Geart Jacob grijpt de Macht

Maandag 5 september stond bij ssv Mid Fryslân de opening van het seizoen met de traditionele Jaarvergadering op het programma. Volgens goed Mid Fries gebruik is er sprake van een gemoedelijke, zelfs licht hilarische, sfeer tijdens deze bijeenkomsten. Deze editie verschenen er echter opvallend veel leden van Team 2 tijdens de vergadering, die strategisch positie kozen in de zaal. Nadat ons nieuwste lid Bert Hassing door eenieder welkom was geheten, werd de vergadering geopend.

 

Er werd door voorzitter Peter Koning even teruggekeken op een succesvol seizoen 2015 – 2016 met kampioenschappen voor Mid Fryslân 1 en Mid Fryslân 3, een knappe handhaving van Team 2 en opvallende prestaties van Femke Koning bij het FK senioren (5e in de B-poule), NK ABC (4e) en het ONJK (3e).

Bij punt 5 van de Agenda kwamen de Bestuursmutaties op tafel. Siard Eijzenga trad terug als bestuurslid wegens drukke werkzaamheden op Ameland, Thomas Douma werd unaniem in het bestuur gekozen als zijn opvolger. Daarop trad de Coup van Team 2 in werking, want met overweldigende meerderheid greep Geart Jacob de Jong de macht en nam het Voorzitterschap over van Peter Koning. Thomas Douma bleek het afgelopen seizoen klaargestoomd voor het Penningmeesterschap door Geart Jacob, waarmee de Coup van Team 2 volledig succesvol in werking trad. Het levert Mid Fryslân daarmee waarschijnlijk het jongste bestuur op van alle Nederlandse Schaakverenigingen.

De eerste actie van de nieuwe Penningmeester bleek het gelijktrekken van de diverse bijdragen en contributies. BSO leden en Aspiranten gaan € 40 per seizoen betalen, Junioren gaan naar € 60, terwijl voor alle senioren een standaard tarief van € 70 gaat gelden. Daarmee werd het aparte tarief van € 50 voor leden die alleen extern spelen afgeschaft, reden daarvoor is dat de KNSB afdracht de afgelopen jaren sterk verhoogd is en 50 euro nauwelijks meer de kosten dekt.

Het BSO schaken op de maandagmiddag is alweer gestart en voor komend seizoen zijn ook voldoende trainers beschikbaar voor de jeugdtraining. De senioren gaan ook intern volgens het FSB tempo hun partijen spelen. Elke eerste maandag van de maand organiseert Erwin een Rapid competitie voor die schakers die daar de voorkeur aan geven. De teamindeling blijft vrijwel gelijk aan vorig seizoen, maar er wordt wel gekeken naar de oprichting van een Mid Fryslân 4 viertal of in samenwerking met Lege Geaen een nieuw 8-tal.

De traditionele Simultaan tegen de Kampioen van vorig jaar eindigde in een 4,5 – 4,5 stand. Frank Schuurmans won van Jeroen, Geart Jacob, Johnny en Julian, hij speelde remise tegen Bert, en verloor van Thomas, Ymco, Erwin en Peter.

Maandag 12 september is er wel schaken voor de jeugd, maar geen senioren. Op dinsdag 13 september zijn de senioren welkom om de schade in te halen. Vanaf 19 september zal de normale seizoen routine weer in werking zijn.

1 reactie

  1. Mooi geschreven Peter! Felicitaties aan het (nieuwe) bestuur! We gaan er met zijn allen weer een mooie seizoen van maken. Tot dinsdag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *