Gebrom bij de senioren

Maandag 4 februari leverde maar liefst 6 partijen in de interne competitie op. Gezien het spelverloop bij de diverse partijen was het gebrom letterlijk en figuurlijk niet van de lucht.

Thomas Douma – Derk Brom 0,5-0,5
Zoals gebruikelijk bij Derk werd er tijdens de partij aardig commentaar gebromd. Derk had een mooie aanval opgezet. Helaas bleek dit op geen enkele manier uit te kunnen. Dit leverde bij Derk wat frustratie en dus nog meer gebrom op. Na wat afruilen liep de aanval dan ook dood en leverde de partij geen winnaar op.

Jesper van der Heide – André Tanis 1-0
Jesper speelde een goede partij. De opening was vrij rustig van beide kanten met wat meer ruimte voor wit. André gaf door een te snelle opmars in het centrum brommend een pion weg. Daarna bleef hij achter de feiten aanlopen. Jesper kon door dameruil de rokade van André verhinderen. Zwart zocht tegenkansen maar die waren er eigenlijk niet. Jesper zette zijn stukken telkens net iets beter neer. Na 30 zetten vond zwart het welletjes en gaf op. Mat of nog meer stukverlies was niet meer te voorkomen.

Johnny Visser – Menno Steenstra 0-1
Als vanouds arriveerde Johnny op zijn bromfiets, en opende agressief tegen Menno, maar met een bekende truc, pakte Menno wel een stuk af bij een nare afruilvariant. Dit maal hield Johnny de moed er in en speelde agressief verder. Stukkenruil, dat was voor Johnny geen probleem. Hij Bleef maar stukken ruilen tot er nog maar 1 toren en wat pionnen van beide partijen op het bord stonden. Hij dacht na al dit geruil een vrij pion te hebben gecreëerd, dit viel helaas tegen. Deze pion veranderde van een vrij pion naar een verloren pion. Nadat Menno de stelling zo had neergezet dat een pion vrij naar de overkant kon gaf Johnny het op.

Erwin Koning – Geart Jacob de Jong 0,5-0,5
Wanneer Geart Jacob tegen een Koninkje mag spelen is hij er altijd extra gebrand op om te winnen. Ook deze keer was dat weer het geval, ditmaal tegen Erwin. Na een rustig begin kon Erwin aan de hand van een aftrekaanvalletje een leuke aanval starten. In eerste instantie leek Geart Jacob dit allemaal gemakkelijk te kunnen verdedigen, al moest hij nog even goed opletten toen Erwin brommend zijn paard vol in de zwarte stelling bracht en daar een geniepige aftrekaanval mee voorbereidde. Vervolgens werden er vrij veel stukken afgeruild en kwam Zwart een pion voor, al had er misschien meer ingezeten voor wit. Een tiental zetten later werd er brommend remise aangeboden aan zwarte kant en na even nadenken accepteerde Erwin dat. Een mooie remise.

Siard Eijzenga – Jeroen Sparenberg 0-1
Wegens gebrek aan haargroei ging het ditmaal niet om des keizers baard maar om de bromsnor. In de zoektocht naar de prachtige aanval gaf Siard 2 pionnen op om na te denken over de geniale zet. Helaas voor Siard werd deze niet door hem gevonden en stond hij hopeloos tegen de achterstand aan te kijken.

Peter Koning – Peter de Jong 0-1
Vorige week moest Erwin zijn meerdere erkennen in Peter de Jong, deze keer gaf de computer als loting Peter Koning – Peter de Jong aan. Kans om de familie-eer te redden. Zo als de titel boven deze regels al aangaf, ging dat redden helemaal mis. In het wat koud aanvoelend speellokaal van Mid-Fryslân, waar een paar bromelia’s op tafel het een stuk plezieriger maken, maar dat geheel terzijde, had PK een ‘verbetering’ in zijn lijfvariant, welke hij al een paar keer met succes bij internetpartijtjes had toegepast. Bordschaak is toch wat anders, en toen Peter de Jong heel machtig uit de opening was gekomen, was het Koningscredo Redden wat er te redden valt. Peter sloeg met zijn loper een stuk van PK, die op zijn beurt a tempo met zijn loper terugsloeg. Dat dat in feite het directe einde van de partij inluidde had hij uiteraard niet gezien. Peter kon een toren slaan op f1, en Peter Koning kon niet terugslaan op straffe van grof materiaalverlies. PK liet het overigens heel rustig over zich heen komen, het leek wel alsof hij aan de bromide had gezeten.

Daarna werd er aan de bar nog even nagezeten en konden we allen met een aardig alcoholbromilage naar huis.
Het commentaar van de avond was dan ook: “ik heb mijn partij dan wel verloren, maar dat kan me niks brommen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *