In memoriam: Rob Anthonijsz

Streekschaakvereniging Mid Fryslân is een jonge club, het overkomt ons niet vaak dat een actief lid van Mid Fryslân overlijdt. Maar, juist op dezelfde avond waarop zijn Mid Fryslân 4 voor het eerst in lange tijd weer een FSB wedstrijd speelde, bereikte ons ’s avonds laat het bericht dat Rob Anthonijsz maandag 1 november 2021 op 71-jarige leeftijd helaas is overleden.

Rob was één van onze oudste leden, jarenlang teamleider en vaste waarde van Mid Fryslân 4, waar illustere namen als Johnny Visser, André Tanis, Appie Kamstra en Bolinda Koers samen met Rob een belangrijke basis van de club vormden. Lichtingen aan jonge spelers, die de overstap maakten naar de senioren dienden eerst hun schaaktalent met Rob te meten. Pas na enige tijd mocht de jeugd van Mid Fryslân ervaring in de FSB opdoen, waarna ze konden doorgroeien naar hogere teams en het tijd was voor de volgende lichting.

Het was duidelijk dat Rob met een scherp verstand inzicht had in het spelletje. Vaak kwam hij goed te staan in zijn partijen, maar zeker nadat hij er een tijdje tussen uit geweest was, kwam hij net zo vaak later in de partij in de problemen. Op één of andere manier bleef de concentratie niet en verloor hij de focus en zijn partij. Dat is ook niet zo gek als we weten wat Rob allemaal in zijn privé leven heeft moeten doorstaan. Rob was iemand met een verhaal en binnen Mid Fryslân was er ruimte om dat verhaal te delen, net zoals andere leden ook hun verhaal kwijt kunnen binnen de club.

Als je het iemand gunde om elke partij te winnen, dan was het wel Rob Anthonijsz. Maar begin dit jaar bereikte ons het bericht dat Rob ernstig ziek was en niet meer beter zou worden en dus niet meer zou komen schaken. Een wandeling naar Aldeboarn, een bloemetje en een goed gesprek volgden.

Even leek een nieuwe behandeling voor de zomer erg goed uit te pakken en volgde een schijnbaar wonderbaarlijk herstel. Harma, de vrouw van Rob, riep nog dat Rob dan ook weer zou komen schaken! Maar het mocht helaas niet baten, het herstel wilde toch niet echt vlotten. Een telefoontje op zondag 31 oktober bracht slecht nieuws, een mooie kaart van Jeroen kwam al niet meer op tijd.

Maandagavond 1 november bleek Rob definitief mat te staan en was zijn partij afgelopen. Mid Fryslân verliest in Rob Anthonijsz een gewaardeerd clublid.

2 reacties

 1. Prachtig verwoord.
  Vandaag ben ik in gezelschap van een paar betrokkenen bij de uitvaartplechtigheid geweest.
  Het was indrukwekkend. Rob werd door verschillende personen mooi beschreven.

 2. Beste Rob,
  Je hebt zoveel meegemaakt en gelukkig zaten er bij de schaakclub ook vele gelukkige momenten bij.
  Namens alle leden, oud-leden en vooral vrienden willen wij jou bedanken voor jouw vriendschap, inzet en sportiviteit.
  Wij zijn als club en personen beter geworden omdat wij jou hebben mogen leren waarderen.

  Bedankt voor alles en wij zullen jou nooit vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *