FSB hackt Winter Snelschaken ?

Dinsdag 27 december stond een verse editie van het Winter Snelschaken op het programma. Toernooi directeur Geart Jacob de Jong had alles voorbeeldig onder controle en rekende weer op een grote opkomst, zodat ook dit jaar niet alleen de achterzaal maar ook de bovenzaal weer benut zou kunnen worden. Na de eerste wervingsacties schoot de deelname pijlsnel de lucht in en moesten we rekening houden met een overschrijding van het maximum van 72 deelnemers. Maar gelukkig bleef ook dit jaar de teller net onder de 70 hangen. Door nog laatste afzeggingen kwamen uiteindelijk het ideale aantal van 64 snelschakers opdraven.

De eerste ronde werd de indeling vlekkeloos opgeleverd, de poules raasden naar boven en naar achteren en in rap tempo werden de eerste slachtoffers gemaakt. Opvallend was dat ene Cor Reitze Sybesma gelijk in partij 1 van dorpsomroeper Peter K. te N. had moeten winnen, maar dat toch niet deed. Ook NHL student Justin Bötger ging als een speer van start, Altijd leuk zijn de jeugdspelers die het goed doen, Stefan Veltman pakte al veel te veel punten. Maar Heerenveen coryfee Wisse Klaassen spande de kroon door maar liefst 2,5 uit 3 te scoren, heel onverstandig omdat je dan in de 2e ronde wel erg hoog ingedeeld wordt.

En toen ging het mis. Die middag was er al een gerucht verspreid dat Vladimir Poetin in Akkrum was gesignaleerd, maar dat werd natuurlijk niet serieus genomen. Ook de verdachte mannen met Russisch accent in de Poiesz hadden wat wenkbrauwen doen fronsen, maar dat werd afgedaan als toeval. En dat onze Geart Jacob opvallende gelijkenissen vertoond met Donald Trump, gek is op macht, onder verdachte omstandigheden de Mid Friese verkiezingen won, én toevallig in Akkrum een multinational op watersport gebied runt, ook dat kan niets te maken hebben met bovenstaande geruchten. Maar er was iets aan de hand, en dus ging het gierend mis bij de indeling van ronde 2.

Terwijl Jeroen de indeling voor ronde 2 begon te printen, bleef de printer opeens hangen en de Open Source Spreadsheet blokkeerde de printer wachtrij. Wat er ook geprobeerd werd, die printer kwam niet meer tot leven. En tot overmaat van ramp bleek ook de Spreadsheet opeens corrupt, wilde niet meer opgeslagen worden en was grotendeels de informatie kwijt. Zelfs opnieuw alle uitslagen handmatig intypen en nogmaals ronde 2 indelen, ging de mist in. Elke zet van de Mid Friese toenooi-leiding werd geblokt door mysterieuze krachten van onbekende oorsprong. De verklaring werd echter snel duidelijk toen er opeens Russische leestekens in beeld verschenen, en de geruchten van die middag toch waar bleken te zijn, de Russische Geheime Dienst (FSB) had alle apparatuur van onze Jeroen gehackt !!!

Maar Geart Jacob had nog een Troef achter de hand, hij volgde het advies van broer Auke op: “we gaan gewoon direct over tot het indelen van finale poules, tenslotte manipuleren wij de indeling toch altijd, dus dat maakt ook niets uit”. Pragmatisch, besluitvaardig en zonder ook maar enigszins rekening te houden met de wensen van het volk in de zaal, werd er handmatig een indeling op papier geknald. Dat Jan Bosma nog de plek van Peter K. mocht innemen in de A-finale en Trevin zijn plek in de B-finale afstond aan Jan Lodewijk waren slechts kleinigheden in de rechte lijn die onze President-Directeur-Generaal uitvaardigde. En dus, hoe bijzonder dan ook, begonnen de finale poules.

Poule H

De jongste jeugdpoule werd een prooi voor Philidor jeugdlid Dylan Torensma die al zijn partijen wist te winnen. Ook Frank Wijkstra van Heerenveen en Marthijn Kooistra van Philidor deden het uitstekend met 5 punten. De 5 Mid Friezen eindigden daaronder, vooral leuk dat Marijke weer van de partij was, en zij mochten als eerste de prijzen kiezen. Tenslotte kent het Winter Snelschaken de traditie dat de prijzen van onder naar boven worden uitgedeeld, maar aangezien de wereld toch al op zijn kop stond, viel dat niet eens meer op.

Naam Score Positie
 Dylan Torensma 7 1ste
 Frank Wijkstra 5 2de
 Marthijn Kooistra 5 3de
 Damian Groen 3 4de
 Carlo Pont 2 5de
 Jelte Reitsma 2 6de
 Anouk Bottinga 2 7de
 Marijke de Vos 1 8ste

Poule G

De oudere jeugdpoule kon rekenen op de begeleiding van meeschakend voorman Sipke Bosma. Ook hier scoorde een Torensma 100%, namelijk grote broer Christian, en hij won dus de poule. Mooie scores waren er ook voor de opvallende jeugdspelers uit de 1e voorronde, Stefan Veltman pakte 6 punten en werd 2e, terwijl Wisse Klaassen de 3e plek deelde met 4 punten en Martijn van Dijk.

Naam Score Positie
 Christian Torensma 7 1ste
 Stefan Veltman 6 2de
 Wisse Klaassen 4 3de
 Martijn van Dijk 4 4de
 Lammert de Vos 3 5de
 Sipke Bosma 3 6de
 Douwe Terwischa 1 7de
 Michael Kroes 0 8ste

Poule F

Dan de Studenten poule, vooral afkomstig van de NHL en de RuG, maar ook uit Antwerpen, aangevuld met nieuwe aanwinsten van Mid Fryslân. De winst ging naar het nieuwste talent van Team 3, Carlo de Moor pakte 6,5 punten en won daarmee de poule. Justin Bötger (NHL) bewees opnieuw zijn goede vorm, pakte 5 punten, en krijgt nogmaals een verbeterd contract om lid te worden van Mid Fryslân. Ook opvallend goed was de 3e plek voor Wietse van der Schoot, maar hij is dan ook al maandenlang volgestouwd met schaaktips tijdens het carpoolen van Akkrum naar Groningen.

Naam Score Positie
 Carlo de Moor 6,5 1ste
 Justin Botger 5 2de
 Wietse van der Schoot 4,5 3de
 Jelle Jan Wijcherson 3,5 4de
 Ilse Helder 2,5 5de
 Joost Smit 2 6de
 Jasper Cozijnsen 2 7de
 Quinten van der Heide 1 8ste

Poule E

Een poule met recreatieve schakers en oudste jeugdspelers, een leuke mix. Ook hier ging de winst naar een Torensma, in dit geval vader Jan. Hij bleek over meer historisch schaaktalent te beschikken dan vermoed. De jeugd pakte hier de overige ereplaatsen, Ruurd de Jong van Opsterland werd 2e met 5,5 punt en Mid Fryslân 3 talent Jelmer Steenstra werd 3e met 5 punten.

Naam Score Positie
 Jan Torensma 6,5 1ste
 Ruurd de Jong 5,5 2de
 Jelmer Steenstra 5 3de
 André van Dijk 4 4de
 Froukje Oldenhof 3 5de
 Jousef Ahmad 2 6de
 Janko Eelsingh 2 7de
 Peter Cozijnsen 0 8ste

Poule D

Bij poule D wordt het niveau qua rating al iets hoger met een mengeling van clubschakers. Julian Frijlink laat hier zien dat hij de laatste tijd in grootse vorm verkeert, hij pakte 6 punten en daarmee deze poule. Bakkeveen snelschaak kampioen Jack Zijlstra werd 2e met 5 punten, en Gorredijkster Jelle de Jong deelde met 4 punten de 3e plek met Heerenveen speler Galid Ben Amar.

Naam Score Positie
 Julian Frijlink 6 1ste
 Jack Zijlstra 5 2de
 Jelle de Jong 4 3de
 Galid ben Amar 4 4de
 Cor Sybesma 3,5 5de
 Bert Hassing 2,5 6de
 Menno Steenstra 2 7de
 Johnny Visser 1 8ste

Poule C

De C-poule kende een bijzondere samenstelling. Trevin Nettinga won vorig jaar nog de B-poule, maar stond zijn plek daar nu af om vervolgens met overmacht de C-poule te winnen, heel verdacht. Erik Klaassen werd met 5,5 punten daarmee de overwinning in deze poule ontzegd, maar kreeg toch de complimenten. Maar liefst 3 spelers eindigden op 4 punten en mochten rennen om wie het eerst een prijs kon pakken. Auke de Jong zocht na vorig jaar een sterkere poule op en eindigde hier verdienstelijk op 3 punten.

Naam Score Positie
 Trevin Nettinga 6,5 1ste
 Erik Klaassen 5,5 2de
 Tjeerd de Jong 4 3de
 Thomas Douma 4 4de
 Femke Koning 4 5de
 Auke de Jong 3 6de
 Klaas Jaap Soeten 1,5 7de
 Johan van den Berg 0,5 8ste

Poule B

De topvorm van Erwin Koning gaf hier de doorslag, hij versloeg in een rechtstreekse confrontatie de in dramatische vorm verkerende vader Peter. Met 5,5 punten een knappe winst voor Erwin, die eigenlijk al in de A-poule thuishoort. Peter Koning en Geart Jacob de Jong deelden de 2e plaats netjes met 4,5 punten. Jelmer Kootstra deed het prima met 3,5 punt, maar moet nog een jaar wachten op 1 zo gewenste winst.

Naam Score Positie
 Erwin Koning 5,5 1ste
 Peter Koning 4,5 2de
 Geart Jacob de Jong 4,5 3de
 Jelmer Kootstra 3,5 4de
 Ymco Leijenaar 3 5de
 Peter Boonstra 3 6de
 Peter de Jong 2 7de
 Jan Lodewijk Boonstra 2 8ste

Poule A

Weliswaar een sterke A-poule, maar wel zonder de afwezige nummer 1 en 2 van vorig jaar. Geon Knol was afwezig door de grieperige familie Nagel, geen Laskers dus ook geen Rienk Sybesma dit jaar, terwijl ook Frank Schuurmans verkouden moest afhaken. Daarentegen wel talenten als Floyd Franken (4e met 3,5 punten), Jan Bosma (3e met 5 punten) en Selwin Keuning (2e met 6 punten) in deze sterke poule. Maar de winst was deze keer weer voor onze Mid Friese Philidor schaker Jippe Kamstra, hij pakte onaantastbaar 7 punten en daarmee voor de 6e keer de “Beker met de nogal Losse Deksel”.

Naam Score Positie
 Jippe Kamstra 7 1ste
 Selwin Keuning 6 2de
 Jan Bosma 5 3de
 Floyd Franken 3,5 4de
 Erwin Denissen 2,5 5de
 Jeroen Sparenberg 1,5 6de
 Michiel Rensen 1,5 7de
 Dirk Muller 1 8ste

Aangezien er slechts 1 voorronde was gespeeld, werden de prijzen redelijk vroeg uitgereikt, en kon iedereen veilig naar huis op weg naar de jaarwisseling. Volgend jaar maar eens kijken of iets betere, en vooral veiliger apparatuur, weer zijn werk kan doen.

4 reacties

  1. Mooi verslag Peter Koning, echter was het Trevin die graag wilde ruilen om zijn eer in de C poule te verdedigen en kwam het verzoek dus niet van mijn hand.

  2. Kom, kom, ik zag je nog met tranen in de ogen staan, omdat je niet in de B-poule ingedeeld was. En hoeveel heb je Trevin ook alweer geboden om zijn plekje over te nemen? Trouwens, jij studeert toch in het buitenland, toevallig aan de Universiteit van Moskou?

    1. @PeterKoning, Trevin heeft mij tien euro toegegeven. Verder ontken ik alle betrokkenheid met de Федеральная служба безопасности Российской Федерации (ФСБ). Ik wens u een fijne avond toe!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *