugdleiders en trainers de grootste titel te pakken.
Met zwart kreeg Osama wederom een solide stelling maar ditmaal toen Leandro de stelling moest gaan forceren kwam Osama met listige tegenaanvallen. Na een schijn dame offer (zie Osama zijn mooiste stelling) kon Osama alle mogelijke dreigingen van het bord vegen en daarmee de partij winst en de welverdiende titel van Fries jeugd Kampioen schaken 2021 binnen halen!!!

Hiermee komt Osama vanuit ons clubje in een illuster rijtje namen als Erik Sparenberg, Jippe Kamstra en Erwin Koning als jeugd kampioen van Friesland. Om het hier wel om enigszins nieuwe variant gaat (online) is het wel mooi om te kunnen zeggen:
Osama Arabi is de 1ste Fries Kampioen jeugd schaken online ooit!

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *