Geen verrassingen: ervaring telt zwaar

In afwachting van de meester

Interne competitie maandag 9 oktober 2012.

Jeroen Sparenberg – André Tanis 1-0
Na een opening 1. e4-Pf6 2. e5 moest André zijn paard verzetten. Dat deed hij niet goed. Hij moest nogmaals weg door een aanval van Jeroen zijn pion. Zijn stelling bleef wat gedrukt staan en dit gebrek aan ruimte deed zwart in het late middenspel de das om. De stukken werkten niet goed samen en Jeroen kon al zijn stukken op de koningsvleugel posteren. Dat kostte eerst een stuk, waarna mat of verder materiaalverlies niet meer te voorkomen was.

Siard Eijzenga – Jorik Offermans 1-0
In de opening bleek al gauw dat ervaring in het schaken zwaar weegt. Siard kwam al snel op voorsprong. Toch wist Jorik zich kranig te weren. Hij zette alles op alles om Siard zijn aanval tegen te gaan. Helaas voor hem had hij al te veel stukken verloren en kon Siard de aanval omzetten in winst.

Peter Koning – Menno Steenstra 1 – 0
Al na enkele zetten van de partij vroeg Peter aan Menno of hij goed over zijn zetten had nagedacht. Menno claimde van wel, maar het bleek van niet, en zo begonnen de heren al snel opnieuw, deze keer aan een betere partij. Maar ook in die partij kan Menno het niveau van een 1850 speler nog niet evenaren, ook al speelt hij uitstekend. Peter offert een Loper, wint een pion, en zet een akelig open stelling op het bord. Menno is niet bang en blijft aanvallen. Hij had echter beter eerst nog wat stukken kunnen ontwikkelen, want de aanval van Peter is sneller en akeliger. De mat varianten zijn er divers, en tegen half 11 is het dan ook gedaan.

Peter de Jong – Julian Frijlink 1-0
Er kwam een 2 paardenspel in de nahand op het bord. Een oude favoriet van Peter, hoewel het jaren geleden is dat hij het heeft gespeeld. Jammer voor de partij was dat Julian op zet 4. Pd5 bracht. Een onjuiste zet natuurlijk. Na 5. D3 Doet wit met 1 zet drie goede dingen. Na wat foute zetslagen won Peter de Dame en daarna was het mat op zet 16. In de basis is Julian een prima speler, en hij komt ook wel terecht waar hij moet zijn. Met iets minder avontuurlijk spel en wat meer kennis van de theorie komt het absoluut goed.

Johnny Visser – Erwin Koning 1/2-1/2
Bij deze partij gebeurde vrij weinig spannende zetten. Zeer stabiel en gelijkwaardig schoven de stukken vooruit. In het het eindspel dreigde Erwin door te breken maar Johnny wist de zwarte koning schaak te zetten en na 3x dezelfde zetten was het remise. Van beide spelers was dit een zeer goede partij, zonder fouten. Een compliment voor beide spelers.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *