In memoriam: Jogchum Dijkstra, een bijzonder mens

 

Vrijdag 15 januari 2016 bereikte ons het bericht dat ons oud-lid Jogchum Dijkstra was overleden.

Streekschaakvereniging Mid-Fryslân herinnert zich Jogchum Dijkstra als langjarig lid die zijn partijtjes met plezier speelde. Al direct na oprichting in september 1994 meldde Jogchum zich aan. Jogchum speelde echt voor zijn plezier in de interne competitie. Het spelen in de externe competitie liet hij aan de anderen over.

 

Jogchum besloot een jaar of acht geleden dat het genoeg was. Soms kon de spanning hem wat teveel worden. Hij wilde wat andere dingen gaan doen. Maar dat betekende niet dat Jogchum voor Mid-Fryslân uit beeld was.

Aan het einde van het seizoen zijn namelijk de traditionele schaakexamens voor de jeugd. Mid-Fryslân heeft in de loop der jaren veel jonge schakers opgeleid en doet dat altijd nog. Daarmee is de vereniging een van de grootste opleiders van Friesland. Jogchum kwam op de examenavonden altijd langs om de diploma’s voor iedereen persoonlijk te kalligraferen. Velen hebben dan ook prachtig gekalligrafeerde schaakdiploma’s van hem in huis.

ssv250

Tijdens en na zijn schaaktijd zat Jogchum niet stil. Zo volgde hij een cursus Deens om een van zijn favoriete filosofen, de Deen Sören Kierkegaard, in zijn eigen taal te kunnen lezen. Jogchum was zeer belezen en zo’n tien talen machtig, waaronder oude talen als Sanskriet, Latijn en Hebreeuws. Daarnaast was hij dichter in het Fries en Nederlands, vertaler van boeken over onder andere yoga en tekstschrijver voor diverse Friese zangers zoals Anneke Douma. Hij nam deel aan dichtavonden en hij hield lezingen over yoga en wijsbegeerte.

Ik ken Jogchum vanaf 1995, toen ik ging schaken. Een jaar eerder waren we in Akkrum komen wonen. Hij moedigde mij aan Fries te spreken. Dat deed hij heel subtiel. Als ik iets niet goed zei, herhaalde hij vaak de zin terloops in het gesprek en verbeterde hij me. Voor buitenstaanders die aan het gesprek deelnamen nauwelijks waarneembaar. Maar ik pikte het op door goed te luisteren. Zo nu en dan kwam ik bij hem thuis. Dan gingen de gesprekken over van alles; literatuur, cultuur, filosofie, geschiedenis. Maar ook over diepere zaken.

Nog een markante herinnering. In zijn dichtbundel “De Veerman” – die we op onze huwelijksdag van hem cadeau kregen – zagen we een passende tekst voor de rouwadvertentie van mijn moeder. Ik ben naar Jogchum toegegaan om hem toestemming te vragen om de tekst – met vermelding van zijn naam – te mogen gebruiken. Hij vond het heel mooi. Pas vele uren later was ik weer thuis. Iedereen zal zo zijn of haar eigen dierbare herinnering aan Jogchum hebben. Deze bijzondere man ging graag zijn eigen weg. Wijs, eigenzinnig, gevoelig, betrokken op zijn eigen manier. Zo zullen we hem blijven herinneren.

Namens bestuur en leden van streekschaakvereniging Mid Fryslân
André Tanis, Lid van Verdienste, januari 2016

3 reacties

  1. Bij het zoeken naar een mooi lied voor het afscheid van onze mem Lolkje kwam ik As ik tink aon dei van Jannie Brandsma tegen en die tekst gemaakt door Jogchum Dijkstra. Wat een prachtige woorden, nog zoveel mooier dan If I thought in het origineel van Vicki Brown. De cd van Jannie Brandsma verdient ook door zijn teksten eigenlijk een breder publiek, ook buiten Friesland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *