Feestelijke afsluiting jeugd schaken 2012-2013

Er gebeurd iets bijzonders in Akkrum. Waar veel (schaak-)clubs hun ledenaantal zien afnemen investeert de schaakclub uit Akkrum al jaren veel tijd en energie in de jeugdafdeling. En met succes, S.S.V. Mid Fryslân behoort met de jeugd inmiddels tot de grootsten in Friesland en ieder jaar groeit de jeugd in aantal en sterkte. Dit wordt jaarlijks afgesloten met het diploma schaken, waar de jeugdigen op verschillende niveaus hun kunde laten zien.


In stap 1 begon Jeroen Sparenberg het seizoen met het enthousiaste drietal Erben Hof, Rutger Timmerman en Marijke de Vos. Aan het einde van het seizoen kwamen toch Jort Brouns, Luca Weiss en Piter Vellinga er plotseling bij. In sneltreinvaart ging de gehele groep nogmaals door stap 1, uiteindelijk met goed resultaat. Iedereen haalde het diploma waarbij Erben en Luca een perfecte 10 haalden.

In de competitie wist Luca in slechts 7 partijen wel 6 keer te winnen en zo binnen stap 1 de 3de prijs binnen te halen. Rutger wist al een uitstekende prestatie neer te zetten door zelfs 4 spelers uit hogere stappen voor te blijven. Dit is ‘slechts’ genoeg voor een 2de prijs vanwege de topprestatie van Erben. Op de totale ranglijst staat Erben namelijk al op de 7de plek maar in ieder geval ook een prachtige 1ste prijs voor stap 1.


Tussen de stappen door ging Julian Freijlink (normaal spelend bij de senioren) voor zowel het stap 1 als het stap 2 diploma. Dit ging uitermate succesvol met respectievelijk een 10 en een 8. Ook werden nog 2 speciale aanmoedigingsprijzen uitgereikt. Marijke de Vos en Michael Kroes hadden zware tegenstand maar speelden altijd met plezier en op zeer sportieve wijze. Helaas ging het niet door om met Stefan Veltman en Germ van den Akker naar het NK clubteams te gaan. Vanuit de schaakclub werd unaniem besloten om Marijke en Michael even extra in het zonnetje te zetten.


In stap 2 deden de trainers Siard Eijzenga en Ymco Leijenaar er verstandig aan om de groep te splitsen. Zo gingen Jochem Witting, Michael Kroes, Jornt Eisses, Daniel Kuperus, Hessel Stokman, Germ van den Akker en Stefan Veltman wel met zeer goede begeleiding trainen voor het diploma schaken. Het uitreiken van de diploma’s duurde wel een stuk langer, maar dat is ook omdat iedereen het met zeer mooie cijfers haalde.

Voor de verdeling van de prijzen is het lange tijd spannend gebleven. Voor de 3de prijs is het toch Hessel geworden met een zeer fraaie score en 11de plek in totaal. Hij kon echter ook niet op tegen de tweestrijd van Germ en Stefan. Vaak wisselt hun succes maar ditmaal ontving Germ de 2de prijs en ging de 1ste prijs met een klein verschil naar Stefan.


Geart Jacob de Jong moest zich als trainer staande houden met het hoge niveau van stap 3 en een vijftal ‘eigenwijzen’. Hiervan viel wel helaas Jelle Brouns tijdens het seizoen af maar gelukkig is zijn opvolger al binnen. Over bleven Maat Achterhof, Rens Broeshart, Lammert de Vos en Martijn van Dijk. Helaas waren Maat en Rens als enige clubleden niet aanwezig bij het diploma schaken. Lammert en Martijn kwamen er wel achter dat het echt niet makkelijk is om stap 3 te halen. Beide hebben zeer goed hun bedenktijd gebruikt en wederom met succes aangezien beide het hebben gehaald.

In de competitie wist Lammert met miniem verschil beslag te leggen op de 2de prijs. Het grote verhaal voor stap 3 was, dat Martijn niet alleen goed scoorde maar lange tijd als enige in de buurt kon blijven van de uiteindelijk kampioen. Voor Martijn was er dus de 1ste prijs voor de 3de stap met een extra gouden randje.


Het is bij S.S.V. Mid Fryslân mogelijk om van een oud Fries Kampioen schaakles in stap 4 te krijgen. Tanne Wijbenga, Femke Koning, Janko Eelsingh en Jelmer Steenstra stonden onder begeleiding van Jippe Kamstra. Met veel pijn en moeite om stap 4 onder de knie te krijgen werd er veel en goed geoefend. Tijdens het diploma schaken was het ook zeer moeilijk maar door een combinatie van inzicht, doorzettingsvermogen en een klein beetje hulp van de trainers werd een unieke prestatie neergezet. Allen haalden het met een 6 als eindcijfer, hoezo een zesjes-cultuur?

Nadat de beide dames in de afgelopen seizoen de stappen prijzen wisten te pakken, zijn ze dit seizoen ingehaald door de heren. Voor Janko is het een 2de prijs als aanloop voor een ware hoofdprijs. In de Friese Grand Prix cyclus staat Janko namelijk bovenaan met nog een enkel toernooi te gaan. De interne hoofdprijs gaat echter zeer verdiend naar Jelmer Steenstra. Vanaf het begin van het seizoen staat Jelmer al bovenaan met een zeer ruime voorsprong. Uit respect voor de top prestatie besloot Erwin Koning om als oud kampioen hoogstpersoonlijk de beker uit te reiken aan de nieuwe ‘koning’.


Voor deze speciale avond willen we graag als club nogmaals bedanken Eppie Bergsma als diploma consult en Jogchum Dijkstra voor het kalligraferen.

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *