Floyd Franken wint 2e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi

Alle uitslagen per poule in tabelvorm zijn hier te vinden.

Ga voor alle foto’s van Appie Kamstra naar appiesfotosite.
Gezien het grote aantal foto’s zijn ze opgedeeld in 5 pagina’s:
JSJS Toernooi deel 1,
JSJS Toernooi deel 2,
JSJS Toernooi deel 3,
JSJS Toernooi deel 4, en
JSJS Toernooi deel 5.
Zaterdag 7 april stond de 2e editie van het Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi op het programma. Het was ook het 7e toernooi in de Friese GP cyclus, en tot ieders verrassing gelijk ook het laatste toernooi dit seizoen, nadat bekend werd dat de GP Sneek niet meer gespeeld zal worden. Er was op het laatste moment nog overleg of de prijzen voor de eindranglijst in Akkrum uitgereikt konden worden, de toernooileiding stond ervoor in de startblokken, maar de experts in het vakgebied adviseerden toch anders.

Het toernooi werd geopend door Wim Anker, die terugkeek naar bijzondere Akkrummer schaakevenementen in de afgelopen 30 jaar. O.a. een simultaan tegen Max Euwe en de NK’s snelschaken voor de jeugd passeerden de revue. Ook werd stilgestaan bij de rol die Jan Soeten heeft gespeeld voor het jeugdschaken in Akkrum, en werd daarmee een vergelijking gemaakt met de opleving die het jeugdschaken bij Mid Fryslân nu doormaakt.

Daarna konden de 56 kinderen richting de schaakborden. De 4 hoogste poules gingen in stilte met zaalleider Jippe Kamstra naar de bovenverdieping, de 4 lagere poules bleven in de drukke achterzaal bij zaalleider Jeroen Sparenberg. Naast de 22 deelnemers uit Boarnsterhim bestond de deelname zoals gebruikelijk vooral uit schakers uit Sneek en Opsterland, aangevuld met een enkele Steenwijker en Bakkevener. Maar Mid Fryslân zag ook schakertjes van de bevriende schaakclub uit Heerenveen verschijnen, en de voormalige Akkrummer dominee Keizer slaagde er zelfs in 4 Anjummers voor deze zaterdag van hun terp af te krijgen.

Poule H bestond volledig uit lokale jeugd, die (nog) geen lid zijn van Mid Fryslân, en stond dan ook onder leiding van Frederik Veltman die ook (nog) geen lid is. Luca van Weiss uit Nes won al zijn partijen en daarmee de poule. Blijkbaar heeft het oefentoernooi in huize Weiss effect gehad. Daniel van der Mark uit Akkrum werd 2e, gevolgd door Lars Andringa uit Grou. Piter Vellinga uit Akkrum en Douwe Terwischa uit Irnsum deelden de 4e plaats.

Poule G kende 6 schakers met als tafelleidster Helen de Bruin. Schoolschaker Jeffrey Koopman van het Ambyld pakte hier de 1e plek, hij stond slechts 1 remise toe. Folkert Tibma kon de beker voor de 2e plaats meenemen en in Anjum trots aan dominee Keizer laten zien. Het eerste Mid Friese succes was voor Hessel Stokman die 3e werd en daarmee zijn eerste beker in zijn schaakcarriere won. Mirko Bouma uit Anjum werd 4e.

Met Poule F kwam de eerste grote poule met 8 spelers en Siard Eijzenga als leider. Winst was hier voor de enige Groninger in het gezelschap, Ramin Nieuwenhuis van de Paardensprong won 6 van zijn 7 partijen. Germ van den Akker uit Nes zorgde voor het 2e Mid Friese succes door ook zijn eerste beker te pakken, Germ werd 2e door onder andere zijn grote vriend Stefan Veltman te verslaan. Stefan eindigde gedeeld op de 3e plaats met Wisse Klaassen, maar Wisse won de onderlinge partij en kon de beker voor de 3e plaats mee naar Heerenveen nemen.

Poule E kende onder toeziend ook van Klaas Jaap Soeten een bijzondere winnaar. Volgens de FSB indeling had Maat Agterhof veel lager moeten spelen. Maar Maat is veel beter dan hijzelf denkt en zijn rating laat zien, en hij pakte met 5,5 punten uit 7 wedstrijden deze poule. Ook de 2e plaats in de deze poule ging naar Mid Fryslân en wel naar topper Janko Eelsingh. Maar liefst 3 spelers eindigden gelijk met 4 punten, maar op onderling resultaat werd Otte Akkerman uit Sneek 3e, Bas Bijl uit Gorredijk 4e en Lammert de Vos uit Irnsum 5e.

Ondertussen was deze zaterdag net als vorig jaar weer een prachtige zonnige dag geworden. In de pauzes kon dan ook weer volop buiten geschaakt worden op het levensgrote schaakspel bij Johnny Visser en Ymco Leijenaar. Ook Jesper van der Heide kon na zijn voetbalwedstrijd daar menig partijtje spelen. Tot ieders verbazing werden zelfs enkele schakertjes aan de overkant van de straat gesignaleerd, waar op het grasveld kon worden gevoetbald !!!

Verder met Poule D waar Trevin Nettinga wat meer te stellen had met zijn groep, zelfs zaalleider Jippe Kamstra moesten eraan te pas komen om alles in goede banen te leiden. Met Martijn van Dijk kwam hier een verrassende winnaar uit de bus, en Tanne Wijbenga maakte het Akkrummer succes compleet met de 2e plaats. Hiervoor moest Tanne nog wel een zware barrage winnen  tegen Niels Okkema uit Sneek, Niels werd daarmee 3e. Ook de 4e plek ging naar Sneek en wel naar de nog jonge Thomas van Ruiten.

Ook in Poule C zag Peter de Jong plaats 1 en 2 naar Mid Fryslân gaan. Jelmer Steenstra won ook deze keer weer van Femke Koning, Jelmer is de laatste tijd weer aan de winnende hand in dit steeds terugkerende onderlinge duel, hij pakte de 1e plek en liet Femke de 2e plaats. Dylan Sealy uit Sneek eindigde gelijk met Femke, maar verloor de onderlinge partij en werd 3e. Net als in de D poule pakte een van Ruiten de 4e plaats, hier was het tweelingbroer Lukas.

Met de B poule had Stefan Krist weinig te stellen, al zag hij wel enkele opvallende partijen langskomen. Het succes in de deze poule ging naar Steenwijk, want Dimitri Delsman werd de winnaar van deze poule en zijn clubgenoot Sam Witt eindigde 3e. Het laatste Mid Friese succes was voor Erwin Koning, hij werd 2e ondanks een verlies via een wel heel bijzondere “matvariant” in zijn eerste partij tegen Merel Balt.

Dan de A poule onder scherp toezicht van gediplomeerd wedstrijdleider André Tanis. Heel bijzonder was dat maar liefst 4 spelers gedeeld 3e werden, ook het onderling resultaat en een ijlings berekende SB systematiek bracht geen uitkomst. Het restte Mid Fryslân geen andere optie dan het bijbestellen van 3 bekers voor de 3e plek, die later in Gorredijk en Sneek bezorgd moeten gaan worden. De 2e plaats ging naar Jorn Brouwer uit Bakkeveen, en de winst in deze poule ging met 3,5 punten uit 5 wedstrijden naar Floyd Franken uit Sneek, die daarmee het 2e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi op zijn naam schreef.

Aan het einde van de prijs uitreiking volgde nog de uitslag van de JS en de PS prijspuzzels. De 3e en 2e prijs, en daarmee de “gekmaak” puzzels gingen naar Daniel Kuperus en Stefan Veltman van Mid Fryslân, maar de 1e plaats was voor Jelmer Kootstra die een fraaie set Raindropchess mee naar Opsterland kon nemen. De puzzels zijn hieronder weergegeven.

[one_half]

Oplossing JS puzzel: Pe5+.
[/one_half][one_half_last]

Oplossing PS: Dg2 (2-zet) en Dd4+ (3-zet).
[/one_half_last]

Alle uitslagen per poule in tabelvorm zijn hier te vinden. Ga voor alle foto’s van Appie Kamstra naar appiesfotosite. Gezien het grote aantal foto’s zijn ze opgedeeld in 5 pagina’s: deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, en deel 5. Het 2e Jan Soeten Jeugd Schaak Toernooi kon rekenen op de steun van:

Anker & Anker Strafrechtadvocaten
Poiesz Jeugdsponsoractie
Café Kromme Knilles
Van Slooten Opticiëns Akkrum
Bronkhorst Belastingadvies- en Administratiekantoor
Fokke de Jong Watersport
Van Campen & Dijkstra, Eelsingh Assurantiën
Autobedrijf Teo Welles
Knol Akkrum

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *