FK Snel: better let as net

Ruim een jaar geleden kwamen verschillende suggesties voor een senioren toernooi af op Mid Fryslân. Rolf van der Veer, de uitbater van Café Kromme Knilles, kwam met een idee voor een toernooi overdag gericht op senioren, iets met eten tussendoor. Een week later kwam Peter de Jong met de mededeling dat hij ruimte op de begroting van zijn conglomeraat aan bedrijven had gemaakt voor het schaken. Iets voor senioren, een gezellige dag met nazit voor een leuke groep. Zoals het vroeger wel georganiseerd werd in Hotel-café het Anker in Leeuwarden door illustere types als Bert Breuker en Peter Brouwer. En laat het Anker nou in bezit zijn een neef van de voorzitter van Mid Fryslân, en Bert Breuker zijn schaakmaatje van weleer bij Philidor.

Informatie was snel opgeduikeld. Toevallig viel het FK Snelschaken net vrij aangezien Lasker daar vanaf zag. Het concept viel al snel op zijn plek, want Westergoo had jarenlang op een dergelijke wijze het FK Snelschaken georganiseerd. Maar de beschikbare energie bij de Mid Friese organisatie stond niet eerder op de agenda dan 9 november 2013, en dus verschoof het toernooi naar later in het jaar. Het 4-manschap van Geart Jacob de Jong (Penningmeester), Siard Eijzenga (Facilitaire Zaken), Jeroen Sparenberg (Hoofdscheidsrechter) en Peter Koning (Toernooi directeur) gingen aan de slag, zodat op de wedstrijddag 40 snelschakers in Café Kromme Knilles aan een mooie dag konden beginnen. Het opvallende is dat nare omstandigheden ervoor zorgden dat ook het verslag veel later verscheen.

Maar onder het motto “better let as net”, kwam dan toch nog  dit verslag.

Na de inschrijving en de opening kon de eerste voorronde starten met poules van 4 schakers, die door loting bij elkaar terecht kwamen.  Het Amsterdamse systeem van Jeroen Sparenberg zorgde met hulp van André Tanis voor indeling van de volgende 2 voorrondes van 4 schakers per poule. Daar waar 2 of meer schakers gelijk stonden, zorgde loting door Femke Koning voor de finetuning. Het leuke is dat schakers van verschillende leeftijd en sterkte bij elkaar in een poule terecht kunnen komen. De verschillen waren dan ook groot, want de jongste deelnemer Wisse Klaassen is ruim 60 jaar jonger dan de oudste deelnemer Siebe de Jong, en de sterkste schaker Migchiel de Jong heeft  bijna 2000 rating punten meer dan dezelfde Wisse Klaassen.

Een kleine 3 uur en 3 voorrondes verder, stond een pauze met eten op het programma. Siard Eijzenga had, als Manager Facilitaire Zaken, ook dit samen met Café Kromme Knilles perfect voorbereid. Diverse complimenten waren het gevolg, inclusief een schaker die “klaagde” dat hij niet wist hoe hij nog een finale kon schaken na zo’n heerlijke uitgebreide maaltijd. Maar inmiddels was de indeling voor de finale gereed, en toog de massa weer van de bovenzaal naar de achterzaal en kon het spektakel weer verder.

Finalepoule D kende een aantal verrassende namen, niet iedereen ligt het snelle spel even goed. Ook de jongere spelers hadden het daar zwaar, maar juist daarom waren er enkele extra prijzen in het budget opgenomen. De prijs voor het best presterende meisje tot 14 jaar ging naar Femke Koning van Mid Fryslân, die voor de beste jongen tot 14 jaar ging naar Frank Wijkstra van Heerenveen.  Ook de damesprijs werd hier uitgedeeld, want Anneke Kootstra van Gorredijk werd in deze poule 3e en bleef Sylvia Fluit van Sneek voor die 5e werd. Erwin Koning greep daartussen met een 4e plek net buiten alle prijzen. Siard Eijzenga van Mid Fryslân werd met 8 punten tweede in deze poule, maar de winst ging naar Steenwijk, want Roel Kreulen pakte een honderd procent score.

Dan finalepoule C met ook een aantal verrassende namen van spelers die door zware of makkelijke voorrondes net te hoog of net te laag waren uitgekomen. De extra ratingprijs voor jeugdspelers tot 20 jaar kwam hier bij Jelmer Kootstra van Gorredijk terecht, hij werd 4e met 5 punten, een plek die hij deelde met Ferdi van Bavel van Heerenveen.  De top 3 bleek spannend, want Toernooidirecteur Peter Koning van Mid Fryslân eindigde gezamenlijk met Klaas Abma van Heerenveen op 6 punten. Peter won dan wel van Klaas, maar de reglementen wezen uit dat Klaas toch 2e werd op basis van weerstandspunten. En dan te weten dat Peter de kans op de eerste plaats nog uit handen had gegeven door een soort zelfmat tegen club- en naamgenoot Peter de Jong. Daarmee ging de eerste plaats naar Heerenveen, Wouter van de Griendt eindigde op 7 punten.

In finalepoule C gingen de prijzen naar schakers van heel andere clubs, want hier bleken de Mid Friezen kansloos tegen het grote aantal Snekers en Bildtkers. Van de Blidtkers eindigde Jan Hibma het hoogst, met 6,5 punten werd hij 4e. Ook met 6,5 punten maar door hogere weerstandspunten werd de 2e en 3e plek gedeeld door Siegbert de Jong van Philidor en Tinus Fleur van Sneek. En ook de eerste plaats in deze poule ging naar Sneek, want Anne Kloosterman won deze poule met een overmacht van 8 punten. Anne verloor alleen zijn partij tegen Bildtker Thys Tuinstra, die dat luidkeels wel even wilde laten weten. Altijd leven in de brouwerij als het Bildt op bezoek komt in Akkrum.

Dan de finalepoule A, met uiteraard de sterkste schakers. Dirk Müller van Bakkeveen en Herman de Vries van Franeker hoopten op een plek in deze poule, kregen hun zin, maar niet meer dan 2 punten. Steenwijk kreeg via Auke van Urk een 8e plek met 3,5 punten, evenveel als sterkste Heerenvener Arjen Pragt die 7e werd. Dat Akkrum talent voortbrengt, bleek uit de 6e plaats van Erik Sparenberg, al speelt hij al jaren voor Philidor. Maar liefst 3 spelers kwamen uit op 5 punten, op weerstandspunten moest Rienk Sijbesma van Lasker genoegen nemen met de 5e plaats, achter de jonge talenten Rowan van Dijk van Philidor en Jouke Bakker van Sneek. De hoogste plaatsen kwamen terecht bij de vooraf sterkst geachte schakers. Tweede werd Johnny Fluit van Sneek met 6 punten. Met een overmacht van 9 punten, net als in de voorrondes dus alles op een honderd procent score, prolongeerde Migchiel de Jong van Philidor de titel van Snelschaak Kampioen van Friesland, en mocht de hoofdprijs van € 125,- mee naar Leeuwarden nemen.

Voor wie nou wel eens wil weten wat voor spektakel zo’n snelschaakpartij is, hierbij een filmpje van Fokke de Jong, de broer van Migchiel de Jong. Fokke filmde professioneel de partij uit ronde 8 van de finalepoule van Migchiel tegen Jouke Bakker, en plaatste deze op YouTube. Een totaal overzicht van alle uitslagen van de finale poules is natuurlijk inmiddels ook te vinden. Rest alleen nog te vertellen dat de organisatie en aanverwant volk er nog een lange en gezellige avond van gemaakt heeft. Op naar 2014 voor de tweede editie van het FK Snelschaken in Akkrum.

1 reactie

  1. Wat was het aldermachtigst mooi die dag. Ik heb rustig aangedaan, want ja, als sponsor het toernooi winnen, dan wordt er waarschijnlijk menig wenkbrauw opgetrokken.
    En het leuke is, over twee weken dan doen we het allemaal nog even dunnetjes over, maar dan voor de vermaarde Akkrumer eer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *