Elise Knobbe: Toptalent op het (Noord) Nederlands Kampioenschap

Van zondag 1 mei tot en met zaterdag 7 mei vond in Almelo het Nederlands Jeugd Schaak Kampioenschap (NJSK) plaats. Vanuit Friesland deden Jonathan Bosma (Gorredijk) mee met de C-jeugd, Leandro Slagboom (Philidor) bij de B-jeugd en onze eigen Elise Knobbe (Mid Fryslân) bij de C-meisjes. Onze gastleden Duncan Klaren en Oscar Klaren uit Almere waren ook van de partij in Almelo. Elise had het in de verschillende kwalificatie rondes voor het NJSK bij de C-meisjes steeds net niet gered zich te kwalificeren. Wel had ze bij het Fries Kampioenschap het recht verworden op de plek bij de C-jeugd, maar omdat ze alsnog mee mocht doen bij de C-meisjes viel die plek vrij aan Jonathan.

Tijdens het NJSK in Almelo ontstond er een erg leuke groep deelnemers en ouders uit het Noorden, iets wat doet denken aan het NJSK in Rotterdam en Assen waar de Combinatie van het Noorden aanleiding was Jeugd Schaak Noord op te richten. In Almelo kwamen veel bezoekers langs uit de JSN hoek, waaronder Roelof Kroon, Daan Noordenbos, Migchiel de Jong, Herma en Sven Broersma. Extra leuk was dat Sven de rol van coach op zich nam en een geweldig verslag van het NJSK op de website van de Friese Schaakbond schreef.

Naast dat het een gezellige week was, werden er ook mooie partijen gespeeld. Het zat allemaal dicht bij elkaar bij de C-meisjes, ze waren echt aan elkaar gewaagd. Elise heeft ook weer veel geleerd door de deelname aan het NJSK, de groei in speelsterkte en rating is te zien. Elise had ook veel steun aan de hulp van Sven, die eerst online en later fysiek aanwezig was in het Friese kamp. Sven zorgde voor goede analyses en een goede voorbereiding, waar veel van te leren was. Elise is daardoor super gemotiveerd en bereid veel tijd en energie in het schaken te steken om volgend jaar in de top van de B-meisjes te komen.

De resultaten voor het Friese kamp waren heel divers. Duncan Klaren werd 6e bij de A-jeugd met 4 punten uit 6 wedstrijden. Bij de B-jeugd werd broertje Oscar Klaren 7e met 3,5 uit 7, evenals Sander Wage (Staunton) die ook deel uitmaakte van het Noordelijk kamp. Leandro Slagboom prolongeerde zijn titel als Nederlands Kampioen bij de B-jeugd. Jonathan Bosma kwam helaas niet tot scoren bij de C-jeugd, een ervaring die veel Friezen hem voorgegaan zijn, maar die er net als Jonathan veel van geleerd hebben. Elise Knobbe tenslotte haalde met een score van 4,5 uit 7 een zeer fraaie gedeeld 4e plek.

Een week later, op zaterdag 14 mei, vond in Groningen alweer het Noord Nederlands Kampioenschap plaats, een fantastisch toernooi met maar liefst 105 deelnemers. Vanuit Mid Fryslân deden Doede Nagel, Jelmer van Steinvoorn en Elise Knobbe mee. Ook hier weer was de onderlinge verbinding in het Noorden duidelijk merkbaar, iedereen kent iedereen, met een gezellige zaterdag als gevolg.

In de C-categorie wist Doede 3 punten en daarmee een 14e plek te pakken. In de AB categorie wist Jelmer van Steinvoorn (1010) voor een daverende verrassing te zorgen door kampioenskandidaat Sander Wage (1951) in de 1e ronde te verslaan. Jelmer eindigde uiteindelijk op de 7e plek met 3 punten. Elise Knobbe werd met 4,5 punten gedeeld 3e en daarmee het hoogst eindigende meisje.

Een fraai seizoen daarmee voor Elise. Naast Fries Kampioene bij de C-meisjes (en ook de C-jeugd), algeheel Fries Kampioen, een 4e plaats bij het NJSK voor C-meisjes, dus ook nog officieel Noordelijk Kampioen bij de meisjes. Bij de seizoenafsluiting van Mid Fryslân verdient ze daarmee de officiële titel (en bijbehorende medaille) als Toptalent seizoen 2021-2022 van ssv Mid Fryslân.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *