FK = FK + EK := NK

Voor wie een beetje thuis is in wiskundige formules, en welke schaker is dat nou niet, is bovenstaande titel natuurlijk volstrekt helder. Zeker als je op bezoek bent geweest bij het Bogerman Schaakfestijn in de februari vakantie in Sneek. Want verrassend was het natuurlijk niet, Femke Koning (FK) is Fries Kampioen (FK) bij de C-meisjes geworden. Wat achteraf wel verrassend bleek te zijn, is dat ze samen met grote broer Erwin Koning (EK) naar het Nederlands Kampioenschap (NK) in Rotterdam mag. Hoe kan dat nou?

 

Het begon allemaal op zaterdag 22 februari. Terwijl een horde jongere schaakkids de lokale Poiesz Supermarkt onveilig maakte om via de Poiesz Jeugdsponsoractie punten voor de schaakclub te verdienen, vertrokken 3 oudere jongeren naar Sneek, de thuisbasis van dezelfde Poiesz. Jelmer Steenstra mocht meedoen bij de B-jeugd, die in 1 competitie speelde als de oudere A-jeugd, en in die categorie deden Julian Frijlink en Erwin Koning mee. Gelijk bij aanvang bleken diverse deelnemers ziek of afgehaakt te zijn, zodat een deelnemersveld van 13 schakers overbleef met slechts 4 A-spelers. Voor Jelmer begon het toernooi goed, want hij prikte gelijk Wibo van Bussel uit Franeker aan zijn vork. Wibo gaf een stuk kado en dat moet je gewoon niet doen tegen Jelmer.  Julian Frijlink mocht de eerste wedstrijd tegen Erwin, en dat verschil is wel duidelijk, Erwin kon die partij wel naar zijn hand zetten. De beide winnaars in de eerste ronde gingen er in ronde 2 af tegen de tweeling Anneke en Jelmer Kootstra. Maar Julian was deze ronde wel succesvol en pakte het punt tegen Merel Balt, waardoor alle 3 met 1 punt op de eerste dag weer naar huis mochten.

De maandag en dinsdag erop was voor Jelmer geen succes meer te halen, hij kreeg alleen nog punt door een bye in ronde 5. Wel speelde Jelmer geconcentreerd en zeer goede partijen, zeker als je weet dat hij met de laagste rating in de groep alleen maar sterkere tegenstanders trof. Julian kon nog wel 2 punten toevoegen aan zijn score. Door bijzonder volhardend door te spelen in complexe stellingen, pakte hij winstpartijen tegen Job Lindeboom van Philidor en Tjeerd de Jong van Opsterland. Daarmee eindigde Julian op een keurige 8e plek met 3 punten. Erwin tenslotte begon op maandag prima met winst tegen ook Tjeerd de Jong, maar gaf in de 2e partij van die dag de winst uit handen tegen Jorn Brouwer van Bakkeveen. Ook in de 3e partij tegen Wibo van Bussel had Erwin kunnen winnen, maar zag het eenvoudig niet, schoof de stelling dicht en besloot tot remise. Waar door goed spel 3 punten verdiend waren geweest, bleef Erwin die dag steken op 1,5 punt. En dinsdag bracht ook geen succes, een “knoeipartij” tegen Sylvia Fluit werd gevolgd door een bye in de laatste ronde. Erwin werd wel vlak voor Julian 7e met 3,5 punt, en daarmee 3e bij de A-categorie. En dat bleek verrassend goed genoeg voor afvaardiging naar het NK A-jongens. Want toernooi winnaar Selwin Keuning moet voor het NK afzeggen wegens examens, andere sterkere schakers deden niet mee aan het FK, en Sylvia Fluit is automatisch geplaatst bij de A-dames. Een Koning van Mid Fryslân dus naar het NK, maar wel anders dan gedacht.

Want waar wel rekening mee gehouden was dat zusje Femke Koning als enige C-meisje automatisch Fries Kampioen zou worden, en dus naar het NK zou mogen. Nou is het maar de vraag welk Fries C-meisje het van Femke had kunnen winnen, want ze deed het in de sterke jongensgroep wel erg goed en eindigde in de totaal lijst 4e. Op maandag kwamen de overwinning op rij, een bye in de eerste ronde, daarna clubgenoot Lammert de Vos verslaan, een mooie winstpartij tegen Sneker Lennert Balt, en in de 5e ronde winst tegen onze Piter Vellinga. Alleen een volkomen gewonnen partij tegen 3e clubgenoot Erben Hof eindigde in wel heel gezellig geleuter, geknoei en dus alsnog verlies. Met 4 uit 5 stond er dinsdag een ijzingwekkend 4-tal op het programma, de top van Friesland. Tegen de latere kampioen Jan Bosma van Sneek, maar woonachtig in Heerenveen, bleek het verschil wel te groot. Maar in de partijen tegen de sterke schakers Alec Sealy (Sneek) en Wessel Meijer (Opsterland) kwamen 2 keurige remises op de lijst. En de laatste winst tegen Sneker Niels Okkema was wel heel bijzonder. Met 6 punten uit 9, een vierde plaats, en slechts een half punt achter de nummer 2 en 3 leverde Femke een topprestatie, en is afvaardiging naar het NK in Rotterdam dik verdiend.

Van Erben Hof was ook veel verwacht in deze C-groep, niet voor niets staat deze jongeman hoog in de Grand Prix. Erben verloor de eerste 2 partijen dan wel tegen sterke schakers, maar kreeg een bye in ronde 3, won daarna wel 2x op rij (waaronder dus tegen Femke) en mocht met 3 punten ook tevreden zijn, zeker gezien zijn kansrijke programma voor dinsdag. Maar wat niemand had verwacht, was dat Erben die dinsdag ziek thuis zou moeten blijven. Wat ongelooflijk zonde! In plaats van een topprestatie, kwam Erben daardoor op een 8e plek terecht. Maar waar je pechvogels treft, zie je ook altijd geluksvogels, en Piter Vellinga is er dan wel weer zo eentje. Op maandag moest hij wel een paar keer in het stof bijten tegen sterke schakers, maar pakte toch 2 puntjes mee. En dinsdag kreeg Piter een extra bye (tegen de zieke Erben dus), en mocht ook nog eens van onze Lammert winnen. Vier Fijne Vellinga Punten voor onze debutant brengt Piter op een prachtige gedeeld 5e plek, een keurige prestatie. En dan tenslotte onze diesel Lammert de Vos, wat kan die jongen rustig maar volhardend doorspelen, het maakt hem allemaal niet uit ook al is Jan Bosma zijn tegenstander. Lammert blijft spelen, noteren, denken, en doorgaan, qua mentaliteit kan iedereen een voorbeeld aan Lammert nemen. Jammer is dat het qua punten bleef bij een bye tegen de zieke Erben en een remise (pat) tegen Niels Okkema van Sneek.

Neem dan zusje Marijke de Vos, lekker flierefluitend van partij naar partij, en in het hele veld alleen Guido Hoeksma van Philidor ontredderd achterlatend. Alle andere partijen speelt Marijke gemakkelijk, strooit met punten, en maalt er niet om. En dat hoeft ook helemaal niet, want met een rating van 100 in een speelveld  dat 4 tot 10x zo sterk is, moet je je ook niet druk maken om punten, maar  gewoon lol in schaken hebben. En lekker puh, ze is toch maar weer even het 3e D-meisje van Friesland geworden, al leverde dat deze keer geen beker op :). Nee bij de D-categorie moeten de punten bij afwezigheid van Janko Eelsingh komen van de Beide Blonde Boys, de heren Stefan Veltman en Germ van den Akker. Maar ook die heren hebben een lage rating in dit speelveld. Met 248 (Germ) en 427 (Stefan) kregen ook zij het lastig tegen spelers met ratings die oplopen tot boven de 1.000. Beide heren pakten ook wel keurig de laagste 3 spelers in, en Stefan verliest het onderlinge duel van Germ. Alle andere partijen gaan verloren, ook al moet gezegd worden dat diverse partijen toch kansrijk bleken. Zeker de goede partij van Stefan tegen Harm Jan Kootstra van Opsterland had zomaar in een punt kunnen eindigen. Daarmee eindigt Germ als 12e met 4 punten, gevolgd door Stefan als 13e met 3 punten. Maar plezier in het schaken stond bij onze D-spelers voorop!

Daarmee eindigde weer een fantastisch Bogerman Schaakfestijn. Waar Mid Fryslân over het algemeen met een serie bekers thuiskomt, was de oogst hier beperkt. En alle 5 prijzen dus voor de familie Koning. Erwin met een beker voor de 3e plek en een NK plaatsing, en Femke met de wisseltrofee bij de C-meisjes, een beker voor de 4e plek, en dus ook een NK plaatsing. Toch niet slecht voor Mid Fryslân, voor het eerst in jaren hebben we weer een Fries Kampioen, en mogen er Mid Friezen naar het NK.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *