Hasperschool verrassend Schoolschaak Kampioen

Begin van het jaar is het weer tijd voor schoolschaken. Waar schaakclub Heerenveen het hele jaar lesgeeft op de scholen, pakt ssv Mid-Fryslân in januari en februari altijd stevig uit met schaakles en de voorronde voor het Fries Kampioenschap Schoolschaken. Vrijdag 16 januari toog een schare senior schakers naar de OBS Akkrum alwaar een slordige 40 kinderen opgedeeld werden in 3 groepen. Ymco Leijenaar en Maurice Brenkman gaven les aan een beginnersgroep, Peter Koning gaf les aan de enigszins gevorderde schakers, terwijl Gezina Koning en Wendy Ypey een toernooitje organiseerden voor degenen die al goed kunnen schaken. Het enthousiasme leidde ertoe dat OBS Akkrum zeker 3 teams ging afvaardigen naar de voorronde voor het FK Schoolschaken.

Vlak na het weekend, op maandag 19 januari trok het circus naar de Ds. Hasperschool. Ook daar waren een slordige 40 kinderen geïnteresseerd in schaakles. Peter Koning en “meester” Rein Huitema gaven les een grote groep beginners, Erwin Koning en Maurice Brinkman namen ieder een kleine groep gevorderden voor hun rekening, terwijl Frederik Veltman en Wendy Ypey weer het toernooitje organiseerden voor de experts. Ook hier was groot enthousiasme, het leek er zelfs op dat de Ds. Hasperschool met maar liefst 5 teams het strijdperk in wilde gaan. Met 8 teams uit Akkrum en 1 team van het Slingertouw uit Heerenveen ging op woensdag 18 februari de voorronde voor het FK Schoolschaken van start.

Al snel was duidelijk dat de eerste teams van de Ds Hasperschool en OBS Akkrum met kop en schouders boven de rest uitstaken. Beide teams bestaan dan ook voor een groot deel uit jeugdschakers van ssv Mid Fryslân. Het team uit Heerenveen bevatte duidelijk goede talenten, inmiddels ook lid van de Heerenveense zustervereniging, maar kon nog niet op tegen beide eerste teams uit Akkrum. In totaal werden 4 ronden gespeeld, waarbij het voor indeler Jeroen Sparenberg en omroeper Peter Koning puzzelen was welke teams het beste tegen elkaar konden spelen. Tafelleiders Jippe Kamstra, Rein Huitema, Maurice Brenkman en Wendy Ypey leidden per ronde de 4 wedstrijden in goede banen, terwijl Gezina Koning met de juffen van beide scholen zorgde voor drinken en wat lekkers in de pauze.

Onderin de ranglijst eindigden het vooraf sterk geachte team 2 van de Hasperschool met 1 wedstrijdpunt en Hasperschool 5 met 2 wedstrijdpunten. Opvallend was wel dat Roan Sixma van Hasper 5 in totaal 2,5 punten scoorde, een prima prestatie. Daarboven kwamen met in totaal 4 wedstrijdpunten 3 teams op een gedeelde 5e plaats terecht. Het Slingertouw uit Heerenveen scoorde daarbij 5,5 bordpunten en werd 7e, OBS Akkrum 2 pakte 7,5 bordpunten en werd 6e, terwijl Hasperschool 3 in totaal 8 wedstrijdpunten bij elkaar raapten en dus 5e werden. Het beeld werd hierbij wel enigszins vertekend omdat verschillende teams een bye hadden gekregen en daar dus 2 wedstrijdpunten en 4 bordpunten aan overhielden. Bij OBS Akkrum 2 viel Ricardo Groen op, het broertje van de welbekende Damian. Ricardo speelde 3 wedstrijden en won maar liefst alle 3, waarbij de winst op Rutger Timmerman van OBS Akkrum 1 erg knap was van Ricardo.

Op een mooie 4e plaats eindigde het 3e team van OBS Akkrum met 5 wedstrijdpunten en 10 bordpunten. Van dit team pakte Vera Dijkstra 2,5 punten, terwijl Arend Jonkman en Jildou Schotanus maar liefst 3 punten in 4 wedstrijden scoorden. Heel knap voor kinderen die nog helemaal niet zo lang schaken en niet eens lid zijn van een schaakclub. Nog opvallender echter waren de jonge kinderen van Hasperschool 4. Dit team eindigde wel heel verrassend op de 3e plaats met 6 wedstrijdpunten en 11 bordpunten. Des te opvallend waren de 3 jongedames in dit team, want Emma Hoekstra pakte 2,5 punten, Anke van der Kooij won 3 wedstrijden en Anouk Bottinga maakte het nog bonter door met 4 uit 4 een 100% score te halen. Deze talenten worden door ssv Mid-Fryslân scherp in het oog gehouden, dat spreekt vanzelf.

Zoals gezegd waren beide eerste teams van de Akkrummer scholen erg sterk. De eerste 3 ronden werden dik gewonnen, waarbij alleen OBS Akkrum 1 via Rugter Timmerman 1 bordpuntje verloor. De finale tussen beide teams moest de kampioen aanwijzen, waarbij het ieders verwachting was dat OBS Akkrum deze titanenstrijd zou gaan winnen. Maar Hasperschool 1 stond wel een bordpuntje voor en had dus aan een gelijkspel voldoende om kampioen te worden. Het bleek een spannende strijd, want aan bord 1 won Stefan Veltman (Hasper 1) het punt van clubgenoot Hessel Stokman (OBS 1), terwijl op bord 2 Rick Pol (Hasper 1) verloor van clubgenoot Rutger Timmmerman (OBS 1). Toen op bord 4 Jochem Witting van OBS Akkrum wat onnodig verloor van Thomas Streekstra (Hasper 1) was het pleit al beslecht omdat Hasperschool 1 daarmee zeker een gelijkspel haalde. De remise op bord 3 tussen Michael Kroes (OBS 1) en Simon Streekstra (Hasper 1) was slechts van belang voor de statistieken. Uiteraard kende beide teams veel goede scores, van OBS Akkrum haalden Jochem Witting, Hessel Stokman en Rutger Timmerman 3 punten binnen, en Michael Kroes zelfs 3,5 punten. Van Hasperschool 1 pakte Rick Pol 3 punten, Simon Streekstra scoorde 3,5 punten, terwijl Thomas Streekstra en Stefan Veltman zelfs met 4 punten een 100% score haalden.

Daarmee haalde de Ds. Hasperschool voor het eerst in jaren weer het kampioenschap binnen. De school mag trots zijn op deze prestatie! Wel mogen beide topscholen in Akkrum naar het officiële Fries Kampioenschap schaken op zaterdag 21 maart in Buitenpost. En veel van de genoemde talenten worden natuurlijk verwacht bij het Jan Soeten Jeugdschaak Toernooi op zaterdag 28 maart en op de Open Schaakavond bij ssv Mid Fryslân op maandag 13 april.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *