Gemengd gevoel in Buitenpost

Op zaterdag 19 oktober stond de eerste Grand Prix voor de jeugd op het programma, die van DTK in Buitenpost. Mooi natuurlijk, want vorig jaar waren 6 Mid Friese jeugdspelers in de top 10 van het GP eindklassement geëindigd. Dus dan heb je wel zin in een nieuwe Grand Prix. Maar het gekke is dat er dit jaar nog maar 6 GP’s op het programma staan. Na Sneek is nu ook Westergoo van het programma gevallen. Dit door geldgebrek in Bolsward, en dat is heel jammer omdat dat toernooi jarenlang 1 van de leukste jeugdtoernooien was.

 

En nog opvallender was dat er maar liefst 80 aanmeldingen voor Buitenpost waren, aan belangstelling dus geen gebrek. Maar ook daarbij was het zo dat de jeugd uit de NOSBO met meer dan 50 deelnemers kwamen, en de Friese delegatie de 30 niet haalde. En als je daarbij rekent dat 10 deelnemers van Mid Fryslân zijn, dan mogen we ons zo langzamerhand wel gaan afvragen waar het met de Friese GP’s naar toe gaat.

Dus ja, Mid Fryslân wilde wel vol enthousiasme richting Buitenpost, maar ook bij vertrek nog een fikse domper. Jelmer Steenstra viel van een fietsenrek, met 2 breukjes in zijn arm tot gevolg. In plaats van een middagje schaken werd dat een middagje dokterswacht en ziekenhuis. We wensen Jelmer veel beterschap! En met gemengd gevoel ging de stoet verlaat dus naar Buitenpost, waar we net op tijd arriveerden.

Marijke Rutger

 

Marijke had een zware middag in poule J, slechts een half punt uit 9 wedstrijden. Maar kansloos was deze jongedame toch helemaal niet, diverse partijen had ze zelfs via mat in 1 kunnen winnen, maar ging ze zelf “mat door toeval”.  Poule H zag er een stuk beter uit, Germ van den Akker en Rutger Timmerman gingen als een speer, al verloor Germ zijn 2e partij, en verloor Rutger in ronde 5 juist van Germ. Germ pakte in totaal 5 punten en werd 5e. Rutger scoorde 6,5 punten en moest een barrage spelen om de 1e plaats in de poule. Na een remise kwam er wel een heel vreemde toestand op het bord. Een gewonnen stelling voor Rutger, met talloze zet herhalingen die remise hadden moeten veroorzaken, maar zonder een wedstrijd leider in de buurt ging Rutger door zijn vlag, en verloor alsnog. Maar toch een mooie beker en 2e plaats voor Rutger.

Poule G had Stefan Veltman en Hessel Stokman. Hessel begon gek genoeg met 2 vrije rondes, Stefan eindigde met 2 vrije rondes, dat had best anders gekund. Hessel won uiteindelijk toch 3,5 punt en werd 6e. Stefan deed het beter met 4,5 punt en daarmee de beker voor de 3e plaats. Lammert de Vos had het in Poule F ook niet gemakkelijk, hij begon met 3 nullen en een vrije ronde, maar scoorde daarna toch 3,5 punten en een 6e plaats.

Stefan Erben

 

Erben Hof begon zeer goed met 2,5 uit 3 partijen in Poule E, maar moest in de laatste 4 partijen toch 2x een nul accepteren, en eindige net buiten de prijzen op de 4e plek. Janko Eelsingh begon in Poule D juist heel slecht met 2 verliespartijen en een bye, hij geloofde er al bijna niet meer in. Toen opeens kreeg Janko toch de wind mee, en won zijn laatste 4 partijen, en werd alsnog 2e in zijn Poule. En Femke Koning tenslotte, zonder Jelmer in Poule C, was niet best op dreef. Met 0 uit 3 begon het niet fris, daarna nog 1,5 uit 3 en een bye, bracht haar op de 6e plek.

Janko Femke

 

Al met al wisselende gevoelens, en wisselend succes, daar in Buitenpost. Nu is het lang wachten tot eind december als de GP van Lasker in St Annaparochie komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *