Grote verrassingen bij jeugdschaken

Na 9 rondes in de jeugdcompetitie en een speciaal snelschaaktoernooi zijn er al vele verrassingen te zien. In totaal 22 jeugdigen uit Akkrum en omstreken krijgen les op 4 verschillende niveaus binnen de zogenoemde stappenmethode. Ondertussen strijden ze tegen iedereen voor een topklassering binnen hun eigen niveau en aan het einde van het seizoen voor de grote beker.

Stap 1, de pion.

Het is vaak heel erg wennen voor diegene wie voor het eerst bij de club komen. De anderen kennen al veel meer schaakregels en hebben al veel meer trucjes gezien. Maar net als een pion in het schaken hebben allemaal de mogelijkheid om te promoveren tot een hoger stuk. Als gast hebben Iris van der Hoef en Leene van den Singel al zeker wat geleerd en meegespeeld. Marijke de Vos is nu al bij de club en bij jeugdtoernooien een voorbeeld voor sportiviteit en spelplezier. Erben Hof lijkt al snel het schaakvoorbeeld van grote buurman Andre Tanis te volgen en pikt al veel snel op. Razendsnel gaat het echter met Rutger Timmermans wie met scherp spel al de 1ste prijs bij een jeugdtoernooi won en maar liefst 9de van de 22 op de ranglijst staat.

Stap 2, het paard.

Het paard weet vaak toch vreemde sprongen te maken op het schaakbord en de spelers in de stap hebben vaak een meeslepende partij. De kansen keren en vol overgave gaat elke aanval voor het volle punt. Tot niet zo lang geleden dacht Daniel Kuperus niet te kunnen springen waarna hij er vaak werd afgedrukt. Langzaamaan begint wel het vertrouwen om te springen en te winnen te groeien. Vol overtuiging om van elke partij een leuke partij te maken speelt Michael Kroes, de jeugd kampioen loten verkoper van de Grote Club Actie 2012. Iets beter scoorden een tweetal wie elkaar niets ontlopen, namelijk Jochem Witting en Jornt Eisses. Germ van den Akker laat al meer dan een jaar zien een talent te zijn wie lekker kan aanvallen en goed verdedigen. Dit zou normaal ruim voldoende zijn om de sterkste speler te worden maar het aanvalsgeweld van de koploper is soms betoverend. Stefan Veltman vliegt erin en springt regelmatig verrassend winnend uit de stofwolken.

Stap 3, de loper.

De lopers kunnen zeker volop mee in de aanval maar zijn vaak toch sterker in een geniepig valletje. Het winnen van een stuk kan ook genoeg zijn voor de winst al heeft helaas Lennart Stokman na 1 partij het strijdveld verlaten. Gevaarlijk maar blijkbaar meer blaffend dan bijtend lukt het Maat Achterhof en Jelle Brouns niet om hoog op de ranglijst te komen. Beter vergaat het de diesel uit Jirnsum, Lammert de Vos, wie zijn laatste 3 partijen wist te winnen en op de 8ste plek staat. Bovenaan deze groep (en 2de in de grote ranglijst) staat Martijn van Dijk wie zeer goed alles wat hij al heeft geleerd gebruikt tijdens zijn partijen. Vooral zijn ontwikkeling in het afgelopen jaar is niet anders dan zeer indrukwekkend te noemen.

Stap 4, de toren.

De torens hebben als eerste stuk de mogelijkheid om de koning langzaamaan weg te drukken. Om in een gelijke stelling zonder grote fouten van beide kanten toch te winnen is veel techniek nodig. De topspeelsters van deze groep zijn de afgelopen 3 jaar in wisselende volgorde Tanne Wijbenga en Femke Koning geweest. Tegen elkaar zijn het altijd spannende (en vol met kletspraat) partijen waarbij ze voor elkaar niets onderdoen. Hetzelfde is weer het geval in deze competitie. Jarenlang stond Janko Eelsingh onder deze oudere meiden op de ranglijst maar nu is het Janko gelukt om boven hun te komen met een leuke voorsprong. Voor dit toptalent betekend dit voorlopig nog slechts de 3de plek omdat de nieuweling in de groep de show steelt. Na het halen van stap 2 is Jelmer Steenstra met extra training gelijk in dit nieuwe seizoen gelijk doorgesprongen naar stap 4. Na 9 speelrondes en winstpartijen is Jelmer de duidelijke competitie leider en wist hij met dezelfde 100% score het snelschaaktoernooitje van maandag 26 november te winnen, wederom voor Martijn van Dijk en Janko Eelsingh.

Na 9 rondes is het zeker duidelijk dat Jelmer Steenstra een zeer goed begin heeft op weg naar het jeugdkampioenschap. De vraag is of hij dit vol kan houden tijdens dit lange seizoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *