Haal die FSB Beker maar vast naar Mid Fryslân!

Maandag 27 februari mocht het bekerteam van Mid Fryslân spelen tegen een zeer sterk geacht team van De Pion uit Harlingen. Speciaal op verzoek van Harlingen was deze wedstrijd een week verplaatst, zodat wij onze sportieve plicht konden doen tegen het sterkst mogelijk team van De Pion. Groot was dan ook de verbazing bij binnenkomst, want toppers Cees Banning (rating 1871) en Piet de Hoop (rating 1896) bleken helemaal niet van de partij. Opeens lagen de kansen voor Mid Fryslân veel gunstiger.

Aan bord 4 bleek Rinse Douma (rating 1800) zelfs met de zwarte stukken veel te sterk voor invaller Wybren Veeman (1397). Rinse scoort dit seizoen al 5½ punt uit 6 wedstrijden, is topscorer in de hele FSB 1e klasse en plakte er gemakkelijk weer een punt bij. Een aanval met een Paard en een Loper sloeg grote gaten in de witte verdediging, er dreigde zelfs al snel mat. Afwenden van die matdreiging gaf Rinse de kans om met een 2e Loper een gepende Dame aan te vallen, en al heel snel stond Mid Fryslân met 1 – 0 voor.

Ook aan bord 2 speelde Jan Schadd (1929) een sterke partij tegen Henk de Vries (1797). Weliswaar zag het er lang niet zo uit, en had zijn tegenstander ergens zeer goede kansen, maar de ervaring van Jan gaf hem toch het voordeel. Winst van een kwaliteit (Toren tegen een Stuk), zette hem duidelijk op voorsprong en dan weet  Jan wel hoe hij moet winnen, 2 – 0.

Jeroen Sparenberg (1839) had zichzelf op bord 1 tegen Derk Drukker (1997) geplaatst. De afspraak dat de Jonge Jeroen dit seizoen op bord 1 speelt, moet hem de ervaring geven om naar een rating van richting de 2000 te laten doorgroeien. Maar het niveau en de bijbehorende druk moeten wennen, terwijl Jeroen in het echte leven momenteel sterk afgeleid wordt. Toch speelt hij deze avond een prima partij en gaat lange tijd heel gelijk op. Dan fluistert Jeroen dat hij grote kansen ziet “als Derk niet voor remise gaat, zal Jeroen de partij winnen”. Helaas ziet Jeroen zijn plan in rook opgaan, een cruciale winstzet blijkt een door wedstrijdleider Peter de Jong gesponsorde afgrijselijke grafzet, en Jeroen staat opeens mat, 2 – 1.

Peter Koning (rating 1783) tenslotte moet op bord 3 als vanouds het verschil uitmaken tegen de gelijkwaardige Evert Woudstra (1805). Nou maakt Peter dit seizoen geen lekker seizoen door, hij heeft zowel extern als intern ongekend veel punten verloren. Maar deze avond gaat het helemaal niet slecht, veel stukken worden afgeruild en dat levert Harlingen een vreselijke Pion structuur op. Peter ziet in de details meerdere keren winstkansen, maar even zo vaak kan Evert met een creatieve zet gevaarlijke tegenkansen creeëren. Beide heren zijn scherp genoeg en pas laat is remise echt onvermijdelijk geworden, 2½ – 1½.

Daarmee bekert Mid Fryslân verder, en wordt het in de bar van Café Kromme Knilles weer ongekend gezellig, iedereen heeft de andere dag toch vakantie. Meerdere rondjes later slaat de overmoed bij de heren Schadd en Douma toe. Luidkeels verkondigen zij dat die FSB Beker alvast naar Akkrum gehaald kan worden, “de volgende 3 rondes winnen wij toch wel”. Vooral de “openingskeuze” van Peter (f4!) en de subtiele “winstzetjes” van Jeroen worden daarbij terecht geroemd. De praktijk moet echter nog maar uitwijzen of deze overmoed goed doet …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *