Het derde vergeet te winnen

Onze youngsters mochten het opnemen tegen De Hynste Sprong, uit Sint Nicolaasga.  Een thuiswedstrijd, en dat was maar goed ook, want als de voorzitter de jongens naar een uitwedstrijd had gebracht dan waren de heren in de Friese stad Hindeloopen beland. Ach een kleine hilariteit hoort er bij in Akkrum.

Jesper zat op bord vier, en ondanks de goede raad die wij altijd allemaal voor onze interne competitieleider in petto hebben, sloeg hij wederom alle adviezen in de wind en schaakte in een moordend tempo. Zijn tegenstander was niet slim door in dit snelle spel mee te gaan, en dat was Jesper’s geluk.  Jesper wist wel heel snel een punt te scoren. Dat kwam goed uit, hij moest dinsdag al vroeg uit de veren.  Die tussenstand was na 20 minuten bereikt. Dan denkt menig schaker dat er een soort van herdersmatje is gekomen, maar nee,  er zijn ruim 40 zetten gespeeld!!!   1-0 De tussenstand.

De volgende uitslag valt op bord 2.  Thomas speelt tegen Evert Schaap. Tevens de TC van Hynste Sprong.  Het wordt een gortdroge Franse partij.  Spelers die helemaal niet de intentie hebben om met zwart iets van een schaakpartij te maken bedienen zich vaak van het Frans. Thomas probeerde via de ruilvariant nog wel tot spel te komen, maar zijn tegenstander ondernam helemaal niets en je voelt de remise al aankomen.

Dan naar de kopman. Erwin. We zijn dus aangekomen bij bord 1. Erwin’s tegenstander speelt ook snel. Niet altijd even nauwkeurig, maar Erwin kan er steeds net niet tussendoor. Erwin’s tegenstander ziet wel dat zijn stelling steeds minder wordt, en het lijkt er op dat Erwin na het ruilen van wat stukken wel voordeel moet behalen. De tegenstander slaat met zijn toren op g7. Erwin slaat met de Koning terug.  Dan speelt zijn tegenstander Dame g6.  Dat kon een zet eerder nog wel omdat het veld mee werd gedekt door de Toren, maar die was inmiddels al van het bord verdwenen.  En ja, Erwin, soms mag je een dame slaan.  Dan levert dat over het algemeen de winst op, en is de laatst zittende partij nog een formaliteit.
Maar ja, Erwin sloeg niet en kwam toen in een eeuwig schaak terecht.  (Niet langer dan drie zetten dus zo eeuwig nou ook weer niet) en het was remise.

Aan Menno de schone taak om het laatste halfje binnen te halen.  Hij stond prima. Alleen zag hij dat zelf niet zo.  Misschien nog maar eens teruggrijpen naar het boek Oordeel en Plan van Max Euwe.  Omdat Menno steeds niet de beste zet die voorhanden was uitvoerde, en het opspelen van zijn e-pion maar bleef uitstellen, ging het uiteindelijk jammer genoeg nog mis ook.   Wel moet gezegd dat Menno over zitvlees beschikt, een goed teken voor een jeugdschaker.  De nederlaag kon na nog een verkeerde keuze niet uitblijven.   Het team eindigt op 2-2.

Een uitslag waar je van te voren misschien wel blij mee had mogen zijn, maar met iets meer oplettendheid is het gewoon 3,5 – 0,5.  En dat klinkt heel anders.

PdJ 17-12-13

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *