En toch zat er meer in

Peter Koning – Jan Lodewijk Boonstra 1-0

Een voorzichtig  antwoord van JLB op de f4 van Peter, waarmee Peter initiatief krijgt om een leuke stelling op te bouwen. Als JLB een Paard via e4 naar c5 haalt, kan Peter een afruil met pionwinst afdwingen. Daarna kunnen de witte pionnen opstomen over de b- en c-lijn en zet zomaar een Loper vast richting a8. Daarna kan Peter de partij naar zich toe trekken, dwingt een open h-lijn af en kan over die lijn voor de mat gaan. Offeren van een Toren helpt niet echt meer voor JLB, en Peter wint zijn puntje.

Frank Schuurmans – Jeroen Sparenberg 0.5-0.5

Een opening waar Frank duidelijk de ontwikkeling en ruimte pakte terwijl de paarden van Jeroen het belangrijke veld D4 veroverden. Vreemde zetten volgden maar Frank kon niet doorontwikkelen terwijl zijn D pion zwak bleef. Om remise uit de weg te gaan, verloor Frank pardoes een pion om die pas in het verre eindspel terug te winnen. Het steekspel dat volgde werd zonder grote fouten gespeeld waarna ook deze keer elk toren eindspel remise bleek.

Erwin Koning – Johnny Visser 1-0

Bijna elk seizoen treffen Johnny en Erwin elkaar wel achter de borden. Erwin mocht met wit beginnen en dus kwam f4 natuurlijk op het bord. Na de opening zag wit een penning niet waardoor zwart een pion kon winnen. Johnny zag het niet of durfde het niet aan en ging voor de simpele afruil waardoor de stelling redelijk gelijkwaardig bleef. Johnny begon daarop de stelling dicht te schuiven, Erwin moest de opening maar zoeken. Uiteindelijk wist hij deze te vinden en na een hoop moeite ook een paard winst te maken waardoor hij na afruil in een gewonnen stelling terechtkwam. Johnny gaf hierop vrij snel op, al had hij meer verdient in deze partij.

Ymco Leijenaar – Thomas Douma 1-0

Na een leuke opening met de paarden werd er leuk verder gespeeld. Een afruil in het centrum pakte goed uit voor Ymco. Zwart werd gedwongen zijn stelling te verzwakken. Na wat heen en weer drukken van wit ging zwart uiteindelijk mat.

Menno Steenstra – Maurice Brenkman 1-0

Maurice speelt voordat hij tegen Menno gaat schaken een partij tegen Femke Koning. De opening is standaard en stukje bij beetje ontstaat er ergernis bij Femke, Maurice improviseert en Femke kan niet van de koning afblijven. Zij heet niet voor niks Koning en geeft Maurice het gevoel dat er mogelijkheden zijn. Dat dit een illusie is wordt Maurice snel duidelijk en verliest stukken. Dit geheel per ongeluk natuurlijk en er is geen ontkomen meer aan. Femke laat Maurice zien dat hij een beginner is die best even in haar omgeving mocht komen kijken. Femke wint en Maurice blijft gewoon lid van de club en begint aan zijn stap 3 boekje! De energie die Maurice in de partij tegen Femke stopt, gaat wel ten koste van de partij bij de senioren tegen Menno. Menno krijgt iets te makkelijk ruimte en kan winnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *