Is Mid Fryslân 1 eigenlijk wel gecrasht ?

De competitie van de FSB is klaar. Het is bekend welke teams kampioen zijn geworden en wie er gaan promoveren. De kampioen van de promotieklasse heeft het recht te promoveren naar de KNSB. Emmeloord is kampioen van de promotieklasse. Het kampioenschap hebben ze geprolongeerd, vorig seizoen wilden ze niet promoveren. Uiteindelijk mocht het als nummer 4 in de promotieklasse geëindigde Sneek 2 promoveren naar de KNSB. Ze gingen roemloos ten onder. Wie weet wenst Emmeloord nu wel te promoveren.

Rondom de kampioenschappen en promotie is alles duidelijk, gek genoeg is het rondom de degradatie nog maar allerminst duidelijkheid. De degradatie regeling is namelijk afhankelijk van het aantal FSB teams dat degradeert uit de KNSB-competitie. En die competitie is nog niet uitgespeeld. De FSB hanteert dus een degradatieregeling die aan het begin van het seizoen nog niet vaststaat. Ben je veilig als je 7e wordt, moet je 6e eindigen of is zelfs nr 5 nog niet genoeg? Voor teams in de eerste klasse is het nog vervelender, daar degraderen er altijd minimaal 2 teams omdat er twee tweede klasse’s zijn en dus 2 kampioenen instromen. In het slechtste geval degradeert zelfs de nummer 4 uit de competitie van de eerste klasse. Omdat bijna niemand weet hoe het nu precies zit heb ik gepoogd dat eens uit te zoeken.

In de meest gunstige situatie degradeert er geen enkel Fries team uit de KNSB en hebben we slechts te maken met versterkte promotie. Een uitstekend scenario. In het meest slechte geval, de Friese teams zijn verdeeld over klasse 3A en 3B degraderen er vier teams. Dan hebben we te maken met een uiterst verzwaarde degradatie in ondergelegen competities. Een rampscenario. Zo als het nu is is het zeker dat zowel de teams van Westergoo en Sneek 2 degraderen. Dat houdt in dat er vanuit de promotieklasse ook twee teams moeten degraderen en vanuit de eerste klasse 3. In klasse 3B heeft Philidor 2 zich veilig gespeeld. In klasse 3A staat Philidor 3 nog in de gevarenzone. Zij hebben 5 matchpunten en 25 bordpunten. Andere kandidaten voor de degradatie zijn HSG 2 (Hilversum) 5 matchpunten en 29 bp en Oosten Toren 7 mp en 30,5 bp. Philidor3 moet de laatste ronde stevig winnen tegen het reeds gedegradeerde Westergoo. En dan moet HSG 2 punten laten liggen tegen Sneek 1, dat bij winst nog kansen heeft op het kampioenschap. Oosten Toren moet tegen DTK en mag eigenlijk niet meer dan 3 bordpunten halen. Dan is er kans dat Philidor toch nog ontsnapt aan de degradatie en daarmee veel teams in de FSB een degradatie bespaart.

Mid Fryslân 1 blijkt dus afhankelijk te zijn van de celebreties van Philidor 3 om aan de degradatie te ontlopen. Ik denk dat het mogelijk is.

Peter de Jong

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *