Een relaxte opening van het seizoen

Peter J – Erwin 0 – 1
Nadat Erwin met zwart al vroeg van de theorie afweek leek Peter moeiteloos een vroege overwinning binnen te halen. Na een rokade van Peter viel de druk echter wat van de stelling af en kon Erwin toch goed wegkomen. Hierop volgde een zeer ingewikkelde stelling die ook lang zo bleef. Tot Wit een mataanval opzette, er massaal stukken werden afgeruild, en Peter zelfs een stuk leek te gaan winnen. Alleen zat er nog een ingewikkelde afruilvariant in voor de laatste stukken waardoor Erwin met een vorkje zijn stuk kon redden en zijn pionnen goed had staan. Hierna was het een berekend eindspel waar Erwin het langzaam maar zeker uit kon spelen.

Maurice – Jesper 0-1
Voor de tweede keer kwam Maurice schaken bij SSV Mid Fryslân. Voor Jesper was dit de eerste partij van het seizoen. Dus de mannen besloten rustig een leuk potje te schaken. En nog naar de fouten te kijken en er van te leren. Maurice maakte Jesper in de 15e zet nog even moeilijk, maar na 40 zetten won Jesper. Maar leerde de beide heren veel. Verwachting is dat Maurice over een jaar of 2 voor het kampioenschap gaat.

Thomas – Peter K. 0 – 1
Koploper Thomas, met de enige winstpartij van vorige week op zak, maakte het Peter K. deze avond wel te gemakkelijk. Minder goede zetten in de opening van Thomas, en een gedurfde aanvalszet van Peter brak de witte stelling open. Een kwaliteit voorsprong, een pion en nog een pion erbij, en Peter kon relaxt de partij uitspelen. Thomas zag de bui hangen, er zat weinig muziek meer in de partij, en Peter kreeg het punt deze keer te gemakkelijk binnen.

Femke – Jeroen 0,5-0,5
Na 3 jaar schaakles van Jeroen, gevolgd door 2 jaar schaakles door Jippe Kamstra, was het tijd voor Femke om tegen de ‘oude meester’ te spelen. Na een erg rustige begin van Femke kon Jeroen met handig manouvreren een aanvallende stelling opzetten. Met hangen, wurgen en het opgeven van een pion kon Femke het nog verdedigen tot het verstrijken van de tijd. Deze volharding werd beloond met een half punt.

Johnny – Julian 1-0
Beide spelers begonnen goed tot Julian een pionnetje snoepte, maar daarmee kwam hij bijna schaakmat te staan. Wit bleef de zwarte Koning in een wurggreep houden. Een gewaagde aanval op het zwarte paard volgde, waarmee Johnny wel stukken opofferde in de hoop toch de overwinning binnen te halen. Dit slaagde gedeeltelijk, maar toch kwam Johnny voor te staan. Daarna was het niet zo moeilijk meer om het punt binnen te slepen.

Siard – Ymco 1 – 0
In een agressieve opening verdwenen de eerst e stukken al gauw van het bord. Zowel de dame als een paar lopers werden geruimd, waarna Siard een pion kon winnen. Er was door beide spelers nog niet eens gerocceerd en ook de Torens en Paarden waren niet ontwikkeld. Siard kon met een pion voor het centrum pakken, waardoor Ymco zich genoodzaakt voelde om een Toren tegen een Paard en een pion te ruilen om de druk te verlichten. Met een kwaliteit achterstand was het gevaar niet geweken omdat de twee paarden geen goede velden hadden. Siard Kon de druk opvoeren en de winst hierna claimen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *