Fries Jeugd Kampioenschap op Nivo

Zoals elk jaar vindt in de voorjaarsvakantie het Bogerman Schaakfestijn, oftewel het Fries Kampioenschap voor de jeugd plaats in Sneek. Het festijn is verspreid over 3 dagen, waarbij op zaterdag de E-jeugd speelt, en op maandag en dinsdag de AB-, C- en D-jeugd mag schaken. Om mee te mogen doen, moet je lid zijn van de KNSB.

Zaterdag waren er bij de E-jeugd 3 deelnemers van Mid Fryslân present met Stefan Veltman, Michael Kroes en Marijke de Vos. Alleen Germ van den Akker was op vakantie. Michael is eigenlijk nog te jong voor deze categorie,  en deed het dus behoorlijk goed door 3 punten te scoren, de 4 verliespartijen waren wel tegen behoorlijk goede schakers. Marijke nam een bijzondere positie in, ze werd met 1,5 punt danwel laatste van de E-jeugd, maar tegelijk ook 2e meisje van Friesland, en mocht daarvoor een fraaie beker mee naar Jirnsum nemen. Stefan deed het uiteindelijk nog het beste, want hij haalde niet alleen 4 punten, deed lange tijd in de top van het klassement mee, en eindigde uiteindelijk 6e, wat ook een fraaie beker opleverde.

De maandag en dinsdag deed Janko Eelsingh als enige D-speler van Mid Fryslân mee, maar vanuit de E-jeugd vond Stefan Veltman het toernooi zo leuk dat hij ook bij de D mee wilde spelen. En weer deed Stefan het behoorlijk goed door in deze hogere leeftijdscategorie 4 punten te scoren. Janko deed het zelfs nog beter met een 50% score, 5,5 punten uit 11 wedstrijden, en dat op zijn eerste toernooi na een zware operatie, wat een behoorlijke uitputtingslag bleek te zijn. Daarmee scoorden de heren wel een prestatie precies op hun nivo.

Een categorie hoger, bij de C-jeugd speelden weer 3 Mid Friezen mee met Lammert de Vos, Jelmer Steenstra en Femke Koning. Lammert en Jelmer hadden het zwaar,  en eindigden 10e en 11e. Lammert deed zijn uiterste best en met name zijn partij tegen Merel Balt was een prestatie van formaat, ook al omdat hij daarmee clubgenote Femke mee kon helpen, maar toch kon Lammert die partij net niet winnen. Van Jelmer was meer verwacht, maar hij speelde niet geconcentreerd en veel te snel, alsof het een Grand Prix toernooi betrof. Femke nam wel haar tijd voor de partijen, pakte daarmee 4 punten en de 7e plaats, én werd ook 2e meisje van Friesland.

Bij de AB-jeugd speelde alleen Erwin Koning mee in deze zware categorie. Maar liefst 6 partijen van 1,5 uur per persoon per partij in 2 dagen is gewoon zwaar, net als de tegenstanders. De openings wedstrijd moest Erwin gelijk tegen de latere kampioen, een ongelijke match. Maar daarna 1,5 punt uit 2 wedstrijden, en de dag erop 2 punten uit 3 wedstrijden, bracht zijn totaal op 3,5 uit 6, en daarmee een gedeeld 5e plaats. En dat is een hele knappe prestatie.

Kijken naar het totaal beeld viel nogal op dat in alle categoriën de kampioen, vaak de nummer 2, en soms zelfs ook de 3e plaats uit Sneek kwam. Sneek kwam met 30 deelnemers ook veruit met de grootste afvaardiging. Over het algemeen eindigden de 10 deelnemers van JSC Opsterland in de subtop achter de Snekers.  Het geeft maar aan dat de 8 spelers van Mid Fryslân op gepaste afstand volgen, met vooral fraaie subtop prestaties van Stefan Veltman (6e bij de E-jeugd), Janko Eelsingh (11e bij de D-jeugd), Femke Koning (7e bij de C-jeugd) en Erwin Koning (6e bij de AB-jeugd).

Alle uitslagen, standen en foto’s zijn de vinden op de website van de Friese Schaakbond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *