FK clubteams 2015: De Deelen

Op zaterdag 14 maart was het Fries Kampioenschap voor clubteams. Ondanks een energieke jeugd afdeling, bleef het moeilijk om volledige teams te maken in de verschillende jeugd categorieën. Omdat schaakclub Heerenveen hetzelfde probleem had, werd de creatieve oplossing om samen te spelen gebroederlijk omarmd. Voor iedereen wie dan nog verbaasd is over de naam, bij deze het advies om eens een kijkje te nemen in het natuurgebied De Deelen wat gelegen is tussen Heerenveen en Akkrum.

 


Categorie D: tot en met 12 jaar met Stefan Veltman, Wout Paulides, Michael Kroes, Finn Gerbrandy en Germ van den Akker
IMG_0372
Dit zeer jeugdige team werd gelijk voor de leeuwen gegooid, in de 1ste ronde tegen het favoriete team van Sneek en dat zonder multi-talent Michael wie eerst nog moest hockeyen. Het team verlies was niet zo erg, wel bijzonder was de winst van Stefan op Marrit Adema (1ste bord speelster) zodat het Sneker team niet met een 100% score alles zou winnen. Stefan wist de dag af te sluiten met een fraaie 4 punten uit 5 partijen. Germ had de pech tegen het zwakste team reserve te zijn en het lukte hem niet om punten te pakken. Michael liep lekker door na het hockey en wist alle 3 zijn partijen te winnen. Het geduld van Wout en Finn werd beloond met fraaie overwinningen op het 2de team van het Koninklijke Philidor 1847, de organiserende club van dit toernooi. Eindresultaat, een mooie 4de plek!


Categorie C: tot en met 14 jaar met Janko Eelsingh, Rutger Timmerman, Frank Wijkstra en Jop van Velzen.
IMG_0374
Ondanks de ruime toernooi ervaring van Janko en Rutger was het heel erg mooi dat het Heerenveense duo Frank en Jop er een echt team van maakten. Ook hier zat het kampioenschap er niet in, al wist Rutger wel tweemaal tegen Sake Algra (een van de grootste kleinere talenten van Sneek) een prachtige stelling te halen en zelfs eenmaal te winnen. Janko en Rutger wisten zeer netjes beide 3 punten te halen uit de 6 wedstrijden. Frank moest echt werken en kwam er niet aan toe om lekker te schaken, op 1 enkele partij met overwinning daarbij na. Jop had het vervelende genoegen om nog maar sinds kort te schaken en dan tegen ervaren spelers te moeten. Helaas bleven de punten voor Jop uit, feit is wel dat van iedereen aanwezig Jop verreweg het meeste heeft geleerd! Als team kwamen ze op de fraaie 3de plek!


Categorie A/B: tot en met 20 jaar met Jelmer Steenstra, Lammert de Vos, Femke Koning en Erwin Koning.
IMG_0375
Wat moeten 3 spelers van het senioren team 3 en een speler van het senioren 2de team op een jeugdschaaktoernooi? Schaken! en hoe! Al gelijk in de eerste ronde werd het 3de team van Sneek opgerold met 4-0, gevolgd door een overwinning op Philidor. De spanning steeg tegen het favoriete team van Sneek met 2 spelers wie met het Sneker senioren team landelijk spelen. Alle Mid-Friezen wisten een speelbare stelling te bereiken waarbij de Snekers nog maar moesten winnen. Lammert verloor helaas een stuk en uiteindelijk de partij, voor Femke was een pion de oorzaak van de nederlaag. Jelmer zag aanvalskansen tegen Selwin Keuning, greep die aan maar moest toegeven dat er nog een goede verdediging was. De aanpak van Erwin was wel erg slim, in een gelijke stelling bleef steeds alles gelijk staan. Omdat zijn tegenstander Jouke Bakker koste wat het kost wou winnen, slonk zijn tijd tot het nul punt en was voor 1 bord een sensatie gemaakt.
Met nog een team overwinning en een gelijkspel in de laatste ronde mochten ze zeer verrassend als allerlaatste naar voren komen, om de 2de prijs in ontvangst te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *