Eerste team wint!

Menig teamleider is er al over gestruikeld, of heeft het tenminste enige hoofdbrekens gekost. Een uitwedstrijd op woensdag. Gelukkig is er in de FSB maar 1 club die op woensdag speelt, maar helaas wel bij ons in de klasse, en helaas moeten wij daar heen.

Het bijeenroepen van de spelers middels de groepsapp is ideaal. Al snel bleek dat Siard niet mee kon doen. Dus op naar een vervanger. Dat is niet een groot probleem, de spelers van het tweede kunnen prima invallen en halen vaak mooie resultaten. Maar ja, vind die invaller maar eens… Het regende ‘ik-kan-niet-teksten’ maar uiteindelijk had Geart Jacob wel tijd en zin in een leuk uitje met het eerste team.
Op maandag vooraf toch nog een dompertje. Derk kon absoluut niet mee. er moest nog een vervanger komen. Wat mag je dan blij zijn dat je in je club nog Johnny Visser hebt. Direct ook maar als basisspeler geruild met Derk omdat Derk ook de volgende uitwedstrijd niet kan.

Met een best aardig team en logisch denken kwamen we ook nog tot een prima opstelling. We waren mooi op tijd in Bakkeveen.  Wijnjewoude. Schaakclub Bakkeveen speelt haar thuiswedstrijden in een heel aangename gelegenheid. Hotel De Stripe.  Het kan natuurlijk niet op tegen De Kromme, maar het komt in de buurt. Vooral dat de serveerster ons steevast met meneer en u aansprak, stond mij wel aan. 😉

Onze globetrotter Jan was ook zeer verguld met De Stripe, schaken en slapen op dezelfde locatie betekent niet hoeven rijden en dan kan er een borreltje extra vanaf!

Bij het inleveren van de opstelling toch nog een kleine tegenvaller. In tegenstelling tot de eerdere wedstrijden had Bakkeveen vanavond wel de beschikking over kopman Milan Heller, rating ongeveer 2000.  Tja dan schuift alles een beetje door en kunnen er wel eens snel wat uitslagen vallen.

Aan bord 1 is Rinze Douma de pechvogel die tegenover Milan zit. Er komt een Franse partij op het bord. Aan bord twee, Gerrit Meppelink-Jan Schadd ook al Frans. Bord 3 iets anders, Peter Koning speelt tegen Dirk Müller een rommelvariant. Bord 4, Jeroen, de best presterende speler in ons team, maar met reden op 4. toch een beetje tactiek van de teamleider. Jeroen speelt de openig een beetje tam. de centrumpionnen moeten eerder naar voren. Aan bord 5 Peter de Jong, nu eens met wit, tegen Ben de Vries. We spelen een brieke Najdorf-siciliaan, met wat goede wil zou je het nog de Engelse aanval kunnen noemen, maar wel met een rare twist.

Bord 6, Bauke Hoogstra-Ymco Leijenaar, een beetje weggepropt in de hoek van de zaal, ik kon het niet goed volgen, wel dat Ymco al snel het betere van het spel had en er snel tot ruilen van de lichte stukken werd overgegaan.

De volgende tactische zet was het posteren van Johnny op bord 7. tegen Robin Baines had Johnny wit. Johnny hield mooi stand, en daar was ik heel tevreden over.
Johnny zat op 7 en daarom bleef er voor Geart Jacob op bord 8 de taak om Jorn Brouwer van punten af te houden. De dame’s en paarden vertrokken al snel en het werd een schuifspel.

 

Ergens gedurende de middenfase verloor Johnny de controle over de pionnenstructuur en moest hij een kwaliteit inleveren, daarbij kwam nog dat de tegenstander een vrijpion op het midden van het bord had, en toen die begon te lopen was het snel gedaan met Johnny.
Kort daarna bleef Jeroen haken op remise. Tegenstander Weidema deed geen enkele poging de partij interessant te maken. Trouwe lezers weten wat ik daarvan denk. Daarna was het wel even uit met de punten, en Jeroen dook steeds dieper in de Telegraaf, bang als hij was dat we straks net een halfje tekort zouden komen.

Rinze, door de gastheren als Rinie gedoopt, had ergens een pion gegeven, hij zag het boerke niet meer terug en moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Milan. Wie er ook had gezeten, we hadden het vast niet gewonnen. Tja, de dispensatieregeling, ik vind het nog steeds een gedrocht.

Jan had hele aardige ontwikkelingen opgezet in zijn Franse opening. Juist toen het moment van binnenhalen van het punt aanbrak kwam er een kink in de kabel, en liep ook deze partij op een nederlaag voor Mid Friezen uit.  Tussenstand 3,5-0,5 in het voordeel van Bakkeveen.

Peter K. had een moeilijke stelling, ik stond gedrukt, Ymco een technisch spel van toren en dame tegen toren en dame,maar wel met initiatief en Geart jacob die al eens remise had aangeboden in een tamelijk gelijke stelling.  Om de zaak te winnen moeten daar nog even vier punten uitgepeurd worden.

Mijn tegenstander liet mij toe een kleine combinatie in de stelling te vlechten, ik stond toen al een pion achter. Het duurde wel even voordat ik gezien had dat het speelbaar was, mn berekeningen stokten steeds op hetzelfde punt, terwijl mn gevoel zij dat het wel moest kloppen. Weer in denktank en na 25 minuten was ik zeker, het kon. Eerst een Paard offeren en dat daarna met rente terughalen. Nu stond ik een pion voor en dat werden er zelfs twee. De Vries probeerde nog even, maar ik tikte het rustig uit.

Peter Koning was intussen al aardig in tijdnood gekomen. wel nuttig besteed, twee pionnen met duidelijke promotiekansen in een spel van paard en loper tegen paard en loper. de eerste pion gepromoveerd en daardoor de loper gewonnen dus nu met een stuk meer een winstpoging voeren en intussen de pion van Müller blokkeren. Peter had minder dan vijf minuten, dan hoef je niet meer te noteren, en die taak werd overgenomen door Rinze. Met het stuk meer werd het een kwestie van techniek, en die techniek was aan Peter wel besteed. Weer een winstpunt, nog twee te gaan.

Geart Jacob was aardig opgeschoten in de gelijke stelling. Jorn had een pion die richting de achterste rij liep, maar de eigen toren stond nog op het promotieveld, terwijl de pion van de achterkant lelijk in het vizier van GJ’s toren stond. die Toren was een kwaaie want hield ook nog de witte koning vast op de onderste rij.  Terwijl Jorn druk bezig was een plan tot promotie door te zetten, begon Geart Jacob aan een Koningswandel van e7 naar g3, om daar twee pionnen extra te graaien, en zo een vrije doortocht voor de h-pion af te dwingen.  Toen geloofde de tegenstander het wel en stond het gelijk. Het hing nu af van de partij van Ymco.  Ymco had de zware stukken afgeruild en in het voorbijgaan direct wat pionnen meegesnoept. die konden gezamelijk ongehinderd naar voren. En ja, dan levert dat partijwinst en matchwinst op.  Een winst waarmee we maar nipt de dans ontsprongen.

Graag hadden we nog een borrel gedronken met onze tegenstanders, maar die gingen gedesillusioneerd naar huis, en waren wij de enigen die de uitbater nog enig gezelschap hielden, daarom beste schaakvrienden van Bakkeveen, nodigen we jullie graag uit om de volgende keer de borrel bij ons te komen drinken.

 

 

1 reactie

  1. Hoezo Rommelvariant ??? Zelden zo’n nette, gelijke, secure, goed opgebouwde stelling zo rustig en netjes naar winst gespeeld tegen een sterke 1900 speler ….. Grmbl !!!

    🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *