Het kan ook snel, schaken bij S.S.V. Mid Fryslan

Zonder top spelers als Peter Koning, Geart Jacob de Jong en Siard Eijzenga ging het in de 2de ronde van de interne competitie soms wel erg snel.

Jeroen Sparenberg-Menno Steenstra 1-0
Terwijl Menno het probeerde om rustig aan te doen, greep Jeroen de kans om de duimschroeven flink aan te draaien. De paarden van Menno vlogen in lichte paniek naar de randen waar een van hun werd gevangen door pionnen. Vervolgens kon Jeroen de druk nog verder opschroeven zonder dat Menno nog echt kon verdedigen. De koning van Menno kwam eenzaam te staan en werd vakkundig gestrikt in een groots matnet.
Erwin Koning-Ymco Leijenaar  0-1
Met een experimenteel antwoord van Erwin op e4 -e6  bleef de ontwikkeling van wit een beetje achter. Zwart maakt hier dankbaar gebruik van en ontwikkelde in rap tempo. Wit probeerde cruciale stukken van zwart af te ruilen, maar het was zwart die het afruilen bepaalde. in het middenspel kon zwart steeds meer druk zetten, alhoewel wit erg taai verdedigde, Zwart liet de centrumpion oprukken en voerde tevens de druk op de koning op. Met een penning van de g pion ging de h pion verloren. Hierna waren de kansen voor wit verkeken en gaf Erwin op.
Johnny Visser- Peter de Jong  0-1
Direct uit de opening was er een enorme stukkenruil waarbij JV een iets mindere pionnenstructuur overhield. Toch wist hij er nog het beste van te maken. De volgende grote ruil volgde. resultaat JV een paard en 5 pionnen, PJ een loper en 4 pionnen. Helaas liet JV zijn paard insluiten op de damevleugel, en kon PJ het in principe uitschuiven. Dat je dan secuur moet blijven bleek maar weer eens. 1 foute zet en het was terug gelijkwaardig. In de absolute eindfase maakte JV een beslissende fout, waarna PJ zijn loper kon offeren om daarmee de vis op het droge te trekken.
Andre Tanis-Jesper van der Heide 1-0
Gewoon 1.e4-e5 2. Pf3-d6 3. d4-Pf6 leidde op de twee volgende zetten tot twee maal pionnenruil. Er leek niets aan de hand; wit had wat meer ruimte. Vervolgens ontwikkelde wit zijn stukken en zette Jesper zijn dame voor de koning op e7. André rokeerde en plotseling dreigde door het verplaatsen van wit’s loper gevaar voor dame en koning doordat de witte toren ondertussen op de e-lijn was gekomen. Jesper speelde vervolgens f6 en g6. In een dergelijke stelling een te grote verzwakking. Wit won een loper en zwart rokeerde nog lang om zijn koning uit de gevarenzone te halen. Het was echter te laat. Wit kon met paardvorkjes dreigen. Dat leverde nog een stuk op. Zwart besloot hierna zijn koning om te leggen.
Thomas Douma- Julian Frijlink 1-0
Wit opende met e4, dit werd door Julian beantwoord met het siciliaans. Julian begon daarbij zijn pionnen naar voren te drukken. dit leek in eerste instantie leuk maar dit kostte veel ontwikkelingstempo. Thomas ontwikkelde wel door wat een ontwikkelingsvoorsprong opleverde. Julian kwam hier nog redelijk van terug. Thomas won een paard door een mooie aanval. naarmate het spel vorderde zag Julian een vorkje van het paard over het hoofd. dit kostte Julian de dame en waarna hij opgaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *