Extern geweld bij Wintersnelschaken

Alle uitslagen per poule in tabelvorm zijn hier te vinden.

 

Ín de kerstvakantie organiseert Mid Fryslân traditioneel het Wintersnelschaaktoernooi. Ooit begon het in 2002 als een intern feestje met 18 deelnemers, maar groeide steeds verder uit tot een gezellig en chaotisch snelschaakfestijn waar senioren, jeugd, ex-leden, familie, vrienden en kennissen allemaal door elkaar spelen. Vorig jaar werd de feestvreugde verder aangevuld met schakers van bevriende verenigingen en een record van 53 deelnemers.

Dit jaar leken we opnieuw op een record af te stevenen, maar bleef de teller vooral door griepverschijnselen, vakantieperikelen en verjaardagen steken op 41 schakers. Mooi was de grote externe afvaardiging, met name vanuit Heerenveen en Opsterland. Toch bleef ook dit jaar het concept gewoon overeind, en ontstond er een sportieve ontmoeting tussen jeugd en senioren en tussen ervaren schakers en nieuwelingen.

In de 1e voorronde schaken spelers van uiteenlopende sterkte tegen elkaar in poules van 4, wat altijd weer tot verrassingen leidt. Zo speelde Stefan Krist een prima remise tegen de als hoogst geplaatste Frank Schuurmans van Drachten, snoepte de jonge Tjeerd de Jong van Opsterland een punt af van de ervaren Erik Klaassen uit Heerenveen, zag Derk Brom niet alles wat jeugdspeler Martijn van Dijk een remise opleverde, prakte Opsterlandse Anneke Koostra toch weer even ex-lid Auke de Jong, en kon voormalig kampioen Jeroen Sparenberg een punt inleveren bij Floyd Franken. Het mooiste resultaat was echter voor Erben Hof, die een applaus verdiende met zijn 2 punten tegen 2 volwassenen.

De 2e voorronde scheidt de sterkere helft al van de rest, maar ook hier zijn altijd verrassingen. Bas van der Zwaag, de voorzitter van Heerenveen, kan het niet bolwerken tegen de jonge Anna Maja Kazarian én Floyd Franken, bij Ymco Leijenaar gaat tijdelijk even het licht uit, waardoor ook Derk Brom alweer even niks ziet, pakken de jeugdspelers Germ van den Akker, Stefan Veltman en Janko Eelsingh zowaar 2 punten tegen veel grotere spelers, en doet Menno Steenstra onverstandige zaken door 3 punten te pakken.

Vervolgens worden 5 finalepoules gespeeld. Finalepoule E bestaat vooral uit veel jongere schakers. Harm Jan Kootstra (Opsterland) en Martijn van Dijk pakken beide 5 punten, maar Harm Jan wint de onderlinge wedstrijd en dus de poule. Op dezelfde wijze pakt Tanne Wijbenga de 3e plek door van Janko Eelsingh te winnen, beide eindigden op 4 punten. Stefan Veltman, Germ van den Akker en Erben Hof komen met 3 punten gezamenlijk op de 5e plek, die 3 talenten blijken allemaal van elkaar te kunnen winnen. Opvallend is wel dat zowel Germ als Stefan (zelfs 2x op 1 avond) van Harm Jan Kootstra kunnen winnen, wat het talent van de jongens laat zien. De fenomenale Koen Langedijk sluit de rij af in deze poule.

Poule D is een mix van niet-leden, nieuwkomers en laatkomers. Maar een iets ouder talent Anneke Kootstra gaat er met 7,5 uit 9 met de winst vandoor. Daarna volgen 3 spelers met 5,5 punten. Bij Derk Brom is het licht weer aangegaan, hij wordt op onderling resultaat 2e. Laatkomer Jesper van der Heide wordt 3e, gevolgd door een hele mooie 4e plaats voor niet-schaker Jan Veenstra uit Terherne. Ook een goede prestatie voor Froukje Oldenhof in haar eerste snelschaak toernooi, evenals Jelmer Steenstra pakt ze 3 punten, maar wint het onderlinge duel. Deze poule wordt afgesloten door niet-schaker Yoshua Bergsma, nieuweling Jorik Offermans en de oude rot Johnny Visser met elk 2 punten.

Bij Poule C begint het al serieuze vormen aan te nemen met behoorlijk ervaren spelers. En in al het externe geweld is dit de enige poule die gewonnen wordt door een Mid Fries, namelijk Ymco Leijenaar met een 100% score. De jongere Tjeerd de Jong (Opsterland) wint op onderling resultaat de 2e plaats ten koste van de oudere Wiebe Oppenhuizen (Heerenveen), beide pakken 5 punten. Prachtige momenten als Stefan Kirst toch een Koning (Erwin) wil prakken, Erwin er lustig op los offert en meneer Krist pardoes mat zet. En even later Trevin Nettinga die tegen vriend Stefan een doos vol stukken voorstaat, hem nog even op de pijnbank wil leggen, maar vervolgens pat voor elkaar krijgt. Toch wordt Stefan 4e, gevolgd door Trevin en Erwin. Deze poule wordt afgesloten door Julian Frijlink en Ruurd de Jong.

Opvallend in Poule B is dat de sterke schakers Bas van der Zwaag (Heerenveen) en oud snelschaak kampioen Jeroen Sparenberg hierin terecht zijn gekomen. Maar de heren laten hier hun overmacht wel zien, Bas wint de poule met een 100% score terwijl Jeroen alleen tegen Bas een punt af moet staan en 2e wordt. Penningmeester Geart Jacob de Jong wordt fraai 3e  met 4 punten, gevolgd door zijn broer Auke de Jong die op onderling resultaat net voor Jelmer Kootstra eindigt, beide scoren 3 punten. Erik Klaassen, de Heerenveense collega van onze Geart Jacob, wordt 6e met 2,5 punten. Deze poule eindigt met Menno Steenstra en Jelle de Jong (Opsterland).

Tenslotte de A-poule, waar het echte (externe) geweld plaatsvindt. De als 3e geplaatste Hein van der Wijk uit Heerenveen wordt verrassend 8e met 2 punten. Daarboven komen 3 spelers op 2,5 punten, oud kampioen Peter Koning speelde wel heel wisselvallig, Floyd Franken (Sneek) deed het voor zo’n jonge speler geweldig, en Klaas Abma (Heerenveen) completeert dit 3-tal. Peter de Jong (Mid Fryslan) en Ferdi van Bavel (Heerenveen) eindigen samen op 3,5 punten, maar Ferdi wint van Peter en pakt de 3e plaats. Frank Schuurmans (Drachten) eindigt met 5 punten op de 2e plaats. Maar Anna Maja Kazarian, het 12-jarige wondertalent uit Heerenveen, tegenwoordig spelend voor Westergoo, wint met overmacht van 6,5 punten uit 7 wedstrijden deze editie van het “Open Boarnsterhim” Winter Snelschaak Toernooi.

De prijsuitreiking vindt als vanouds op bijzondere wijze plaats, te beginnen bij de jeugd, en daarna per poule oplopend van laag naar hoog. Maar, met wederom dank aan de inkoop kwaliteiten van Lipkje Waterlander, zijn er voor iedereen genoeg prijzen te verdelen, zelfs begeleidende ouders kunnen nog een flesje meepakken. En dat geeft maar weer aan dat dit bijzondere toernooi geslaagd is als iedereen een leuke avond heeft gehad.

2 reacties

  1. een beetje laat-maar wel erg gemeend- het gezelligste toernooi van Friesland. !!
    De formule -jeugd-ouderen – nooit veranderen !!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *