Iets met hakken, sloot en de Donger

Nadat in het seizoen 2013/2014 in de slotronde het 1ste team kampioen had kunnen worden in de 1ste klasse maar door een verlies tegen de Donger zelfs degradeerde duurde het dus 2 jaargangen voordat deze bijzondere match-up weer zou plaatsvinden. Het strijdperk is nu de hoogste Friese schaakdivisie, de promotieklasse, met de beste schaak locatie in Friesland, het café Kromme Knilles te Akkrum.

Bord 3: Jan Schadd – Olaf Cliteur
Een van de 6 partijen waarbij de rating van beide spelers elkaar nauwelijks ontlopen. Toch heeft Jan vaker verloren en was er dus sprake van een gezonde dosis van respect voor zijn tegenstander. Met de zwarte stukken wist Jan al snel de pionnenstructuur van wit te verzwakken waarna een tactisch remise aanbod volgde. Na zeer lang beraad en minstens een uur ‘rondkijken’ bij de andere partijen en binnen het café, werd het aanbod aangenomen.
Tussenstand: 0,5-0,5

Bord 8: Peter de Jong – Alle Vlasma
Met de witte stukken trof Peter een zeer bekende tegenstander, helaas gingen vrijwel al die partijen verloren tot nu toe. Peter wist zeer snel en voortvarend te ontwikkelen waarbij zwart zijn voorbeeld goed volgde. Omdat er eigenlijk geen voordeel voor beide spelers te vinden was werd remise afgesproken.
Tussenstand: 1-1

Bord 7: Geart Jacob de Jong – Bernard Keizer
Een zeer symbolische partij met de huidige voorzitter en exponent van de Akkrumse jeugdafdeling Geart Jacob tegen de oud-oprichter en voorzitter de S.S.V. Mid Fryslân maar vooral de grootste kracht voor de jeugdafdeling Bernard. De begroeting tussen Bernard en zijn ‘club uit zijn hart’ was zeer vriendelijk en op sportieve wijze werd de knop omgezet naar een spannende partij. Hierin wist Geart Jacob met een pion opmars niet alleen een pion winst te pakken maar vooral Bernard te verrassen. De beste voortzetting werd gemist waardoor Geart Jacob het eerste beslissende punt wist te pakken.
Tussenstand: 2-1

Bord 1: Frank Schuurmans – Amir Nicolai
De 2 grote versterkingen die beide clubs sinds de laatste ontmoeting in 2014 hebben mochten verwelkomen mochten het tegen elkaar laten zien. Met zwart wist Frank in een zogenoemde Budapester opening vooral veel tijdwinst te pakken tegen een oud-Fries Kampioen. Op het bord was echter geen voordeel te pakken, vooral door ongelijke lopers. Na lang manoeuvreren werd de vrede dan ook in een puntendeling getekend.
Tussenstand: 2,5-1,5

Bord 6: Peter Koning – Christiaan Houpst
Als enige speler van S.S.V. Mid Fryslân was Peter op basis van rating van tevoren de favoriet om de partij in winst om te zetten. Met zijn levenslied opening wist Peter met een dame ruil de pionnen structuur te verzwakken. Omdat nog beide alle lichte stukken op het bord stonden, al dan niet goed ontwikkeld, spendeerde Peter zeer veel tijd om een plannetje te smeden. In een gelijkwaardige stelling werd de tijdsdruk dodelijk en had Peter geen tijd meer om de juiste zetten te vinden in het eindspel.
Tussenstand: 2,5-2,5

Bord 4: Sipke de Schiffart – Wesley Kooistra
Als sterkhouder in en tegen Emmeloord kwam Sipke toen in een gelijkwaardige stelling als een duveltje uit het doosje plotseling met een fraai winstplan op de proppen. Daardoor was het vertrouwen in deze witpartij tegen Wesley vanuit zijn teamgenoten zeer groot met wederom een zeer gelijkwaardige stelling. Als donderslag bij heldere hemel kwam dan ook ineens het nieuws dat Sipke verloren heeft en dat de Donger slechts 1 bordpunt nodig heeft voor de teamwinst.
Tussenstand: 2,5-3,5

Bord 5: Jeroen Sparenberg – Cris Jolmer Jellema
In een enerverende partij ging er als eerst een pion van Jeroen verloren in zijn zoektocht naar open lijnen naar de witte koning. Doordat wit zich actief verdedigde was het nog maar de vraag hoeveel die activiteit als compensatie kon dienen, tot dat wit zijn paard naar een schijn-veilig veld terug zette. De zwarte dame sloeg ongestraft het witte paard er af waarna Jeroen het voordeel van een extra stuk, veel druk op de koning en zeer veel tijdsvoordeel had. Rustig en gedecideerd wikkelde Jeroen de stukken van het bord af, hierbij mocht nog een pion verloren gaan, en was er wederom voor wit simpelweg geen tijd om het spel voort te zetten.
Tussenstand: 3,5-3,5

Bord 2: Rinze Douma – Robert Stallinga
Met een flinke rating achterstand maar met zijn favoriete witte stukken wist Rinze zeer vlot en gericht op de zwakke zwarte stukken te openen. Met de bekende Douma lef en optimisme hoefde Rinze veel minder tijd te gebruiken en toch de licht betere stelling te krijgen. Zwart dacht wellicht dat een actieve koning veiliger zou zijn en ging voor zijn pionnen lopen. De spanning steeg met elke score op de andere borden totdat winst in deze partij ook de teamwinst zou opleveren. Op grandioze wijze wist Rinze van elk voordeeltje gezamenlijk genoeg te maken om de partij en de teamwedstrijd te winnen!
Eindstand: 4,5-3,5

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *