Emmeloord – Mid Fryslan / Canadese tabaksoogst

We schrijven 3 oktober 2016. Het succesteam van de SSV Mid Fryslân gaat op pad naar Emmeloord. De plaatselijke vereniging heeft haar thuishaven al jaren in kerkelijk centrum De Ontmoeting. Goed bereikbaar, ruime parkeergelegenheid en diverse ruime zalen. Even na de vastgestelde aanvangstijd gaat het los, er wordt gek genoeg in een vrij krappe zaal gespeeld, de 8 tafels passen er ternauwernood. De verder vriendelijke gastvrouw had het kacheltje al lekker aangezet, en nadat de 16 schakers en een arbiter waren binnengeloodst ging de deur van de zaal dicht.

Nou ja, zaal, die naam verdiende de 25 vierkante meter eigenlijk niet. Kamer is een benaming die beter past. Natuurlijk begon het al erg snel warm te worden, en mijn ergernis liep evenredig mee op. Ik zat dicht bij de deur, en iedere keer als die werd geopend kwam er een windvlaag tocht mee. Ik besloot al vroeg remise aan te bieden. Mijn tegenstander had zijn vrouw beloofd vroeg thuis te zijn, dus hij wilde ook wel. Ik blij dat ik de kamer mocht verlaten.

Na een korte analyse van de gespeelde partij vertrok Tiemen inderdaad en wilde ik nog wel even bij de partijen kijken. Het zag er niet onaardig uit. We waren niet kansloos. Terwijl ik de gang weer op wilde gaan, kwam ineens Rinze overeind. Hij had ergens onderweg aan de rand van het bord een pion verspeeld en dat brak hem lelijk op. Rinze die in het midden van de zaal zat, zorgde in ieder geval voor bewegingsruimte voor het zestal achter in de zaal dat nu in elk geval ook eens aan de wandel kon. Toen ik even later weer bij de partijen kwam kijken vroeg Peter K. of ik de partijen in de gaten wilde houden. En een verslagje van deze avond voor de website wilde maken. Tuurlijk. Echter, nu was de temperatuur dan wel stabiel, het frisse lucht gehalte was volledig verdwenen. Het verzoek van Peter was daarmee een stuk minder aantrekkelijk geworden. Althans het volgen van de partijen. U moet het daarom doen met een verslag van horen zeggen, in de wandelgangen etc.

In die wandelgangen sloot na een tijdje Ymco aan. Ook hij had het punt in moeten leveren. Jammer maar helaas. Met een fles bier kwamen de mooie verhalen los en op een bepaald moment kwam bij Rinze naar voren dat hij in zijn jonge jaren naar Toronto was gevlogen om een paar weken te werken op een tabaksplantage. Het feest der herkenning sloeg toe want ook Ymco had dit werk ooit om handen gehad, veel herinneringen werden gedeeld. Zo weet ik nu dat je bij het plukken eerst de onderste bladen moet hebben, maar daar zit ook het meeste vocht op, en die sappen, wanneer die in je oog komen, dat dat dan een vreselijke jeuk oplevert. Tussen de verhalen door laat Jeroen weten dat hij heel goed staat en als Rob niet oplet dat hij dan nog beter komt te staan. Ja, zo lust ik er nog wel 1. Ymco vertelt dat het karretje waarop hij zat om tussen de planten door te rijden door hem was opgevoerd zodat hij altijd eerder aan het einde van de rij was. Het was een goed betaalde job, en je leerde er ook nog eens mensen van andere nationaliteiten kennen.

Een stel Mexicanen dat met een camper van oogst naar oogst reed in Canada en de VS, een stel fransozen welke bij een caféruzie altijd van die gemene scherpe mesjes bij zich bleken te dragen. Dat is overigens niet erg, zo lang je maar zelf de eerste harde klap uitdeelt aldus ene RD uit N. Volgens Ymco stond de plantage in Tilsonburg en was er ook een liedje gemaakt over dit trieste oord waar in het seizoen veel geld werd verdiend, dus ook gespuis, geboefte en hoeren aantrok en buiten het seizoen geen bal te beleven was. Erwin verlaat de Tilsonburg-zaal, een half punt scorend, prima gedaan Erwin. Hij leek ergens wel beter te hebben gestaan, maar kon dat in de partij niet tot voordeel uitbuiten. Kort daarna gaat ook Frank van het toneel. Ergens had hij zijn tegenstander in de tang, maar helaas niet hard genoeg geknepen. Tja, dan heeft Koffeman aan een klein gaatje genoeg om te ontsnappen en intussen zelf te counteren naar een vol punt. Wanneer je tabak plukt krijg je een bepaalde vieze zwarte laag op je handen. Wanneer je je handen over elkaar wrijft ontstaat er een bolletje dat wel bijna rubber lijkt, of op “black Libanon” iets dat sommige individuen prefereren in hun sigaretje. En je broek kan na een paar dagen recht over eind naast je bed worden gezet. Hoe hard en zwaar het werk ook is, het kan nog altijd erger, dat is namelijk de oogst van augurken, zo laat een van de deskundigen weten.

De verhalen over Tilsonburg worden onderbroken, we moeten de zaal in om hier en daar mee te schrijven bij de partijen. Ik zit bij Sipke. Sipke staat optisch gelijk, het is nog een hele puzzel en zal wel op remise uitdraaien is mijn voorbarige conclusie. Plots gaat Hoogenboom helemaal de fout in en geeft zo maar achter elkaar twee pionnen kado. Ondertussen heeft Peter K. ook moeten opgeven, maar is er toch een winnaar in ons midden. Jeroen heeft inderdaad Rob omver gespeeld. Hulde Jeroen, je scoort het eerste punt voor MF in de promotieklasse. Een blik op het scoreformulier doet Sipke’s tegenstander de ogen open. De match is gewonnen dus hij geeft zijn tot ruïne veranderde stelling kado. Ook Sipke daarmee een vol punt gevend.

We komen er vanavond met een kleine nederlaag van af. 5-3 is de uiteindelijke score.

Stompin’ Tom Connors

Hey Tom, You ever been to Tillsonburg?
Tillsonburg? My back still aches when I hear that word
While, a way down Southern Ontario
I never had a nickle or a dime to show
A fella beeped up in an automobile
He said “You’ll want to work in the Tobacco field’s of

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

He said I’ll only give ya seven bucks a day
But if you’re any good you’ll get a raise in pay
Your beds already on the bunkhouse floor
If it gets a little chilly ya can close the door

Tillsonburg (Tillsonburg)
It was Tillsonburg (Tillsonburg)
My back still aches when I hear that word

I was feelin’ in the morning anything but fine
The farmer said I’m gonna teach ya how to brame
He said ya gotta dawn a pair of oil skin pants
If ya want to work in the Tobacco plants of

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

We landed in a field that was long and wide
With one ol’ horse and five more guys
I asked them where to find the cigarette trees
When he said bend over I was ready to leave

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

He said just to pick the bottom leaves
And don’t start crawling on your hands and knees
Prime your load cause you’ll get no pay
For standin’ there pickin’ at your nose all day ‘round

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

With a broken back bendin’ over there
I was wet right through to the underwear
And it was stuck to my skin like glue
From the nicotine tar on the morning dew of

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

Now the nearest river was two miles from
The place where they was waitin’ for the boat to come
When I heard some talk of makin’ the kill
I was down the highway and over the hill from

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

Now there is one thing you can always bet
If I never smoke another cigarette
I might get taken in a lot of deals
But I won’t go workin’ the tobacco fields of

Tillsonburg (Tillsonburg) x2
My back still aches when I hear that word

My back still aches when I hear that word (x4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *